«Την ώρα που ο αγροτικός κόσμος στενάζει υπό το βάρος της ακολουθούμενης πολιτικής και την απουσία ρευστότητας, αποτελεί πρώτιστη ανάγκη να δώσουμε έμφαση σε ότι βοηθά τον Έλληνα αγρότη να γίνει ανταγωνιστικός. Να παράγει, με χαμηλό κόστος παραγωγής, προϊόντα που μπορούν να σταθούν με αξιώσεις στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς».

Τα παραπάνω αναφέρει ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε μήνυμά του προς τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό, για την 7η Πανελλήνια Συνάντηση Φυτοπροστασίας με θέμα «Φυτοπροστασία και Σύγχρονες Απαιτήσεις» που πραγματοποιείται στη Λάρισα.
Ο Θεσσαλός πολιτικός συγχαίρει τους συνδιοργανωτές της Συνάντησης, στην οποία, λόγω κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων, αδυνατεί να παραβρεθεί.
ΣΤΗ ΘΗΤΕΙΑ ΜΟΥ...
Στην παρέμβασή του ο κ. Χαρακόπουλος τονίζει ότι «καθώς η περιοχή μας αποτελεί σημείο αναφοράς για την αγροτική παραγωγή στη χώρα, η συμβολή της επιστημονικής γνώσης ως απαραίτητο εφόδιο στην περαιτέρω ανάπτυξη της γεωργίας, είναι αναμφίβολα αναγκαία. Κατά τη θητεία μου ως αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είχα την ευκαιρία να δω από κοντά τα θέματα που προκύπτουν από την προσπάθεια να καταστεί η Φυτοπροστασία πραγματικό εργαλείο στα χέρια του σύγχρονου αγρότη, με σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο και να εργαστώ μαζί με τους συνεργάτες μου προς αυτή την κατεύθυνση».
Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει ενδεικτικά ότι κατά τη θητεία του:
• Καθιερώθηκε η υποχρεωτική ηλεκτρονική καταγραφή της λιανικής πώλησης των γεωργικών φαρμάκων, η οποία στοχεύει στην εξάλειψη του λαθρεμπορίου φυτοφαρμάκων και λειτουργεί ως μέτρο αποτροπής στην μη ορθολογική χρήση τους.
• Προωθήθηκε, για πρώτη φορά, η συνταγογράφηση για τη χρήση φυτοφαρμάκων (Ν. 4235/2014), ενώ παράλληλα θεσπίστηκε Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ορθολογική χρήση γεωργικών φαρμάκων και καθορίστηκαν οι στόχοι και οι δείκτες μέτρησης αυτών.
• Θεσπίστηκε Εθνικός Κατάλογος καλλιεργειών και ασθενειών για χρήσεις ήσσονος σημασίας και απλουστεύτηκε η διαδικασία για τη χορήγηση άδειας διάθεσης στην αγορά φυτοπροστατευτικών προϊόντων για αυτές τις χρήσεις.
• Καθορίστηκαν εξ αρχής οι διαδικασίες αρχικής και συμπληρωματικής κατάρτισης των υπεύθυνων εμπορίας γεωργικών φαρμάκων και ανάκλησης του πιστοποιητικού κατάρτισής τους, μέσω ειδικού προγράμματος.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος καταλήγει επισημαίνοντας ότι «καθώς η φυτοπροστασία αποτελεί το βασικότερο ίσως εργαλείο στην σύγχρονη παραγωγική διαδικασία, θεωρώ ότι η υψηλή επιστημονική κατάρτιση των ομιλητών και όλων των παρόντων επιστημονικών φορέων και εκπροσώπων θα συμβάλει θετικά προς την κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων».