Στην «ανάγκη στενότερης συνεργασίας των χωρών της ΕΕ στα ζητήματα ασφάλειας με στόχο η Ευρώπη να αποκτήσει επιτέλους Κοινή Πολιτική Ασφάλειας» αναφέρθηκε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε συνάντηση με αντιπροσωπεία βουλευτών της Βαυαρίας, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.
Ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καλωσορίζοντας τους Βαυαρούς βουλευτές, ανέφερε ότι η συνάντησή τους «γίνεται στη σκιά των τραγικών γεγονότων του Μάντσεστερ, που σκόρπισαν τον τρόμο και την αγανάκτηση στην Ευρώπη και σ’ όλο τον κόσμο. Κι αυτή η τρομοκρατική ενέργεια δείχνει ότι κάτι πάει πολύ άσχημα στον τομέα της ασφάλειας, ότι κάτι δεν έχουμε πράξει σωστά και πρέπει να διορθωθεί. Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια, να λησμονούμε και να προχωρούμε ως να μην έχει γίνει τίποτε ή μόνον εκφράζοντας συλλυπητήρια και ευχολόγια. Το γεγονός, μάλιστα, ότι ο δράστης ήταν Βρετανός υπήκοος, αλλά και τα ευμενή και ενθουσιαστικά σχόλια για την φρικτή πράξη του από χιλιάδες οπαδούς του ισλαμικού κράτους και του ισλαμιστικού εξτρεμισμού επιβάλουν να ανασκουμπωθούμε και να λάβουμε μέτρα. Οφείλουμε να επανεξετάσουμε το μοντέλο της πολυπολιτισμικής κοινωνίας που επεβλήθη τις τελευταίες δεκαετίες στην Ευρώπη».
Ο κ. Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «για το ζήτημα της τρομοκρατίας, και τους κύκλους των τζιχαντιστών, που τελευταίως, όπως φαίνεται, βρίσκονται σε ανάπτυξη στο χώρο των Βαλκανίων, χρειάζεται στενότερη συνεργασία των υπηρεσιών ασφαλείας, ανταλλαγή πληροφοριών, προώθηση κοινών επιχειρήσεων. Ο τρόπος λειτουργίας των οργανώσεων αυτών, οι “μοναχικοί λύκοι”, το γεγονός ότι αρκετοί είναι μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς, με ευρωπαϊκές υπηκοότητες, κάνει το έργο αυτό δύσκολο και διαρκές. Δυστυχώς, έχουμε μπει σε μια νέα επικίνδυνη εποχή, κι αυτό πρέπει να το παραδεχθούμε και να προσαρμοστούμε αναλόγως».
Στη συνάντηση από Βαυαρικής πλευράς συμμετείχαν οι βουλευτές: κ.κ. Jürgen W. Heike, π. υφυπουργός (CSU), Franz Schindler (SPD), Otmar Bernhard π. υφυπουργός (CSU), κ. Peter Paul Gantzer (SPD), Peter Bauer (FREIEWÄHLER) και η κ. Katharina Schulze (Πράσινοι).