«Τι προτίθεται να πράξει, ώστε οι πράξεις βαρβαρότητας της Τουρκίας στη Συρία, όπου καταγράφονται καταστροφές εκκλησιών και μνημείων, που βρίσκονται στο κατάλογο τηςUNESCO,να καταδικασθούν από τη διεθνή κοινότητα».

Τα παραπάνω ζητά να πληροφορηθεί ο Εισηγητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με ερώτησή του προς τον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά.
Όπως τονίζει στην ερώτησή του ο κ.Χαρακόπουλος«η Τουρκία, εξακολουθεί να συμπεριφέρεται με βαρβαρότητα σε θρησκευτικά μνημεία του πολιτισμού, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας. Πρόσφατο κρούσμα αποτέλεσε η καταστροφή χριστιανικού αρχαιολογικού χώρου, έξω από την πόλη Αφρίν, εντός της συριακής επικράτειας, όπου έχει εισβάλει κατά παράβαση κάθε κανόνα του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, που παραπέμπουν σε ανακοίνωση της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Μουσείων στη Συρία (DGAM),τουρκικά αεροσκάφη κατέστρεψαν κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών τον τάφο του προστάτη των Μαρωνιτών Αγίου Μάρωνα και την Εκκλησία του Αγίου Ιουλιανού, μια από τις αρχαιότερες εκκλησίες στον κόσμο, που έχει ανεγερθεί στα τέλη του 4ου αιώνα.

Η τοποθεσία του Μπραντ που βρίσκονται και τα δύο μνημεία περιλαμβάνεται στον κατάλογο με τα μνημεία παγκόσμια κληρονομιάς τηςUNESCO από το 2011.Στην περιοχή αυτή υπάρχουν τρεις εκκλησίες και ένα μοναστήρι».
Ο κ. Χαρακόπουλος καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι «η εν γένει συμπεριφορά της Τουρκίας ομοιάζει με αυτήν που επέδειξαν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που ισοπέδωναν προχριστιανικά και χριστιανικά μνημεία, με σκοπό την εξάλειψη της ιστορικής μνήμης. Είναι φανερό ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να καταστρέφει μνημεία και εκκλησίες, όσο δεν αντιμετωπίζει μια στιβαρή αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα».