«Ο σημερινός εορτασμός του θριάμβου της Ορθοδοξίας είναι μια υπόμνηση σε όσους την επιβουλεύονται. Η Ορθοδοξία έχει αντιμετωπίσει στο διάβα των αιώνων πολλές σκληρές επιθέσεις και σοβαρές απειλές από ποικιλώνυμους εχθρούς.
Πάντοτε, όμως, κατόρθωνε να εξέλθει από τις μάχες αυτές ενισχυμένη. Και μαζί της και ο ελληνισμός, που η ταυτότητά του είναι ταυτισμένη με την Ορθοδοξία. Αυτά τα διδάγματα της ιστορίας οφείλουν να τα έχουν καλά υπ’ όψιν τους όσοι, κατά τρόπο ανιστόρητο, επιδιώκουν να επιβάλουν σήμερα τις ιδεοληψίες και τα συμπλέγματά τους απέναντι στην Εκκλησία».
Τα παραπάνω τόνισε ο εισηγητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά τη λειτουργία για την Κυριακή της Ορθοδοξίας στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Τσαριτσάνη Ελασσόνας, όπου τελέσθηκε και μνημόσυνο για τον μεγάλο διδάσκαλο του Γένους Κωνσταντίνο Οικονόμου των εξ Οικονόμων.
Ο κ. Χαρακόπουλος στη δήλωσή του υπογράμμισε ότι «δυστυχώς, κάποιοι νομίζουν ότι θα κερδίσουν σε δήθεν προοδευτικότητα βάλλοντας κατά της Εκκλησίας και της Ορθοδοξίας. Κι αυτό αποδεικνύεται στην πρόσφατη ψήφιση προς αναθεώρηση του άρθρου 3 του Συντάγματος από την παρούσα συγκυριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Η λεγόμενη ουδετεροθρησκεία που προωθείται δεν προσφέρει απολύτως τίποτε στην κατοχυρωμένη θρησκευτική ελευθερία στη χώρα μας. Μοναδικό κίνητρο των εμπνευστών της απόφασης αυτής είναι η απόπειρα να πλήξουν την Εκκλησία, την Ορθοδοξία και τη διαχρονική ταυτότητα του ελληνισμού, στη διάσωση της οποίας συνέβαλαν καθοριστικά δάσκαλοι του Γένους, όπως ο Τσαριτσανιώτης Κωνσταντίνος Οικονόμου.
Οι ενέργειές τους, ωστόσο, βρίσκουν αντίθετη τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, που αψηφώντας τις συκοφαντίες παραμένει σταθερός στις παραδόσεις και τα πιστεύω του».