Πότε σκοπεύουν να καταβάλουν το επίδομα που έχουν υποσχεθεί στους αστυνομικούς που υπηρετούν στη δύναμη της ΕΚΑΜ, οι οποίοι έχουν υποστεί σημαντική μείωση στις αποδοχές τους, ζητά να πληροφορηθεί ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με ερώτηση που απευθύνει στον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα.
Η ερώτηση συνυπογράφεται από τον πρώην αρχηγό της ΕΛΑΣ,  βουλευτή Έβρου κ. Αναστάσιο Δημοσχάκη και τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που συμμετέχουν στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.
Όπως τονίζεται «η Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (Ε.Κ.Α.Μ.) είναι επίλεκτο τμήμα των ειδικών δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας το οποίο έχει συγκροτηθεί για τη διεξαγωγή εξαιρετικά δύσκολων και απαιτητικών επιχειρήσεων και για την αντιμετώπιση καταστάσεων υψηλού κινδύνου (τρομοκρατικές ενέργειες, συλλήψεις βαριά οπλισμένων κακοποιών, αεροπειρατείες, απαγωγές ομήρων κ.ά.).
H ΕΚΑΜ από την ίδρυσή της υπαγόταν στις Διευθύνσεις Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής και Θεσσαλονίκης αντίστοιχα, κι ως υπηρετούντες σε αυτές λάμβαναν επίδομα ύψους 150 ευρώ, ενώ ως στελέχη της ΕΚΑΜ το ποσό των 141 ευρώ, δηλαδή συνολικά 291 ευρώ.
Με τον Ν. 4249/2014 «Αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος» ιδρύθηκε η Διεύθυνση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων (ΔΕΑΔ), η οποία αποτελείται από την α) ΕΚΑΜ, β) Υπηρεσία Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και συνοδών Αστυνομικών Σκύλων και γ) Υποδιεύθυνση Ειδικών Αστυνομικών Επιχειρήσεων Β. Ελλάδας, οι οποίες λειτουργούν σε επίπεδο υποδιεύθυνσης στη Θεσσαλονίκη».
«Τα προβλήματα άρχισαν να δημιουργούνται», υπογραμμίζουν οι υπογράφοντες βουλευτές, «με την εφαρμογή του ειδικού μισθολογίου ν. 4472/2017 από τις αρχές του 2018, όπου αν και προσδιορίστηκε εκ νέου το επίδομα της ΕΚΑΜ, δεν υπήρξε ρητή πρόβλεψη ώστε να ανέλθει στα 291 ευρώ, όσο δηλαδή ελάμβαναν καθόν χρόνο υπάγονταν στις παραπάνω Δ/νσεις Αστυνομικών Επιχειρήσεων.
Με το ΦΕΚ Β’-1021/21.03.2018 “Καθορισμός ύψους δικαιούχων, όρων και προϋποθέσεων χορήγησης επιδομάτων κινδύνου (πτητικό, ΕΚΑΜ, ΕΜΑΚ, δυτών, υποβρύχιων διασώσεων, καταδυτικό, ΜΑΤ)” τελικά το επίδομα ΕΚΑΜ, ούτε αναπροσαρμόστηκε ούτε έγινε πρόβλεψη ώστε να καταβάλλεται στο προηγούμενο ύψος 291 ευρώ, με αποτέλεσμα το προσωπικό της υπηρεσίας να υποστεί σημαντική μείωση των αποδοχών του με τις ανάλογες συνέπειες στο ηθικό κ.ά.»
Οι βουλευτές της ΝΔ καταλήγουν επισημαίνοντας ότι επειδή το υπόλοιπο της διαφοράς του εν λόγω επιδόματος (150 ευρώ), αποτελεί ένα σημαντικό ηθικό και οικονομικό κίνητρο για τους αστυνομικούς που υπηρετούν στη δύναμη της ΕΚΑΜ, πρέπει οι αρμόδιοι υπουργοί να απαντήσουν:
1. Αν θεωρούν σημαντικό και απαραίτητο το έργο της ΕΚΑΜ, που έχει συγκροτηθεί για την αντιμετώπιση καταστάσεων υψηλού κινδύνου, όπως είναι τρομοκρατικές ενέργειες, συλλήψεις βαριά οπλισμένων κακοποιών, απαγωγές ομήρων, κ.ά..
2. Αν θεωρούν σημαντική την ΕΚΑΜ για ποιο λόγο δεν έχετε προβεί σε αποκατάσταση μέχρι σήμερα, παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις σας αυτής της αδικίας.
3. Πότε σκοπεύουν να καταβάλουν το επίδομα που έχουν υποσχεθεί στους αστυνομικούς που υπηρετούν στη δύναμη της ΕΚΑΜ και το έχουν απόλυτη ανάγκη, καθώς έχουν υποστεί σημαντική μείωση στις αποδοχές τους.