«Η κατοχή της Κύπρου από τον τουρκικό στρατό παραμένει μια ανοιχτή πληγή» τονίζει ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε μήνυμά του προς τον πρόεδρο της Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας, δήμαρχο Μουζακίου, κ. Γιώργο Κωτσό για την εκδήλωση προς τιμή των εν ζωή αγωνιστών που συμμετείχαν και υπηρέτησαν στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) για την ελευθερία της Κύπρου το 1974. 
Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού ευχαριστεί «θερμά για την πρόσκληση», εξηγεί ότι αδυνατεί να παραστεί «καθώς από καιρό έχω αποδεχθεί την τιμητική πρόσκληση να είμαι εκ των παρουσιαστών του βιβλίου του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου “Συνάντηση με το Μυστήριο”, στην πόλη της Αλεξανδρούπολης.
Επιτρέψτε μου, όμως, να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία σας να τιμάτε με εκδηλώσεις όσους αγωνίσθηκαν υπέρ της πατρίδας. Τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στην Κύπρο είναι πρόσφατα στην κλίμακα του ιστορικού χρόνου. Ωστόσο, έχουν χαραχτεί βαθιά στη μνήμη όλων. Η κατοχή της Κύπρου από τον τουρκικό στρατό παραμένει μια ανοιχτή πληγή.
Δυστυχώς, παρά τα όσα βήματα έχουν γίνει στο διάβα του χρόνου, και ιδιαίτερα μετά την είσοδο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η πολιτική της Άγκυρας παραμένει άτεγκτη. Όπως αποδείχθηκε και στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις στην Ελβετία, η Τουρκία δεν έχει καμία διάθεση να αποσύρει από το νησί τα κατοχικά της στρατεύματα ούτε να συμφωνήσει σε απαλοιφή των αναχρονιστικών εγγυητικών δικαιωμάτων. Αντιθέτως, επιδιώκει τον έλεγχο ολοκλήρου της μεγαλονήσου, ακόμη και με την απειλή χρήσης βίας, που έχει εντείνει πρόσφατα με αφορμή τις ανακαλύψεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ο ελληνισμός απέναντι σε αυτή την απαράδεκτη τουρκική στάση πρέπει να παραμείνει ενωμένος και προσηλωμένος στο ίδιο στόχο: στην απαλλαγή της Κύπρου από τα κατοχικά στρατεύματα και σε μια λύση που δεν θα καταλύει την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά θα σέβεται τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο προς όφελος όλων των κατοίκων της».