«Στα Εξάρχεια, όπως αμέτρητες φορές κατά το παρελθόν έχουμε επισημάνει αλλά, δυστυχώς, χωρίς καμία ανταπόκριση από το αρμόδιο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έχει επικρατήσει ένα πρωτοφανές όργιο ανομίας με το κράτος σε ρόλο θεατή».

Τα παραπάνω τονίζει ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτησή του στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα.
Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει πως «σύμφωνα με δημοσιεύματα (Καθημερινή, 09.07.18), που επικαλούνται ασφαλείς πληροφορίες υπηρεσιών του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στα Εξάρχεια αντίπαλες ομάδες αναρχικών βρίσκονται σε συνεχή αντιπαράθεση, με σκοπό τον έλεγχο της περιοχής και ειδικότερα των μεταναστών που βρίσκονται σε κτίρια που είναι υπό κατάληψη.

Οι εν λόγω μετανάστες που έχουν εγκατασταθεί σε κτίριο της οδού Αραχώβης, φέρονται να επιδίδονται σε εμπόριο ναρκωτικών, κλοπές αυτοκινήτων αλλά και σε επιθέσεις εναντίον γυναικών. Μάλιστα, επικαλούμενη “διαβαθμισμένα” έγγραφα που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα επισημαίνει ότι “οι επικεφαλής ορισμένων αναρχικών ομάδων διαχειρίζονται άτυπους χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών και μέσω αυτών αποκτούν πρόσβαση σε κονδύλια Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Επιπλέον, υιοθετώντας τακτικές “μαφίας” φέρονται να παρέχουν “προστασία” σε καφετέριες και μπαρ της πλατείας Εξαρχείων”. Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι αναρχικοί απαιτούν χρήματα από τις παράνομες δραστηριότητες των μεταναστών.
Επιβεβαιώνεται δε ότι οι μετανάστες από τις καταλήψεις των Εξαρχείων παίρνουν μέρος, κατόπιν υποδείξεων, στις επιθέσεις εναντίον αστυνομικών, που εκδηλώνονται σε τακτική βάση στην ευρύτερη περιοχή. Όπως είναι φυσικό, η διαπίστωση αυτή σε συνδυασμό με τις πληροφορίες για τη δράση ακραίων ισλαμιστών στην περιοχή, οι οποίοι μάλιστα είναι και ένοπλοι, δημιουργεί εύλογες ανησυχίες αλλά και σοβαρά ερωτηματικά για τους λόγους της μη καταλυτικής επέμβασης των κρατικών υπηρεσιών για την εξάλειψη των αρρωστημένων αυτών φαινομένων στο κέντρο της πρωτεύουσας».
Κατόπιν τούτων, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, καλεί τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει:
1. Αληθεύουν οι πληροφορίες ότι αναρχικές ομάδες στην περιοχή των Εξαρχείων συνεργάζονται με μετανάστες που διαμένουν σε κατειλημμένα κτίρια, με σκοπό την διάπραξη παράνομων δραστηριοτήτων, όπως διακίνηση ναρκωτικών, ληστείες, κλοπές αυτοκινήτων κ.λπ.;
2. Αληθεύει το γεγονός ότι στις επιθέσεις κατά των αστυνομικών στο κέντρο της Αθήνας, οι οποίες λαμβάνουν χώρα τα τελευταία χρόνια σε τακτική βάση, συμμετέχουν μετανάστες που συνεργάζονται με αναρχικούς;
3. Αληθεύει το γεγονός ότι αναρχικές οργανώσεις της περιοχής των Εξαρχείων λαμβάνουν επιδοτήσεις που προβλέπονται για ΜΚΟ, που παρέχουν υπηρεσίες σε μετανάστες και πρόσφυγες;
4. Αληθεύει το γεγονός ότι στα Εξάρχεια δραστηριοποιούνται ισλαμιστικές οργανώσεις, και μάλιστα διαθέτουν και όπλα;
5. Αν αληθεύουν όλα τα παραπάνω, ποιος είναι ο λόγος που το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ τα γνωρίζει δεν επεμβαίνει, αλλά αντιθέτως ο αρμόδιος υπουργός κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση ότι υπερβάλει στις αιτιάσεις της για την κατάσταση στα Εξάρχεια.