Κυρίες και κύριοι, 

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας συνδιοργανώνει για τέταρτη συνεχή χρονιά  φέτος τις εκδηλώσεις  «Ιπποκράτης: Η Αέναη Επιστροφή», στηρίζοντας  την διάδοση της ιπποκρατικής ιδέας, επικοινωνώντας  το διαχρονικό  μήνυμα  του ιπποκρατικού τρόπου ζωής, αναδεικνύοντας το τεράστιο έργο του πατέρα της Ιατρικής, που σήμερα αποδεικνύεται πιο  σύγχρονο  από ποτέ.

 Φέτος που όλα είναι διαφορετικά, διαφορετικός είναι και ο εορτασμός: με επίκαιρη θεματολογία -την αντιμετώπιση των επιδημιών από την εποχή του Ιπποκράτη μέχρι σήμερα-, με  λιτή διοργάνωση, με τήρηση όλων των μέτρων προστασίας.

Σε ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης,  η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη σε όλους τους υγειονομικούς που έδωσαν τη μάχη στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19.

Και είναι μεγάλη τιμή να φιλοξενούμε, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, τον  καθηγητή Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Σωτήρη  Τσιόδρα, που με την επιστημονική του  αυθεντία αλλά και την ανθρώπινη προσέγγιση  βοήθησε στην αποτελεσματική διαχείριση της πρωτόγνωρης πανδημίας. 

Κυρίες και κύριοι, 

Η εποχή είναι μεταβατική και αναθεωρητική. Η ζώσα πραγματικότητα απέδειξε ότι στο εξής θα ζούμε με συνεχείς κρίσεις,  είτε τύπου πανδημιών όπως ο κορωνοιός, είτε από ακραία καιρικά φαινόμενα,  είτε οικονομικές, είτε  εθνικές.   Ζούμε σε μια εποχή που καλούμαστε να υπηρετήσουμε με νέους τρόπους  και νέες διαδικασίες. Και χρειάζεται  να  δουλέψουμε,  με συνεργασία και συνέργεια,  με ταχύτητα, ρυθμό, απλοποίηση  και αυτοματισμό ενεργειών για να είμαστε αποτελεσματικοί και χρήσιμοι.

Η  Θεσσαλία ήταν από τις πρώτες Περιφέρειες που βρέθηκε αντιμέτωπη με την πανδημία. Διαχειριστήκαμε την υγειονομική κρίση με σχέδιο και  προγραμματισμό, σε συνεργασία με το Υπουργείο και την Πολιτική Προστασία, σε συνέργεια με τους φορείς και την επιστημονική κοινότητα. «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας»  για να χρησιμοποιήσω τα λόγια του  καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας Χρήστου  Χατζηχριστοδούλου «αναδείχτηκε σε Περιφέρεια- πρότυπο στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Συνεργαστήκαμε ακούραστα  και αποτελεσματικά. Καταφέραμε και  αξιοποιήσαμε τις δικές μας, τοπικές  δυνάμεις για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Τα καταφέραμε σχεδόν μόνοι μας και αυτό αναγνωρίζεται. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι πρωτοπόρος, γιατί στάθηκε μόνη της στα πόδια της στο θέμα της δημόσιας υγείας».

Ενεργοποιήσαμε  σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, με την διαδικτυακή πλατφόρμα  τηλεϊατρικής. Καταστρώσαμε σχέδιο «0-7-14 ημέρες»  με επαναλαμβανομένους ελέγχους για τη συστηματική παρακολούθηση και τον περιορισμό της διασποράς. Θέσαμε σε καραντίνα ολόκληρους οικισμούς. Σε χρόνο ρεκόρ στελεχώσαμε και οργανώσαμε  ένα ιατρικό κέντρο «καραντίνα μέσα στην καραντίνα» στη Νίκαια, που απέδωσε τα μέγιστα στον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας. Ευαισθητοποιήσαμε δεκάδες επιχειρηματίες που με  αίσθημα  κοινωνικής ευθύνης  στήριξαν με δωρεές, το δημόσιο σύστημα υγείας. Μέσα από το Συντονιστικό Όργανο  Covid-19 της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ενημερώνουμε καθημερινά, με υπευθυνότητα και εγκυρότητα τις κοινότητες στους θεσσαλικούς νομούς, σεβόμενοι τα προσωπικά δεδομένα  και προστατεύοντας την υπόληψη  των ανθρώπων που νοσούν. Προχωράμε σε πολλές και γρήγορες ιχνηλατήσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων με τις Υπηρεσίες μας  και τις Κινητές Μονάδες ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ. Επενδύουμε μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020  περισσότερα από 20 εκατομμύρια ευρώ  για ένα ανθεκτικό σύστημα δημόσιας υγείας. Θωρακίζουμε τα Νοσοκομεία μας, τα ενισχύουμε με σύγχρονο  ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, χρηματοδοτούμε την πρόσληψη απαραίτητου ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού καλύπτοντας το μισθοδοτικό και ασφαλιστικό κόστος για 3 χρόνια. Βρισκόμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση και διαβούλευση με την επιστημονική μας ομάδα,  τον ΕΟΔΥ και όλους όσοι εμπλέκονται  στη διαχείριση της κρίσης. Και θέτουμε σε εφαρμογή το Σχέδιο 80+60+30+20 εκατομμύρια ευρώ, για την ενεργό  στήριξη  τοπικών επιχειρήσεων και εργαζομένων, από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοιού,  ενισχύοντας  επενδυτικά σχέδια νέων και υφισταμένων επιχειρήσεων, στηρίζοντας εργαζομένους επιχειρήσεων που βρίσκονται σε αναστολή λόγω του covid-19, δίνοντας ανάσα ρευστότητας με τη μορφή της μη επιστρεπτέας επιδότησης για κεφάλαιο κίνησης.

Ο  δρόμος για την επιστροφή στην νέα κανονικότητα είναι μακρύς. Ουδείς είναι άτρωτος. Χρειάζεται όλοι να προσέχουμε. Να τηρούμε τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, να αποφεύγουμε τον συνωστισμό, να τηρούμε απαρέγκλιτα τα μέτρα προσωπικής υγιεινής και προφύλαξης. Να χρησιμοποιούμε μάσκα, το σύμβολο αλληλεγγύης και  σεβασμού στους συνανθρώπους μας. Αυτά είναι τα εργαλεία που διαθέτουμε σήμερα, για να αντιμετωπίσουμε  αποτελεσματικά τον  covid-19. 

Κυρίες και κύριοι, 

Το ανθρώπινο γένος βρίσκεται μπροστά σε ένα αδιέξοδο, το οποίο καμία πολιτική, κοινωνική, ιδεολογική, κοινωνιολογική επανάσταση δε μπορεί να λύσει, παρά μόνο μια βιολογική αφύπνιση. Είναι ηθική υποχρέωση και χρέος μας η βιολογική  αφύπνιση των λαών, η προστασία του περιβάλλοντος που είναι το κοινό μας σπίτι, η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Είναι το ηθικό χρέος της δικής μας γενιάς. Το  οφείλουμε στις επόμενες γενιές που θέλουν και πρέπει να ζήσουν καλύτερα από τους γονείς μας.