Τη σημαντική αύξηση του αριθμού των ωφελουμένων αγροτών από τα προγράμματα των μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων, αλλά και της βιολογικής κτηνοτροφίας ανακοίνωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης από το βήμα των εγκαινίων της έκθεσης "Agrothessaly 2019" στη Λάρισα.
Επιπρόσθετα, το κυβερνητικό στέλεχος στάθηκε ιδιαίτερα στις πρωτοβουλίες που λήφθηκαν για την Αβερώφειο Γεωργική Σχολή, εξηγώντας πως ο νόμος που ψηφίστηκε για τη Σχολή και το Αβερώφειο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλίας, "δημιουργεί νέες δυνατότητες εκπαίδευσης για το Θεσσαλό νέο, το φιλότιμο παραγωγό που ζητά να βελτιώνεται και να μετέχει των εξελίξεων".
Εκτενή σημεία της ομιλίας του κ. Κόκκαλη: "Πρόσφατα ψηφίσαμε τον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό της χώρας μετά από οκτώ χρόνια θυσιών. Παραλάβαμε τη χώρα αμέσως μετά από μια πενταετία καταστροφής, μετά από έναν οικονομικό και κοινωνικό όλεθρο, και την οδηγήσαμε με σταθερά βήματα στην ανάκαμψη, την ανασυγκρότηση και την αναγέννηση. Η χώρα στο τέλος του 2018, συμπλήρωσε δύο χρόνια θετικού ρυθμού μεγέθυνσης με την ανάπτυξη που έφτασε το 2017 στο 1,5%, το 2018 πάνω από 2% και αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη το 2019. Έχουμε καταφέρει να αποκλιμακώσουμε σήμερα την ανεργία στο 18,3% (από το 28%), έχοντας δημιουργήσει στον τόπο 350.000 θέσεις εργασίας. Το σχέδιό μας είναι σταδιακά τα επόμενα χρόνια, μέσα στην επόμενη διετία, να φτάσουμε στο 15% με τη σταθερή ανάκαμψη της οικονομίας και όταν με το καλό θα ολοκληρώνουμε και την επόμενη τετραετία, θα φτάσουμε επιτέλους στον ευρωπαϊκό μέσο. Επίσης, το 2018 ήταν η χρονιά που η χώρα κατέγραψε ρεκόρ δεκαετίας στις άμεσες ξένες επενδύσεις και το ίδιο αναμένεται να συμβεί και φέτος.
Ας ξεκινήσουμε όμως με το τι παραλάβαμε,
Η εικόνα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τoν Ιανουάριο του 2015 ήταν αποκαρδιωτική. Απλήρωτες ενισχύσεις, καταλογισμοί προστίμων και ανακτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παντελής έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού, χωρίς στόχους και ακολουθώντας ένα στρεβλό πλαίσιο που δεν υπηρετεί το μοντέλο του σύγχρονου παραγωγού, εξυπηρετώντας, λίγους και όχι όλους, τους ημέτερους και όχι όσους έχουν πραγματικές δυνατότητες ή πραγματική ανάγκη.
Επιπρόσθετα, οι συνεταιρισμοί, οι πνεύμονες της γεωργίας και κτηνοτροφίας, βρίσκονταν στην πλειοψηφία τους σε διαλυτικό στάδιο, με δυσβάστακτα χρέη και οσμή κακοδιαχείρισης, ανατρέποντας την κρίσιμη εμπιστοσύνη των αγροτών και κτηνοτρόφων σε αυτούς. Έτσι, οι παραγωγοί απέμειναν μόνοι στο χωράφι τους να πασχίζουν να καλλιεργήσουν ένα προϊόν, στερούμενοι βοηθειών οι οποίες θα διατηρούσαν βιώσιμες τις εκμεταλλεύσεις τους.
Η παρούσα κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έθεσε ως προτεραιότητά της την παραγωγική ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα. Καταστήσαμε τους αγρότες συνδιαμορφωτές της αγροτικής πολιτικής, γίναμε κοινωνοί του οράματός τους για μια σύγχρονη γεωργική παραγωγή, σκύψαμε το κεφάλι στα προβλήματα τους και ακούσαμε τους προβληματισμούς και τις ιδέες τους. Τώρα σχεδιάζεται η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και για πρώτη φορά οι πόρτες της ηγεσίας είναι ανοιχτές στη φωνή των αγροτών, για πρώτη φορά ο αγρότης λέει την άποψή του για το που θέλει να πάει η Ευρωπαϊκή Γεωργία, για τους στόχους τους οποίους οφείλει να παλέψει η ηγεσία, ώστε να ενσωματωθούν στα τελικά κείμενα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Όλοι οι αγρότες μιλούσαν τα προηγούμενα χρόνια για το υψηλό κόστος παραγωγής. Εμείς χτυπάμε το πρόβλημα στη ρίζα του με τη μεγάλη παρέμβαση στο κόστος ενέργειας. Δημιουργήσαμε εδώ στη Θεσσαλία την πρώτη Ενεργειακή Κοινότητα, δίνοντας έμπρακτα σοβαρές προοπτικές μείωσης του κόστους παραγωγής. Ο Θεσσαλός αγρότης θα παράγει ρεύμα μέσω φωτοβολταικών και ανεμογεννητριών, το οποίο θα συμψηφίζει τη δική του κατανάλωση ενέργειας. Αυτό κατέστη εφικτό με τις απαραίτητες ρυθμίσεις που εισήγαγε η παρούσα πολιτική ηγεσία, δημιουργώντας το υπόβαθρο για να ανασυγκροτηθούν οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων τοπικού χαρακτήρα και πέρα από τη διαχείριση των νερών (υπόγειων και επιφανειακών), να είναι και διαχειριστές της δικής τους ενέργειας. Μακάρι το παράδειγμα αυτής της ενεργειακής κοινότητας να το ακολουθήσουν και άλλες περιοχές ώστε μέσα από αυτό το μέτρο να ανακουφιστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι γεωργοί και κτηνοτρόφοι.  
Ως Υπουργείο θέσαμε όλες τις δυνάμεις μας στην υποστήριξη των ασθενέστερων παραγωγών, στην όσο το δυνατόν άμεση πληρωμή των επιδοτήσεων, των αποζημιώσεων και των χρηματοδοτήσεων που περιλαμβάνει το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 2014-2020.   Εδώ θα ήθελα να αναφέρω ότι για το Μέτρο 6.3 των μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων που είναι τώρα σε προκήρυξη επεξεργαζόμαστε δυνατότητες διεύρυνσης των δυνητικών ωφελούμενων μέσω μείωσης της βάσης ένταξης στο Μέτρο.
Σε ότι αφορά το σχεδιασμό της νέας πρόσκλησης για τη Βιολογική Κτηνοτροφία, σημειώστε ότι ο προϋπολογισμός με τα δεδομένα μέχρι σήμερα ανέρχεται σε περίπου 10 εκατ. € ενώ δύναται να αυξηθεί από αδιάθετα ποσά από το μέτρο. Στόχος μας είναι να καλυφθούν οι κτηνοτρόφοι σε συγκεκριμένες Περιφέρειες που δεν εντάχθηκαν στην προηγούμενη πρόσκληση, ενώ κτηνοτρόφοι με τα ίδια χαρακτηριστικά εντάχθηκαν σε άλλες Περιφέρειες. Προκειμένου να πραγματοποιηθεί άμεσα η πρόσκληση, υπολογίζουμε μέσα στο Μάρτιο, δεν θα γίνουν αλλαγές στα κριτήρια επιλογής. Οι παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν αφορούν στις βαρύτητες των κριτηρίων στην τελική βαθμολογία.
Μια από τις πλέον χαρακτηριστικές δράσεις αποτελεί η παροχή κινήτρων για την οργάνωση των Παραγωγών σε Ομάδες ή Οργανώσεις μέσω της οποίας επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακας και καλύτερη διαπραγματευτική ισχύς ως προς την πώληση των προϊόντων τους, τις φορολογικές ελαφρύνσεις για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες καθώς και την προώθηση μέτρων και δράσεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.
Πρόσφατα βρέθηκα στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο Ελληνο-Αμερικανικού Φόρουμ Αγροδιατροφικών προϊόντων και διαπίστωσα προσωπικά το ζωηρό ενδιαφέρον των αμερικανών επιχειρηματιών για επενδύσεις στην Ελλάδα, ιδιαίτερα για τις καλλιέργειες της φαρμακευτικής και βιομηχανικής κάνναβης. Όπως γνωρίζετε ήδη έχουν δοθεί 3 άδειες για την φαρμακευτική κάνναβη ενώ στη βιομηχανική βρισκόμαστε λίγο πριν την τροποποίηση της υπουργικής απόφασης και την υπογραφή νέας η οποία θα εισάγει νέες δυνατότητες για τους σοβαρούς παραγωγούς και επενδυτές. Από το βήμα αυτό θα ήθελα να είμαι ξεκάθαρος ότι ως Υπουργείο επιζητούμε σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όσους θέλουν να ασχοληθούν με αυτά τα προϊόντα και να είστε βέβαιοι ότι θα διασφαλίσουμε με σειρά ελέγχων του υγιές επιχειρηματικό κλίμα ώστε να μην απειλούνται επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ που με πολύ δουλειά προσελκύσαμε.
Επενδύσαμε για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια στο πολλαπλασιαστικό υλικό, στη μαγιά ανάπτυξης της γεωργίας. Ενεργοποιήσαμε και ενισχύσαμε τις δομές, ενθαρρύναμε την εγγραφή τοπικών ποικιλιών στον Εθνικό Κατάλογο. Μέσα στο 2019, οι φυτωριούχοι μας για πρώτη φορά θα μπορούν να προμηθευτούν βασικό πολλαπλασιαστικό υλικό σε ελιά, εσπεριδοειδή, ενώ μέσα στην επόμενη πενταετία θα έχουμε τα αποτελέσματα από το πρώτο Πρόγραμμα Νέων Ποικιλιών που τόσο έχει ανάγκη ο αγροτικός κόσμος.   
Υπηρετήσαμε από την πρώτη στιγμή, ένα μοντέλο δίκαιης ανάπτυξης, βασισμένο σε μια αληθινή και ποιοτική παραγωγή. Μια παραγωγή με πιστοποιημένη ποιότητα, υψηλού επιπέδου τυποποίηση, με ενσωμάτωση των πλέον πρόσφατων αποτελεσμάτων της εφαρμοσμένης έρευνας, της ευφυούς γεωργίας.
Πως όμως αυτό μπορεί να μετουσιωθεί; Πώς μπορούμε να καταστήσουμε τον αγρότη κοινωνό της νέας φιλοσοφίας παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων του; Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα είναι η παιδεία. Το Υπουργείο μας επενδύει σοβαρά στην εκπαίδευση και τη συνεχή κατάρτιση των αγροτών, γνωρίζοντας πως μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν οι ίδιοι να ανταποκριθούν επιτυχώς στις σύγχρονες απαιτήσεις μιας παγκοσμιοποιημένης οικονομίας και να γίνουν λειτουργικές μονάδες στις νέες μορφές οργάνωσης που είναι οι Ομάδες Παραγωγών, οι Οργανώσεις Παραγωγών και  οι νέοι Συνεταιρισμοί.
Συγκεκριμένα, για τη Θεσσαλία, αναφέρω την επαναλειτουργία της Γαλακτοκομικής Σχολής στην Ελασσόνα, ένα τόπο με μοναδική παράδοση στην κτηνοτροφία και την τυροκομία.  Επίσης, ψηφίστηκε ο νόμος για την Αβερώφειο Γεωργική Σχολή και το Αβερώφειο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλίας που δημιουργεί νέες δυνατότητες εκπαίδευσης για το Θεσσαλό νέο, το φιλότιμο παραγωγό που ζητά να βελτιώνεται και να μετέχει των εξελίξεων.
Κλείνοντας θέλω να κάνω μια αναφορά στην πρόθεση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να ανταποκριθεί  για πρώτη φορά στις αρμοδιότητές του, στηρίζοντας τον αγρότη, συναποφασίζοντας με τον αγρότη και διευκολύνοντας τον επενδυτή ώστε η ανάπτυξη που βιώνουμε σήμερα να ριζώσει και να αποκτήσει μακρόπνοο χαρακτήρα".