Στην έξοδο της χώρας από τα μνημόνια το καλοκαίρι και στο αναπτυξιακό μοντέλο που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση αμέσως μετά ώστε να στηριχθούν περισσότερο οι ομάδες του πληθυσμού που πλήρωσαν ακριβά την κρίση τα τελευταία χρόνια, στάθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην συνέντευξη τύπου το μεσημέρι, διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι η κυβέρνηση θέλει να βγούμε από την κρίση χωρίς όμως να επιστρέψουμε στο οικονομικό μοντέλο που ακολουθήθηκε από την μεταπολίτευση και μετά.
Ο κ.Τσακαλώτος, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες κοινωνικές τάξεις που έχουν υπερφορολογηθεί, αλλά οι στόχοι ,σύμφωνα και με το μεσοπρόθεσμο, είναι να μειωθούν οι φόροι κατά 3,5 δις και να διευρυνθεί η φορολογική βάση.

Ξεκαθάρισε ότι ποτέ δεν τέθηκε θέμα από το ΔΝΤ να ισχύσει από το 2019 το αφορολόγητο όριο και απέδωσε τα σχετικά δημοσιεύματα σε κατασκευασμένες ειδήσεις. Ισχύει, εξήγησε, ότι συμφωνήθηκε στο Eurogroup.
Όλα τα οικονομικά στοιχεία τόνισε ο κ. Τσακαλώτος , δείχνουν ότι πάμε καλύτερα. Θα χρειαστεί, όμως χρόνος ,υποστήριξε ,για να αρχίσει αυτό να φαίνεται και στις τσέπες των πολιτών.

Όσον αφορά στη φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων, είπε ότι όντως τα πράγματα είναι δύσκολα αλλά κάποια στοιχεία είναι παραπλανητικά. Εξήγησε ότι από τα 100 δις ευρώ ληξιπρόθεσμα χρέη, υπάρχουν μόνον 73 ΑΦΜ που χρωστάνε περίπου 30 δις, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό των οφειλετών χρωστά πολύ μικρά ποσά.
Η 21η Ιουνίου είπε ο Υπουργός Οικονομικών, είναι ημερομηνία ορόσημο, καθώς στη συνεδρίαση του Eurogroup θα συζητηθεί η λύση για το χρέος, θα πρέπει να έχει κλείσει η 4η αξιολόγηση και θα πρέπει να αποφασιστεί το πρόγραμμα παρακολούθησης από τους θεσμούς για την μεταμνημονιακή εποχή. Είπε, επίσης, ότι δεν βλέπει κάνένα λόγο για πρόωρες εκλογές, καθώς χρόνο με το χρόνο τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα.
Τέλος, ο κ. Τσακαλώτος, απαντώντας σε ερώτηση της Θεσσαλίας Τηλεόρασης και του thessaliatv.gr σχετικά με τους πλειστηριαμούς και την συμφωνία του με τους τραπεζίτες για την προστασία της πρώτης κατοικίας, τόνισε ότι η πρώτη κατοικία προστατεύεται, ενώ όποιος μπεί στο Νόμο Κατσέλη θα συνεχίσει να προστατεύεται και μετά τη λήξη του τον Δεκέμβριο του 2018.

thessaliatv.gr