Ανακοίνωση εξέδωσε το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας για τη νέα σχολική χρονιά αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι "για πρώτη φορά 19.480 αναπληρωτές τοποθετήθηκαν στις σχολικές μονάδες στο πρώτο χτύπημα του κουδουνιού".

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η φετινή σχολική χρονιά ξεκίνησε αποδεικνύοντας ότι και στο χώρο της εκπαίδευσης το αυτονόητο είναι πια κεκτημένο. Η χώρα μας, που ταλανίστηκε στα μνημονιακά χρόνια, γύρισε σελίδα προς τα εμπρός σε όλα τα επίπεδα.
Οι μαθητές άκουσαν το πρώτο κουδούνι μαζί με όλους τους εκπαιδευτικούς τους στο σχολείο και γέμισαν τις τσάντες τους με τα βιβλία της τάξης που φοιτούν.
Σε πείσμα αυτών που αγωνίζονται να γυρίσουν πίσω τον τροχό της ιστορίας η πραγματικότητα ότι το σχολείο άνοιξε έτοιμο στην ώρα του, ότι για πρώτη φορά 19.480 αναπληρωτές τοποθετήθηκαν στις σχολικές μονάδες στο πρώτο χτύπημα του κουδουνιού και ότι μετά από ολόκληρη δεκαετία εξαγγέλθηκαν δια στόματος πρωθυπουργού 4500 προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών σε πρώτη φάση και ότι έπονται και άλλες στον επόμενο σχεδιασμό, αποδεικνύει ότι το παρελθόν είναι ανίσχυρο πάνω στο μέλλον.
Η εποχή των φωτοτυπιών για την κάλυψη των βιβλίων που έλειπαν, των κενών στα σχολικά προγράμματα και των καθυστερημένων τοποθετήσεων εκπαιδευτικών στα σχολεία πέρασε ανεπιστρεπτί. Η εκπαιδευτική πολιτική που παρά τις δύσκολες συνθήκες μνημονίου άρχισε να εφαρμόζεται μετά την πολιτική αλλαγή του 2015 ανέκοψε την απαξίωση του Δημόσιου δωρεάν σχολείου.
Σε αυτή την απαξίωση επένδυσε η νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για να προωθήσουν τα σχέδιά τους για την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και την εμπορευματοποίηση της γνώσης. Είναι σαφές και ορατό στην κοινωνία και διαπιστωμένο στην εκπαιδευτική κοινότητα ότι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση για τον κ. Μητσοτάκη ταυτίζεται με απολύσεις.
Αμετανόητος ο κ. Μητσοτάκης ακόμη και σήμερα που είναι καθαρός ο δρόμος για την ελάφρυνση των μεσαίων και αδύναμων στρωμάτων επιμένει στην ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, τη μείωση των δημοσίων δαπανών, την εκχώρηση τομέων του Δημοσίου σε ιδιώτες και τις απολύσεις μέσω της αλήστου μνήμης «αξιολόγησης», που είχε εφαρμόσει ο ίδιος, ως υπουργός, την επαναφορά του μνημονιακού συστήματος 1 προς 5 για τις προσλήψεις, με ταυτόχρονη κατάργηση των κοινωνικών κριτηρίων.
Στον αντίποδα,  στο  δημόσιο σχολείο αξίζει μόνο η ποιοτική αναβάθμιση. Στους εκπαιδευτικούς εργαζόμενους αξίζει το ήρεμο περιβάλλον εργασίας σε ένα κλίμα ασφάλειας και στη νέα γενιά που φέρει το σπόρο της αλλαγής πρέπει να ενσκήψουν όλη η φροντίδα και η μέριμνα της εκπαιδευτικής ανασυγκρότησης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο αυτής της ανασυγκρότησης, προσβλέπει σε ένα Δημόσιο, Δωρεάν και ποιοτικά αναβαθμισμένο, Δημοκρατικό σχολείο για όλους και όλες, όπου δε χωρά ο ρατσισμός. Στην αναβάθμιση και ενίσχυση του μορφωτικού ρόλου του Λυκείου, ώστε να αποκτήσει, όσο είναι εφικτό, την αυτοτέλειά του και το απολυτήριο να ανακτήσει το κύρος του, ώστε αυτό με τη σειρά του να οδηγήσει σε σημαντικές θετικές αλλαγές για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Πιστεύουμε στη στήριξη του μορφωτικού και διαπαιδαγωγητικού του ρόλου και τη μείωση του εξεταστικού φόρτου των μαθητών/τριών. Κόντρα στη ρητορική «περί ελαττωματικών ιδεών» επενδύουμε στην κοινωνία του αύριο που θα αγκαλιάζει την κοινωνική δικαιοσύνη, την ισονομία και την ισότητα, το σεβασμό στο περιβάλλον. Χωρίς  διαχωριστικές γραμμές για το ποιοι θα έχουν δικαίωμα στη μόρφωση, στην υγεία, σε καθαρό περιβάλλον, σε δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, στην ασφάλεια, στα κοινά αγαθά.
Η Θεματική Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας εύχεται καλή δύναμη στους εκπαιδευτικούς, καλή σχολική χρονιά σε όλες τις μαθήτριες και όλους τους μαθητές, και δημιουργική πορεία προς τη γνώση και την καλλιέργεια.