Παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον-ακόμα και σήμερα-ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουν την κυβέρνηση, κατά την συντριπτική τους πλειοψηφία, τα διάφορα διαδικτυακά, ραδιοτηλεοπτικά και έντυπα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Παρουσιάζει ενδιαφέρον το μέγεθος της αντικυβερνητικής προπαγάνδας και υποψιάζομαι πως στο μέλλον, αυτό θα αποτελέσει πεδίο έρευνας στους τομείς των πολιτικών επιστημών. Είναι εκπληκτική αυτή η πολεμική ατμόσφαιρα εναντίον της κυβέρνησης Τσίπρα. 

Αυτό συμβαίνει επειδή η αλήθεια πονάει. Και η αλήθεια είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια της διαπλοκής κανένας από αυτούς τους «αγανακτισμένους» mediaρχες δεν πλήρωνε αυτά που αντιστοιχούσαν στο Ελληνικό Δημόσιο. Ένα Δημόσιο ρημαγμένο, διαλυμένο και κατασυκοφαντημένο που-σύμφωνα με τους διαπλεκόμενους της πολιτικής, τραπεζικής και μιντιακής εξουσίας-δεν ήταν ικανό να διαχειριστεί την κατάσταση. Οπότε, σαν πολιτική επιλογή έμενε μόνο ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός, που σήμερα εκφράζεται από τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος έχει ως φανερή ατζέντα το ξεπούλημα των πάντων στους ιδιώτες. Νερό, ενέργεια, υγεία, παιδεία… όλα στους ιδιώτες. 

Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι μόνο ότι θα πληρώσουν αυτοί που δεν πλήρωσαν ποτέ. Είναι το ζήτημα της πολιτικής επιλογής το οποίο  εγγυάται το τέλος του «τριγώνου της διαπλοκής»: πολιτική – μεγαλοεπιχειρηματίες – ΜΜΕ, που διαφέντευε τις τύχες του τόπου για δεκαετίες. Τελειώνουν αυτοί που λειτουργούσαν με δανεικά και αγύριστα, ενώ αξιοποιούσαν δωρεάν τις δημόσιες συχνότητες για να εκφοβίζουν τον κόσμο. Η μάχη κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής κρίθηκε το 2015 σε τρείς αλλεπάλληλες αναμετρήσεις. Ειδικά στο δημοψήφισμα η παρέμβαση ορισμένων ΜΜΕ ήταν ωμή και απροσχημάτιστη. Το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών ήταν απόδειξη ότι πλέον «πέρασε η μπογιά τους». 

Η προκήρυξη για τις τηλεοπτικές άδειες είναι το πρώτο βήμα για να μπει τέλος στην ασυδοσία των γνωστών καναλαρχών που ανέβαζαν και έριχναν κυβερνήσεις τα τελευταία 25 χρόνια. Ακολουθούν οι άδειες για τα περιφερειακά κανάλια και για τα ραδιόφωνα, ενώ με τη διαδικασία εγγραφής στο μητρώο διαδικτυακών επιχειρήσεων στο media.gov.grδημιουργούνται τα εχέγγυα της ενίσχυσης της διαφάνειας και της ποιοτικής λειτουργίας των μέσων επικοινωνίας. Όπως όλα τα ΜΜΕ, έτσι και οι ενημερωτικές σελίδες, οφείλουν να λειτουργούν στη βάση αρχών και ρυθμιστικού πλαισίου που διασφαλίζουν τη διαφάνειά τους. Επίσης, το μητρώο διασφαλίζει πως η κρατική διαφήμιση θα ανατίθεται σε ιστοσελίδες, κατά τρόπο τέτοιο, ώστε οι πολίτες να είναι σε θέση να γνωρίζουν ποιος έλαβε τα χρήματα της κρατικής διαφήμισης και στη βάση ποιων κριτηρίων. 

Το τέλος της ασυδοσίας οδηγεί τους μέχρι τώρα χορτασμένους κρατικοδίαιτους σε ακραίες συμπεριφορές προσφέροντας σε κοινή θέα το αποκρουστικό τους πρόσωπο. Ψέματα, διαστρεβλωμένες ειδήσεις, απόκρυψη ειδήσεων, πικρόχολα σχόλια και ειρωνείες, είναι τα εργαλεία τα οποία χρησιμοποιούν οι διάφοροι δημοσιογράφοι-διαφημιστές-ιδιοκτήτες ιστοσελίδων, οι οποίοι-πολλοί απ’ αυτούς, ακόμα και σήμερα-είναι κρατικοδίαιτοι. Κάποιοι από αυτούς, μάλιστα, είναι υπεύθυνοι σε γραφεία τύπου περιφερειαρχών, δημάρχων και άλλων τοπικών αρχόντων και αναπολούν τις «ωραίες» μέρες του καθεστώτος Σαμαρά-Μητσοτάκη-Βενιζέλου-Παπαδήμου-Παπανδρέου. Το εκπληκτικότερο είναι, ότι όλοι αυτοί οι χορτασμένοι κρατικοδίαιτοι, αυτόκλητα αρθρογραφούν, εκ μέρους του «βασανισμένου και πεινασμένου»λαού,εκφράζοντας την «ειλικρινή» τους αγωνία, για τις κομμένες συνταξούλες, για τους απλήρωτους μισθούς και για την φορο-λαίλαπα. Όμως, οι πολίτες ξέρουν και, το αμέσως επόμενο διάστημα, θα μάθουν ακόμα περισσότερα για το «ποιόν» αυτών των χορτασμένων κρατικοδίαιτων.

* Ο Πέτρος Παπαγεωργίου είναι Συντονιστής της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας