Το Σαββατοκύριακο 28 και 29 Σεπτεμβρίου 2019 στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας θα πραγματοποιηθεί το 25ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Λάρισας το οποίο συνδιοργανώνουν η Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων και ο Μουσικός Σύλλογος Λάρισας.

Στο φετινό φεστιβάλ, που φέρει το όνομα του αείμνηστου χορωδού και επί 27 έτη προέδρου του Μουσικού Συλλόγου Λάρισας Παναγιώτη Παπαθανασίου, θα συμμετέχουν 7 καταξιωμένες χορωδίες και θα πραγματοποιηθούν 3 συναυλίες.

Σε συνέντευξη Τύπου δόθηκε σήμερα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Π. Σάπκας τόνισε ότι «για μας αυτή η διοργάνωση είναι πολύ σημαντική. Καταρχάς γιατί τηρούμε την υπόσχεσή μας να τιμήσουμε τη μνήμη ενός σπουδαίου συμπολίτη μας, από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του πολιτιστικού γίγνεσθαι της Λάρισας, για την πολυετή δράση του, κυρίως στη χορωδιακή μουσική, τον Παναγιώτη Παπαθανασίου.

Επί 61 χρόνια χορωδός και 27 χρόνια πρόεδρος του Μουσικού Συλλόγου Λάρισας συνέβαλε τα μέγιστα ώστε ο Σύλλογος να ανοίξει τα φτερά του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και να συνεργαστεί με τους μεγάλους μας συνθέτες, τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Γιάννη Μαρκόπουλο και άλλους.

Ο ίδιος άλλωστε, πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ Λάρισας, το 1981.

Από τη άλλη, ως πόλη έχουμε μια μακρά και σπουδαία παράδοση στη χορωδιακή μουσική, μια παράδοση που συνεχίζεται με αξιώσεις και διαρκώς εξελίσσεται.

Από την πιο παλιά χορωδία μας  μέχρι την πιο καινούρια, από την Παιδική και τη Μικτή μέχρι την Ιντονασιόν, βάζουμε το λιθαράκι μας, αφήνουμε το στίγμα μας στον μουσικό χάρτη της χώρας και όχι μόνο, με τη συμμετοχή τους στο ανέβασμα παραστάσεων όπερας, στις ηχογραφήσεις δίσκων σπουδαίων καλλιτεχνών από τον Θεοδωράκη και τον Λεοντή μέχρι τον Μαραμή και τον Κορκολή, σε διαγωνισμούς με μεγάλες διακρίσεις, φεστιβάλ του εξωτερικού, εγχώρια φεστιβάλ, με ρεπερτόριο που διευρύνεται κι ανανεώνεται συνεχώς, με πρωτότυπες παρουσιάσεις και συνεργασίες.

Από τέτοιες διοργανώσεις όλοι βγαίνουμε κερδισμένοι. Οι πολίτες που θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τις δικές μας χορωδίες και άλλες αξιόλογες από τη χώρα, όπως τη χορωδία της ΕΡΤ ή του Ιονίου Πανεπιστημίου, αλλά και από το εξωτερικό, οι ίδιοι οι χορωδοί που θα συναντηθούν, θα ανταλλάξουν ιδέες, θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους, και βέβαια η πόλη αποδεικνύοντας τις δυνατότητες που έχει και επιδεικνύοντας την εξωστρέφεια που της αξίζει».

Ο πρόεδρος του ΜΣΛ Απόστολος Δήμου είπε πως η καλύτερη τιμή για τον Παναγιωτη Παπαθανασίου είναι ότι συνεχίζουμε το έργο του. Επισήμανε ότι όλες οι χορωδίες είναι υψηλού επιπέδου, από τη Σουηδική μέχρι τις δικές μας και  στάθηκε ιδιαίτερα στον μαέστρο διεθνούς φήμης  Fred Sjöberg καλώντας όλους τους Λαρισαίους να μη χάσουν την ευκαιρία να τον ακούσουν.

Ο διευθυντής του ΔΩΛ τόνισε ότι η πορεία του φεστιβάλ και η φετινή διοργάνωση δικαιώνουν απόλυτα τον Παναγιώτη Παπαθανασίου που το οραματίστηκε.

Τέλος, ο μαέστρος και καλλιτεχνικός δ/ντής του ΜΣΛ Χρήστος Κτιστάκης είπε πως με τη βοήθεια του Δήμου το φεστιβάλ θα καθιερωθεί ως ένα από τα σημαντικότερα στην Ελλάδα. Το επόμενο θα γίνει το 2021 μαζί με τα 90ά γενέθλια του Μουσικού Συλλόγου.

Την καλλιτεχνική επιτροπή του φεστιβάλ αποτελούν οι:

Απόστολος Αλεξίου, Διευθυντής Δημοτικού Ωδείου Λάρισας

Μυρτώ Παπαθανασίου, Διεθνής Σοπράνο Λυρικού Θεάτρου

Χρήστος Κτιστάκης, Διευθυντής Συμφωνικής Ορχήστρας Λάρισας Καλλιτεχνικός Διευθυντής Μ. Σ. Λ.

Συναυλίες

1η Συναυλία - Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019, ώρα 8:00 μ.μ.
Συμμετέχουν: Ανδρική Χορωδία Μ.Σ.Λ., Μικτή Χορωδία της ΕΡΤ, Örebro Chamber Coir (σκανδιναβικές συνθέσεις).
Αριθμημένες θέσεις: Είσοδος 5 ευρώ

2η Συναυλία - Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019, ώρα 11:30 π.μ.
Συμμετέχουν: Rosarte Children & Youth Choir, Μικτή Χορωδία Δ.Ω.Λ., INDONNATION
Αριθμημένες θέσεις: Είσοδος ελεύθερη

3η Συναυλία - Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019, ώρα 8:00 μ.μ.
Συμμετέχουν: Χορωδία Ιονίου Πανεπιστημίου, Örebro Chamber Coir (κλασικές συνθέσεις)
Αριθμημένες θέσεις: Είσοδος 5 ευρώ

Εισιτήρια για τις 3 συναυλίες του 25ου Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ «Παναγιώτης Παπαθανασίου» διατίθενται στο ισόγειο του Ωδείου καθημερινά 11:00 -13:00 και 18:00 -20:00.