Ο Μύλος Παραστατικών Τεχνών είναι ένα φεστιβάλ που διοργανώνεται από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, υπό τον καλλιτεχνικό σχεδιασμό και συντονισμό του ΣΜουΘ, από το Σεπτέμβριο του 2014.
Έχει ως στόχο να αναδείξει την καλλιτεχνική παραγωγή των ομάδων και των αυτόνομων νέων καλλιτεχνών που συναντιούνται και δημιουργούν στο Μύλο του Παππά, να δημιουργήσει κοινές καλλιτεχνικές εμπειρίες και συνέργειες με ομάδες τόσο από τη Λάρισα και την ευρύτερη περιοχή, όσο και από την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό, και να μυήσει το κοινό της πόλης στις διάφορες σύγχρονες μορφές των παραστατικών τεχνών.
Παρόλο που τις προηγούμενες χρονιές είχαν ενσωματωθεί στο πρόγραμμα του φεστιβάλ εργαστηριακού τύπου δράσεις (κυρίως αυτές που οδηγούσαν σε παραστάσεις στο πλαίσιο του ίδιου του φεστιβάλ), ο 4ος Μύλος Παραστατικών Τεχνών διαφέρει, προτείνοντας ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα Εργαστηρίων που προσφέρεται καθημερινά από το σύνολο σχεδόν των καλλιτεχνικών ομάδων που λαμβάνουν μέρος στο φεστιβάλ και απευθύνεται σε νέους κάθε ηλικίας, με ή χωρίς εμπειρία στο θέατρο, τη μουσική και το χορό. Μέσα από αυτές τις δράσεις, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν και να εξοικειωθούν με τις μεθόδους και τις δημιουργικές τεχνικές της κάθε ομάδας και μετά να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις, μέσα από μια άλλη ματιά.
Η συμμετοχή σε όλα τα εργαστήρια είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται προ-εγγραφή σε ολόκληρο ή μέρος του προγράμματος των Εργαστηρίων. Σε περίπτωση υπεράριθμων αιτήσεων συμμετοχής θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (με βάση την ημερομηνία/ώρα εγγραφής). Στο τέλος του φεστιβάλ θα επιδοθεί βεβαίωση συμμετοχής σε όσους παρακολούθησαν το 80% του συνολικού προγράμματος του εργαστηρίου.
Όλοι οι συμμετέχοντες στα εργαστήρια καλούνται να φορούν άνετα ρούχα και υποδήματα για ανεμπόδιστη φυσική κίνηση, ενώ σε κάποια από τα εργαστήρια μπορεί να ζητηθεί η αφαίρεση των υποδημάτων.
Για περισσότερες πληροφορίες και αιτήσεις, επικοινωνήστε με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων: 2410614449 από Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00-14:00.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ
Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου
(17:00 – 19:00 / Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων – 2ος όροφος)
Κώστας Λαμπρούλης, Ανδρομάχη Μακρίδου, Δέσποινα Μπουνίτση, Φίλιππος Ζούκας / ΣΜουΘ 
Εργαστήριο Combo
COMBO σημαίνει σύνθεση. Και για το ΣΜουΘ, η σύνθεση των παραστατικών τεχνών ήταν και παραμένει ο κύριος λόγος ύπαρξης, ανάπτυξης και διαμόρφωσης του καλλιτεχνικού του έργου.  Με τα εργαλεία της διακαλλιτεχνικής έκφρασης και με διάθεση συνεχούς έρευνας, το εργαστήρι αυτό αποτελεί τον πυρήνα της μεθοδολογίας της εκπαίδευσης και της δημιουργίας της ομάδας.
Το συγκεκριμένο εργαστήρι φέρνει τους συμμετέχοντες σε επαφή με τις τεχνικές του Σύγχρονου Μουσικού Θεάτρου, τις παραστατικές τέχνες (χορός, μουσική, θέατρο) και τη δημιουργική σύνδεση τους μέσω της ομαδικής διεργασίας με στόχο την πρωτότυπη καλλιτεχνική δημιουργία. Με υλικό τη σωματική έκφραση, το ρυθμό, το λόγο και αξιοποιώντας τις προσωπικές δεξιότητες και αναζητήσεις του κάθε μέλους, η ομάδα γνωρίζεται, συνεργάζεται, εκφράζεται, συνθέτει και δημιουργεί.
Κυριακή 1 Οκτωβρίου
(17:00 – 19:00 / Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων – 2ος όροφος)
Θεοδώρα Αραμπατζή / χορογράφος-performer
Falling for flying
Το εργαστήρι εστιάζει στη δόμηση και την αποδόμηση της κίνησης, στην αντίληψη της θέσης μας στο χώρο, την ενεργοποίηση των αισθήσεων που ευνοούν τη μεταμόρφωση του σώματος. Στο πρώτο μέρος θα αναλύσουμε τις βασικές  αρχές της βιοκινητικής, αλλά και τον τρόπο που το ψυχολογικό-συναισθηματικό σώμα επιτρέπει να συμβεί και να εξελιχθεί δημιουργικά αυτό. Μέσα από απλές ασκήσεις θα ξεκινήσουμε να δημιουργούμε ένα κινητικό σύμπαν χρησιμοποιώντας τη φυσική βαρύτητα και την πτώση σαν σύμμαχο παρά σαν εμπόδιο. Η συνειδητή χρήση της αναπνοής θα παίξει καθοριστικό ρόλο ώστε να φτάσουν οι χορευτές σε ένα επίπεδο διαλογιστικής κινητικής ροής. Οι εναλλαγές των δυναμικών θα λειτουργήσουν σαν μοχλός δημιουργικότητας και αφηγηματικότητας, ώστε το σώμα να μπορέσει να αφηγηθεί την προσωπική του ιστορία και να πραγματωθεί
Στο δεύτερο μέρος θα προσπαθήσουμε να επιτρέψουμε  στο σώμα να αφήσει το δικό του αποτύπωμα, ελευθερώνοντας το μέσα από διάφορες τεχνικές δομημένων και μη αυτοσχεδιασμών. Το μάθημα θα γίνει με τη συνοδεία κρουστού οργάνου. Τα κρουστά όργανα χρησιμοποιούνταν από πολύ παλιά στις πιο αρχέγονες κινησιολογικές πρακτικές βοηθώντας το νου να παύσει και αφήσει το ανώτερο σώμα να εκφραστεί.
Δευτέρα 2 Οκτωβρίου
(17:00 – 19:00 / Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων – 2ος όροφος)
Θέατρο των Οδοιπόρων
Εργαστήρι Θεάτρου
Ποια η σχέση μεταξύ ταλέντου, μεθοδολογίας, τεχνικής, «μανιέρας» και ψυχής; Έχει το θέατρο γραμματική που μπορεί να διδαχθεί ως γλώσσα; Πόσο προσωπική είναι αυτή η γλώσσα και πόσο αναγνωρίσιμη, ορθολογική και αποκωδικοποιήσιμη;
Το ανοιχτό μάθημα έχει ως στόχο την εισαγωγή σε κώδικες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία, χωρίς περιορισμούς υφολογικούς και αισθητικούς ή επιταγές θεατρικού είδους, όπως «ρεαλισμός», «εξπρεσιονισμός», «παράλογο», «τραγωδία», «αποδόμηση».
Κάθε τέχνη έχει και τις τεχνικές της και μια εισαγωγή σε μια σειρά τεχνικών της υποκριτικής τέχνης, μέσα από απλούς προσβάσιμους και ορθολογικούς κώδικες. Αυτός ακριβώς είναι ο στόχος αυτού του ανοιχτού μαθήματος του θεατρικού εργαστηρίου ενηλίκων των Οδοιπόρων και απευθύνεται σε όλους τους ενασχολούντες με την τέχνη του θεάτρου που θέλουν να εκπαιδευτούν περαιτέρω σ’ αυτήν.
Τρίτη 3 Οκτωβρίου
(17:00 – 19:00 / Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων – 2ος όροφος)
Φίλιππος Ζούκας – μουσικός / ΣΜουΘ
Body Percussion
Το body percussion συναντάται από πολύ παλιά στην Ινδονησία, την  Ισπανία, την  Αφρική και την Αμερική, όπου αποτελούσε στοιχείο της ζωντανής λαϊκής παράδοσης. Είναι  ένα είδος τέχνης μέσα από το ανθρώπινο σώμα,  μέσα από τις κινήσεις και τους ήχους που μπορεί να παράξει και συνδυάζει το ρυθμό, την έκφραση και την  επικοινωνία. Το εργαστήριο απευθύνεται σε όσους θέλουν να δημιουργήσουν, να εκτονωθούν και  να εκφραστούν μέσα από το μουσικό όργανο που όλοι έχουμε μαζί μας καθημερινά. Το σώμα μας.
Τετάρτη 4 Οκτωβρίου
(17:00 – 19:00 / Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων – 2ος όροφος)
Τάσος Ράτζος και η ομάδα της Κατσαρίδας / Μικρός Βορράς
Μεταμόρφωση-Αφήγηση
Το εργαστήρι έχει θέμα τη «μεταμόρφωση» και την «αφήγηση». Υλικό που έχει να κάνει με τη δουλειά της ομάδας στην Κατσαρίδα. Είναι βιωματικό με ασκήσεις σωματικές και φωνητικές.
Πώς γίνεται η αφήγηση στο σύγχρονο θέατρο; Τι είναι η «αλήθεια» και τι τεχνικές χρησιμοποιούμε. Βήμα βήμα η διαδικασία της μεταμόρφωσης ενός ηθοποιού σε ρόλο.
Πώς ενεργοποιεί και χρησιμοποιεί το σώμα και τη φωνή.
Δημιουργία χώρου για τους συμμετέχοντες, ώστε να συνθέσουν μέσα από το υλικό που θα διδαχθούν, μικρές σκηνές.
Πέμπτη 5 - Παρασκευή 6 Οκτωβρίου
(17:00 – 19:00 / Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων – 2ος όροφος)
Αθανασία Κανελλοπούλου / χορογράφος-performer
Η ποιητική του σώματος
Το εργαστήριο εστιάζει στη δόμηση και στην αποδόμηση της κίνησης, στην ξεκάθαρη αντίληψη της έννοιας του εσωτερικού και εξωτερικού μας χώρου, στην εξέλιξη και μεταμόρφωση του σώματος. Μέσα από τη διαδικασία αυτή διαμορφώνουμε ένα αμφίσημο σύμπαν όπου η κίνηση και η ακινησία, η γραμμικότητα και η κυκλικότητα, ο ήχος και η σιωπή,  η ατομικότητα  και η ομαδικότητα, αναμειγνύονται και συνυπάρχουν.
Χρησιμοποιώντας τη φυσική μας βαρύτητα και αναπνοή ανακαλύπτουμε την ελευθερία και τη ροή στην κίνηση. Οι εναλλαγές δυναμικών θα μας απασχολήσουν και θα μας οδηγήσουν σε έναν εξελιγμένο, δυναμικό συνδυασμό φράσεων. Μέσα από δομημένους αυτοσχεδιασμούς, επαναπροσδιορίζουμε τα εσωτερικά και εξωτερικά μας όρια και πλαίσια, κατανοώντας τη δημιουργική σχάση του οικείου γνωσιακού μας κόσμου.
Το ανοιχτό συνεργατικό πνεύμα θα βοηθήσει στη διεξαγωγή του εργαστηρίου. Το εργαστήριο απευθύνεται σε άτομα που ασχολούνται πρακτικά ή θεωρητικά με την κίνηση, το χορό και θέλουν να εξερευνήσουν τη γραφή του σώματος.
Σάββατο 7 Οκτωβρίου
(17:00 – 19:00 / Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων – 2ος όροφος)
Στέφανος Νταλάσης / Καλλιτεχνικός Διευθυντής Δήμου Τρικκαίων-Σκηνοθέτης  
Υποκριτική και κόμικς
 Το εργαστήριο αποτελεί άσκηση υποκριτικής με οδηγό τα κόμικς του Αντώνη Αρκά «Χαμηλές Πτήσεις». Επιχειρούμε μια ‘ελεύθερη πτώση’ στο μικρότερο θεατρικό σώμα, «την ατάκα», και διερευνούμε τη δομή των διαλογικών στοιχείων. Το εργαστήριο υποκριτικής με κόμικς αποτελεί πρόταση θεατρικής αγωγής για παιδιά και νέους όλων των ηλικιών γιατί συγκεντρώνει τα εξής στοιχεία: α) μικρό κείμενο με σχετικά αυτόνομη νοηματική ενότητα, β) οπτικοποιημένη σκηνοθετική πρόταση (storyboard).
Κυριακή 8 Οκτωβρίου
(17:00 – 19:00 / Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων – 2ος όροφος)
Ελένη Δημοπούλου / Καλλιτεχνική Διευθύντρια ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης 
Ποιος είναι ο τόπος μου;
Ένα εργαστήριο για το πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε πρωτότυπη δραματουργία μέσα από την ερευνητική διαδικασία. Με υλικά τις προσωπικές μαρτυρίες, την ειδησεογραφία, τη λογοτεχνία, την τέχνη, τη μουσική, τον συνειρμικό λόγο και τη φαντασία, θα επιχειρήσουμε να δημιουργήσουμε ένα πρωτότυπο σκηνικό γεγονός και να ανακαλύψουμε τον τρόπο που το αυθεντικό υλικό μπορεί να αποτελέσει μία βάση για μία νέα θεατρική δημιουργία.