Ο Υπεύθυνος Τομέα Υγείας Ν.Ε ΠΑΣΟΚ Λάρισας Αμάρι Σάμερ-Αθανάσιος, με αφορμή τις περικοπές των θεραπειών ειδικής αγωγής για τα παιδιά ΑμεΑ αναφέρει :

Στην εκπνοή του περασμένου χρόνου, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ δρομολόγησε διαδικασία υπογραφής συμβάσεων με τους επιστήμονες ειδικής αγωγής. Έτσι στερεί τη δυνατότητα από παιδιά που βρίσκονταν στο μέσο μίας θεραπείας, εάν οι γονείς τους δεν έχουν τη δυνατότητα να την συνεχίσουν, αναγκαστικά να την διακόψουν, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα παιδιά και με αντίκτυπο σίγουρα στην προσπάθεια επανένταξής τους στο κοινωνικό σύνολο.

Η απαράδεκτη αυτή πρακτική της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ δημιούργησε και δημιουργεί άμεσους κινδύνους πλήρους κατάρρευσης του θεραπευτικού έργου σε βάρος των ΑμεΑ και κυρίως των παιδιών ΑμεΑ και υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών ειδικής αγωγής.

Η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας, είναι το άμεσα ζητούμενο σε ένα Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Το Υπουργείο, αντί των άδικων και σκληρών οριζόντιων περικοπών, που έχουν δημιουργήσει κοινωνική αναστάτωση και μεγάλα προβλήματα στους επαγγελματίες του χώρου, οφείλει να εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαλόγου ώστε να θεσπιστεί η πλέον ενδεδειγμένη λύση με γνώμονα τη στήριξη των παιδιών που έχουν ανάγκη τις εν λόγω υπηρεσίες.

Για τα προβλήματα που ανέκυψαν από τον τρόπο εφαρμογή της διάταξης, η Κ.Ο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έχει ήδη καταθέσει την υπ. αριθμ. 2440/09-01-17 ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, ζητώντας να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος προκειμένου οι πάροχοι υπηρεσιών ειδικής αγωγής να καταθέσουν τις προτάσεις τους με στόχο τη σύναψη δίκαιης σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ.

Ο Υπουργός Υγείας οφείλει να επανεξετάσει το καθεστώς χρηματοδότησης των δαπανών ειδικής αγωγής, ώστε να μην μείνει «κανένα παιδί χωρίς θεραπεία ούτε μια μέρα».