Ο Δημοτικός Κουκλοθίασος «Τιριτόμπα- Κώστας Χατζηανδρέου-Σοφία Φουτζοπούλου» σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία  Πολιτισμού και Επιστημών με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθεάτρου  διοργανώνει τριήμερη γιορτή με  παραστάσεις  και εκδηλώσεις  για τους φίλους του κουκλοθεάτρου στο Μύλο του Παππά.

 Η Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθεάτρου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου, από τον κόσμο της μαριονέτας και του θεάτρου σκιών, προκειμένου αναδειχθεί αυτή η σπουδαία  μορφή τέχνης  και η ιστορία της.

 Οι θεατρικές και λογοτεχνικές ρίζες των δραματικών τεχνών σε όλους τους πολιτισμούς συνδέονται με το κουκλοθέατρο, το οποίο έχει εξελιχθεί κατά τη διάρκεια των αιώνων με ποικίλους και εξαιρετικούς τρόπους. 

Μερικούς από αυτούς, θα έχουμε τη χαρά να γνωρίσουμε στην πόλη μας, αφού η Λάρισα είναι από τις πρώτες πόλεις που ανάδειξαν την κουκλοθεατρική τέχνη στην Ελλάδα, με μια παράδοση στο κουκλοθέατρο και ένα πιστό κοινό που στηρίζει την τέχνη από τη θέση του θεατή. Σε ανταπόδοση αυτής της αγάπης για το κουκλοθέατρο, ως μέλος της  UΝΙΜΑ ΗELLAS, ο Δημοτικός Κουκλοθίασος παρουσιάζει το πρόγραμμα εκδηλώσεων :

Παρασκευή 18 Μαρτίου ώρα 20:00

Για πρώτη φορά θα φιλοξενηθεί μια παράσταση από το εξωτερικό σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ισπανικής Γλώσσας HISPAMUNDO.

Η παράσταση είναι στην ισπανική γλώσσα αλλά  υποστηρίζεται -με την ευγενική συνοδεία μεταφραστή-  στα ελληνικά.

Η  πολυβραβευμένη ομάδα μαριονέτας La Mar de Marionetas από την Ισπανία  θα παρουσιάσει το έργο “El Niño que soñaba”  (Το παιδί που ονειρευόταν) με μαριονέτες και ζωντανή μουσική από τετραμελές σχήμα κουκλοπαικτών και μουσικών πάνω στη σκηνή. 

Στο "Παιδί που Ονειρευόταν" ακολουθούμε  την ιστορία του Μόνι, ενός παιδιού με έμφυτη ικανότητα στη μουσική που ζει στη Γκινέα-Μπισάου στην Αφρική. Συμμεριζόμαστε το όνειρό του και τον συνοδεύουμε στο μονοπάτι, που ακολουθεί για να βρει το αληθινό του ταλέντο.

Στη Γκινέα-Μπισάου, οι θρύλοι και μύθοι μαζί με τα παραδοσιακά παραμύθια

περιτριγυρίζουν τη ζωή των παιδιών.

Μέσα από γρίφους και κόλπα οι πρωταγωνιστές της ιστορίας, ζώα στην

πλειοψηφία, αντιμετωπίζουν διαμάχες που προετοιμάζουν το παιδί να

προσαρμοστεί στην πραγματικότητα.

Το έργο αντικατοπτρίζει την αγροτική ζωή ενός παιδιού που ονειρεύεται, ρυθμό με το ρυθμό, τραγούδι με το τραγούδι, παραμύθι με το παραμύθι.

Ηλικίες: Για όλη την οικογένεια

Διάρκεια: 60 λεπτά

Εισιτήριο: 5 ευρώ

Κουκλοθέατρο στο Μύλο

Σάββατο 19 Μαρτίου ώρα  10:30 -13:30

Ανοιχτή πρόσκληση σε όλα τα παιδιά της πόλης για να κατασκευάσουν μόνα τους τη δική τους κούκλα με πολύχρωμα υλικά και πολλή φαντασία. Στον προαύλιο  χώρο του Μουσείου Κούκλας θα υπάρχει κουκλοθέατρο για τις αυτοσχέδιες παραστάσεις των παιδιών.  

Ομαδική επιδαπέδια ζωγραφική με θέμα «Το δικό μου κουκλοθέατρο».

Μουσείο Κούκλας

Είσοδος Ελεύθερη

Σάββατο 19 Μαρτίου ώρα 12:30

“Muamba” 

Mια διαδραστική παράσταση με στοιχεία clown, μιμικής, ακροβατικών, μαγικών, μουσικής και χορού, θα παρουσιαστεί έξω από το Κουκλοθέατρο στο Μύλο.

Μέσα από τη συμμετοχή του κοινού, συχνά οι ρόλοι του "αφηγητή" και του "κλόουν" αλλάζουν και η Muamba μεταμορφώνεται σε μια πραγματική γιορτή.

Η παράσταση παίχτηκε για πρώτη φορά το Νοέμβριο του 2010 στο “1st Festival do Nariz Vermelho" στη Βραζιλία. Το 2012 απέσπασε το βραβείο:"Banco do Nordeste do Brasil” ενώ οι χώρες στις οποίες έχει παρουσιαστεί είναι οι: Βραζιλία, Ιταλία, Αγγλία, Σουηδία, Ελλάδα, Τουρκία, Μακεδονία, Σερβία, Μοντενέγκρο.

Μύλος του Παππά

Είσοδος ελεύθερη

Σάββατο 19 Μαρτίου ώρα 18.30

 «Vagor & Bellavita»

Μια παράσταση θεάτρου – τσίρκο για μικρά και μεγάλα παιδιά

Η ομάδα θεάτρου δρόμου Dromocósmicas παρουσιάζει το  «Vagor & Bellavita», μια παράσταση - αφιέρωμα στο βωβό κινηματογράφο. Χρησιμοποιώντας στοιχεία από το θέατρο-τσίρκο, το σωματικό θέατρο και την τέχνη του κλόουν, αφηγείται ένα διαχρονικό παραμύθι για τη δύναμη της φιλίας, της αλληλεγγύης και τη σημασία του να μένουμε πιστοί στα όνειρά μας.

Οι Dromocósmicas είναι ένας πλανόδιος θίασος που δημιουργήθηκε το 2009.

Απαρτίζεται από τον Βύρωνα Σκουρή και την Camilla Bombardini.

Ηλικίες: Για όλη την οικογένεια

Εισιτήριο : 5 ευρώ

Διάρκεια: 60 λεπτά

Κυριακή 20 Μαρτίου ώρα 12:30

«Η αλεπού και τα σταφύλια» του Αισώπου από τους «3 λαλούν».

Το σπουργίτι, η αλεπού και ο μπαρμπα-Λάμπρος, μπλέκονται σε έναν από τους πιο γνωστούς  και αγαπημένους μύθους του Αισώπου σε μία ξεκαρδιστική εκδοχή του.

H ομάδα κουκλοθεάτρου «3 λαλούν» από την Κέρκυρα αποτελείται από τους Θωμά Γκούζια και Ελένη Κάντα, μέλη του Ελληνικού Κέντρου Κουκλοθεάτρου UNIMA HELLAS .