Η Τομεακή Επιτροπή Υπαίθρου Λάρισας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της, για τη δομή ασυνόδευτων προσφυγόπουλων στην Καρίτσα, αναφέρει:

"Απευθυνόμαστε τόσο στους κατοίκους της Καρίτσας, καθώς και σε όλες τις λαϊκές οικογένειες, να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες και να αποκρούουν κάθε ρατσιστική-φασιστική αντίληψη που έντεχνα και ύπουλα προσπαθούν να καλλιεργούν νέα και παλιά ακροδεξιά κόμματα και οργανώσεις. Να αποκρούσουν κάθε προσπάθεια  καλλιέργειας μίσους και διαχωρισμού των ανθρώπων ανάλογα με το χρώμα, την καταγωγή, τη θρησκεία.

Αυτοί που  σπέρνουν την άποψη ότι οι πρόσφυγες, και πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για παιδιά, είναι εγκληματίες, καίνε και καταστρέφουν, συνειδητά λένε ψέμματα, κρύβουν την αλήθεια και θέλουν να παραπλανήσουν για τις πραγματικές αιτίες και των δικών μας προβλημάτων.

Είναι οι ίδιες αιτίες, που δημιουργούν στρατιές προσφύγων και μεταναστών σε άλλες χώρες,  αλλά και την εκμετάλλευση, τη φτώχεια, την ανασφάλεια, στη δική μας ζωή. Είναι οι ίδιες αιτίες, που δημιουργούν οικονομικές κρίσεις και ιμπεριαλιστικούς πολέμους, για να διασφαλίζεται η κερδοφορία και η συσσώρευση πλούτου στα μεγάλα καπιταλιστικά μονοπώλια και τους μετόχους τους.

Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με πρόσφυγες και μετανάστες, αντίθετα μας ενώνει ότι είμαστε όλοι μας, αντικείμενα της άγριας και απάνθρωπης καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, που είτε εκφράζεται με τρόϊκες, μνημόνια και αντιλαϊκούς νόμους σε περιόδους «ειρήνης» ή με  όπλα και πολέμους, σε περίοδο βαθιάς όξυνσης. Είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο, κερδίζουν οι καπιταλιστές και το μάρμαρο το πληρώνουν οι λαοί, ανεξάρτητα από χρώμα και εθνικότητα.

Σε πρόσφυγες και μετανάστες χρειάζεται να δείχνουμε την ίδια αλληλεγγύη που πρέπει να δείχνουμε μεταξύ μας, όταν μας κόβουν το ρεύμα και το νερό, όταν πλειστηριάζονται και κατάσχονται σπίτια και άλλα περιουσιακά στοιχεία, όταν μας τσακίζει η ανεργία, οι φόροι και τα ληστρικά χαράτσια.

Πίσω απ’ τους πολέμους που δημιουργούν τους πρόσφυγες, βρίσκεται και η ελληνική αστική τάξη, οι κυβερνήσεις και τα κόμματά της, που μετέχουν ενεργά μέσα απ’ το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, μαζί με τους συμμάχους τους όπως οι ΗΠΑ και η Τουρκία.

Πίσω από οικονομικούς μετανάστες βρίσκεται η άγρια εκμετάλλευση των πόρων και της εργασίας των χωρών τους, που αναλογικό μερίδιο παίρνουν και οι μεγάλοι ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι, όπως οι εφοπλιστές, ενεργειακοί και κατασκευαστικοί όμιλοι, κ.ά. Άραγε για τους χιλιάδες  Έλληνες, που έγιναν οικονομικοί μετανάστες σε άλλες χώρες, τα τελευταία χρόνια, ποιες είναι οι αιτίες και ποιοι ευθύνονται;

Η χώρα μας με την πρόσφατη αμυντική συμφωνία που υπεγράφη απ’ την κυβέρνηση της ΝΔ και είχε ετοιμαστεί απ’ την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μετατρέπεται σε ορμητήριο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, γεμίζει απ’ άκρη σ’ άκρη με βάσεις και στρατεύματά τους, προετοιμάζοντας και μετέχοντας σε νέες επεμβάσεις,  που θα δημιουργήσουν νέες στρατιές προσφύγων σε κατεστραμμένες χώρες.

Στη Λάρισα, δηλαδή στην τοπική μας κοινωνία, σταθμεύουν μόνιμα τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) που είναι όπλο μαζικής εξόντωσης και ευθύνονται για χιλιάδες θανάτους αμάχων σε Αφγανιστάν, Ιράκ και αλλού. Είμαστε άμεσα εμπλεκόμενοι στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και γινόμαστε πλέον άμεσος στόχος επίθεσης από άλλες χώρες.

Οι Έλληνες φαντάροι μετέχουν όλο και περισσότερο σε επιχειρησιακές αποστολές των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, σε όλο τον κόσμο. Οι ήσυχες τοπικές κοινωνίες και της Καρίτσας και αλλού, πρέπει να ανησυχούν γι’ αυτές τις εξελίξεις, που καθορίζουν επικίνδυνα το μέλλον μας.

Κριτήριο για τη φιλοξενία των προσφύγων πρέπει να είναι η διασφάλιση ανθρώπινων και αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης, πρόσβασής τους σε υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης, με ευθύνη κρατικών υπηρεσιών χωρίς καμιά εμπλοκή των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ). Να καταδικάσουμε αποφασιστικά της ναζιστικής-χρυσαυγίτικης κοπής θέσεις του Βελόπουλου και άλλων, για εξορία τους σε ακατοίκητα νησιά.

Να ζητήσουμε την κατάργηση της επαίσχυντης συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, που οδηγεί σε εγκλωβισμό των προσφύγων στην Ελλάδα και το δικαίωμά τους να πηγαίνουν στη χώρα προορισμού που θέλουν. Να κλείσουν τα hot-spots στα νησιά και να διασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσής τους."