Αίτημα ένταξης προς συζήτηση στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο τριών θεμάτων, τα οποία και χαρακτηρίζουν «κομβικά» ως προς την πορεία του δήμου Λαρισαίων, καθώς και ως προς τη δημοκρατική λειτουργία των οργάνων, ζητούν με κοινή επιστολή τους προς τον πρόεδρο του ΔΣ κ. Δεληγιάννη οι επικεφαλής των τεσσάρων παρατάξεων της αντιπολίτευσης (Λάρισα Μπροστά, Πρωτοβουλία Αξιών, Ορμή Ανανέωσης, Λαρισαίων Κοινόν).

Πιο συγκεκριμένα οι κκ. Ρένα Καραλαριώτου, Παναγιώτης Γούλας Νίκος Γαμβρούλας και Κώστας Βαϊούλης ζητάνε όπως συζητηθούν τα παρακάτω θέματα:

ΘΕΜΑ 1 : «Συζήτηση και λήψη απόφασης εκ νέου στο δημοτικό συμβούλιο της «Προμήθειας μηχανολογικού εξοπλισμού καθαριότητας»  με τη διαδικασία της χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) , βάσει του άρθρου 4 ,παρ.5 του κανονισμού λειτουργίας του  ΔΣ- Ακύρωση της απόφασης 602/2019 Α.Δ.Σ  »

Μετά την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών για επιχορήγηση του Δήμου Λαρισαίων με το ποσό του 1.155.000 ευρώ για την προμήθεια επτά απορριμματοφόρων, στο πλαίσιο του άξονα «H τοπική ανάπτυξη και η προστασία περιβάλλοντος», του προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ» και ταυτόχρονα έχοντας υπόψη τα νέα στοιχεία που προέκυψαν με την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών και λαμβάνοντας υπόψιν τις νέες συνθήκες που δημιουργούνται λόγω κορονοϊου στην χώρα, καλούμε την Δημοτική Αρχή να μην προχωρήσει σε καμία προκήρυξη προμήθειας μηχανολογικού εξοπλισμού καθαριότητας  με την διαδικασία του leasing και ΖΗΤΟΥΜΕ να συζητηθεί το θέμα από μηδενική βάση στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, έτσι ώστε να εξετασθούν  εναλλακτικές επιλογές – χωρίς δανεισμό - για  την προμήθεια του απαραίτητου μηχανολογικού εξοπλισμού καθαριότητας. Μετά την συζήτηση να τεθεί σε ψηφοφορία η υλοποίηση ή η ακύρωση της υπ’αριθμ. 602/2019 απόφασης του ΔΣ.

ΘΕΜΑ 2 : «Λήψη απόφασης για την  «Προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού καθαριότητας»  προϋπολογισμού 4εκ ευρώ, χωρίς δανεισμό 

Η πόλη της Λάρισας  αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με την καθαριότητα. Ειδικά φέτος περισσότερο απο κάθε άλλη χρονιά είναι όπως λένε οι συμπολίτες μας, «μια  πόλη βρώμικη και  εγκαταλελειμμένη». Το κέντρο, οι γειτονίες, οι συνοικίες και τα περιφερειακά διαμερίσματα του δήμου μας έχουν σοβαρές ανάγκες στον τομέα της καθαριότητας. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη  η ανανέωση και ενίσχυση του στόλου οχημάτων και μηχανημάτων της Διεύθυνσης Καθαριότητας.  

Εισηγούμαστε 

Α.  Έγκριση προϋπολογισμού ύψους  2.000.000€  για την ΑΜΕΣΗ  προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού καθαριότητας. Ποσό ύψους 1.155.000€ θα προέλθει από την επιχορήγηση του Υπουργείου Εσωτερικών που δόθηκε στο Δήμο Λαρισαίων και το υπόλοιπο ποσό  ύψους 845.000€ από τα ανταποδοτικά έσοδα του Δήμου. 

Β. Το υπόλοιπο ποσό ύψους 2.000.000 εκ ευρώ  να χρηματοδοτηθεί εντός του 2021  από ευρωπαϊκούς πόρους  και επιχορηγήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών. 

Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης  έγινε γνωστό πως επίκεινται προσκλήσεις προγραμμάτων , για την προμήθεια εξοπλισμού καθαριότητας, από το Υπουργείο Εσωτερικών μέσω του  προγράμματος  «Αντώνης Τρίτσης » , από τη γενική γραμματεία αποβλήτων αλλά και κονδύλια για την Πράσινη ανάπτυξη από το  Υπουργείο Περιβάλλοντος  και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υιοθετώντας την  πρότασή μας, δεν θα επιβαρυνθει ο Δήμος με δανεισμό και  θα καλυφθούν οι ανάγκες για την καθαριότητα της πόλης  μας σχεδόν αποκλειστικά από επιχορηγήσεις.  

ΘΕΜΑ 3 : «Συζήτηση για την προσβλητική συμπεριφορά στελεχών της δημοτικής αρχής λόγω της μη έγκρισης σύναψης δανείου από το ΔΣ και  προστασία  της δημοκρατικής λειτουργίας του ΔΣ . Καταδίκη για την στοχοποίηση του κ. Γούλα, Επικεφαλής της παράταξης «Πρωτοβουλία Αξιών», από  έμμισθο σύμβουλο του Δημάρχου Λαρισαίων 

Τα όσα προηγήθηκαν, μα πολύ περισσότερο τα όσα ακολούθησαν, του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, με την οποία δεν στηρίχθηκε από το δημοτικό συμβούλιο η πρόταση της δημοτικής αρχής  για τη λήψη δανείου, ανησυχούν τόσο εμάς αλλά και την πόλη. 

Σε ένα μείζον θέμα για την πόλη και το μέλλον της, όπως είναι η απόφαση για κάθε δάνειο, η αντιπολίτευση διαφοροποιήθηκε με τρόπο ξεχωριστό, όπως έκρινε κάθε παράταξη. Αυτό επιτάσσει η Δημοκρατία, αυτό αποτελεί θεσμική κατάκτηση κάθε δυτικού τύπου κοινωνίας. 

Η επίθεση έμμισθων συνεργατών του Δημάρχου εναντίον του κ.Γούλα , Επικεφαλής της παράταξης «Πρωτοβουλία Αξιών» αλλά και εναντίον ανώτατων δημοκρατικών θεσμών, όπως το δημοτικό συμβούλιο είναι πράξεις που πρέπει να καταδικασθούν και να μην επαναληφθούν. 

Ζητάμε την Άμεση καταδίκη αυτών των αντιδημοκρατικών συμπεριφορών.