Επιστολή, με την οποία δηλώνει ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες για το σχέδιο του νέου Κανονισμού για τα αλκοολούχα ποτά Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), απέστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) κ. Μάνφρεντ Βέμπερ στον βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο.
Απαντώντας στην πρωτοβουλία του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης -ο οποίος έχει ζητήσει την παρέμβαση Ευρωπαίων Αξιωματούχων για το νέο Κανονισμό που εγκυμονεί κινδύνους για παραδοσιακά ποτά- ο κ. Βέμπερ ξεκαθαρίζει ότι το ΕΛΚ συμμερίζεται τις ανησυχίες που εκφράστηκαν και παρακολουθεί στενά το ζήτημα. Ενημερώνει δε τον κ. Χαρακόπουλο για τις προτάσεις επί του νέου Κανονισμού της εισηγήτριας της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων του ΕΛΚ κ. Pilar Ayuso.
Ο Θεσσαλός πολιτικός σε δήλωσή του αναφέρει ότι «η θετική ανταπόκριση του κ. Βέμπερ στα ζητήματα που έθεσα στην επιστολή που του απέστειλα, αποδεικνύει ότι υπάρχει βούληση του ΕΛΚ να συνδράμει στην προσπάθειά μας να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν με το νέο Κανονισμό για φημισμένα αλκοολούχα ΠΓΕ της ελληνικής γης, όπως το τσίπουρο, το ούζο και η τσικουδιά. Η στήριξη αυτή είναι ωφέλιμη και θα πρέπει να την αξιοποιήσουμε για να στηρίξουμε τα προϊόντα μας. Με την κατάθεση των τροπολογιών από τον επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη, κάναμε το πρώτο βήμα. Προς τούτο είχαμε πρόσφατα συνεργασία. Καλώ την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την αβελτηρία της και να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για την αποτροπή αρνητικών τετελεσμένων».
Η επιστολή από το γραφείο του Προέδρου του ΕΛΚ αναφέρει συγκεκριμένα:
«Αγαπητέ κ. Χαρακόπουλε,
Εκ μέρους του πρόεδρου της ομάδας μας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για το mail και τη συνημμένη επιστολή σας, αναφορικά με τον νέο κανονισμό για τα αλκοολούχα ποτά.
Ο κ. Βέμπερ θα ήθελε να γνωρίζετε ότι η ομάδα μας του ΕΛΚ συμμερίζεται τις ανησυχίες σας και τις θέσεις σας σχετικά με αυτό το ζήτημα και ότι τα μέλη μας που είναι αρμόδια το παρακολουθούν πολύ στενά.
Για την περαιτέρω πληροφόρησή σας και ως συνέχεια των παρατηρήσεών σας, παρακαλώ επιτρέψτε μου να σας ενημερώσω για την τρέχουσα κατάσταση εν συντομία:
Στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων που ασχολείται με αυτό το ζήτημα, η ομάδα μας έχει την ευθύνη της εισήγησης. Η εισηγήτρια κ. Ayuso συμφωνεί με την καίρια σημασία της προστασίας των Γεωγραφικών Ενδείξεων. Προτείνει να περιοριστεί σε 5 χρόνια η δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εγκρίνει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις, όπως επίσης να καταργηθεί από την πρόταση της Επιτροπής το κομμάτι αυτό που εξουσιοδοτεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ακυρώνει, με δική της πρωτοβουλία, την προστασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων. Επιπροσθέτως, προτείνεται να συμμετέχει πλήρως το Ευρωπαϊκή Κοινοβούλιο σε κάθε μελλοντική αλλαγή στο μητρώο των Γεωγραφικών Ενδείξεων. Η εισηγήτρια επίσης συμφωνεί στην ανάγκη απλούστευσης του διοικητικού φόρτου.
Η Επιτροπή Γεωργίας μέσω της γνωμοδότησής της στην κύρια έκθεση στοχεύει να μειώσει την ελεύθερη εμφιάλωση, να περιορίσει την εξουσιοδοτημένη ισχύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να απλουστεύσει το διοικητικό φόρτο.
Ελπίζω ότι αυτά θα σας είναι χρήσιμα, και είμαστε στη διάθεσή σας για περισσότερες πληροφορίες  ενώ πάντοτε μπορείτε να επικοινωνείτε απευθείας με την κ. Ayuso.
Με φιλικούς χαιρετισμούς
Mercedes ALVARGONZALEZ
Επικεφαλής του Γραφείου του Προέδρου του ΕΛΚ»