Στα 90 εκ. ευρώ ανέρχονται τα πρόστιμα που θα εισπράξει το δημόσιο από τις νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων στη Θεσσαλία.

Σύμφωνα με στοιχεία από το ΤΕΕ Θεσσαλίας για το νομό Λάρισας, πρωταθλήτρια στις τακτοποιήσεις αυθαίρετων κτισμάτων αναδεικνύεται η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας σε όλη τη Θεσσαλία, με τον Δήμο Λαρισαίων να κατέχει τη μερίδα του λέοντος.

Ακολουθεί δεύτερος ο Δήμος Ελασσόνας στη λίστα των επτά Δήμων της Π.Ε. Λάρισας, με τα περισσότερα τετραγωνικά μέτρα που δηλώθηκαν σε όλες τις κατηγορίες αυθαιρεσιών, αλλά παράλληλα προσπερνά τον Δήμο Λαρισαίων και βρίσκεται πρώτος στον αριθμό των αυθαίρετων τετραγωνικών μέτρων κύριων χώρων, κατηγορίας 5, που αφορά σε σοβαρές οικοδομικές παραβάσεις, και συγκεκριμένα σε κτίσματα χωρίς άδεια μετά το 1983 ή υπέρβαση δόμησης 40% του κυρίως χώρου ή υπέρβαση ύψους 20% και να μην είναι μέσα σε πρασιά.

Αντίστοιχα υψηλά ποσοστά κύριων αυθαιρέτων χώρων εμφανίζουν ο Δήμος Τεμπών και ο Δήμος Αγιάς (τα παράλια του νομού Λάρισας, πιθανόν λόγω έλλειψης πολεοδομικού σχεδίου).  Το ύψος, δε, των προστίμων που θα λάβει σταδιακά το κράτος από τους ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων της Θεσσαλίας (σε διάρκεια πενταετίας με τις ρυθμίσεις) ανέρχεται στα 90.493.927,79 ευρώ.

Εξ αυτών το μεγαλύτερο ποσοστό 28.478.652,49 ευρώ θα καταβληθεί από ιδιοκτήτες της Π.Ε. Λάρισας.

Τα στοιχεία, τα οποία αφορούν δηλώσεις που έχουν γίνει από το 2011 (με τον νόμο 3843/2010 για τακτοποίηση ημιυπαίθρων χώρων) έως και το τέλος Σεπτεμβρίου του 2020 (με τον τελευταίο νόμο τακτοποίησης αυθαιρέτων 4495/2017).

Λένα Κισσάβου Ελευθερία