Εκπαιδευτική συνέργεια με στόχο τις ποικίλες προσεγγίσεις της ετερότητας μέσα από τις παραστατικές τέχνες  οργανώθηκε από το ΣΜουΘ (Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου) και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών του Δήμου Λαρισαίων, στο Μύλο του Παππά, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών, το διάστημα 26 Φεβρουαρίου έως 7 Μαρτίου.
Ξεκινώντας από την παραδοχή ότι οι εξελίξεις των τελευταίων χρόνων (οικονομική κρίση, πόλεμοι-τρομοκρατία, προσφυγικές ροές) απαιτούν από τους πολίτες της Ευρώπης υψηλές δεξιότητες προσέγγισης του διαφορετικού έτσι ώστε να προστατευτούν οι αξίες και τα οράματα που έχουν επίκεντρο τον άνθρωπο και την κοινότητα, νέοι καλλιτέχνες και εκπαιδευτικοί της πόλης συναντιούνται – σε πρώτη φάση - για τέσσερις ημέρες σε μια κοινή εκπαιδευτική διαδικασία όπου εξοικειώνονται και δοκιμάζουν καινοτόμα εκπαιδευτικά εργαλεία των παραστατικών τεχνών (θέατρο, χορός, μουσική, δημιουργική γραφή και ποίηση).
Ο στόχος της διαδικασίας αυτής είναι να λειτουργήσουν οι καλλιτέχνες και εκπαιδευτικοί ως φορείς αυτών των μεθόδων και τεχνικών και να δημιουργήσουν μαζί με τα παιδιά των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης του Δήμου Λαρισαίων, πρωτότυπες παραστάσεις, εκθέσεις και καλλιτεχνικά προϊόντα που θα παρουσιαστούν στο κοινό της πόλης και της ευρύτερης περιοχής το καλοκαίρι του 2018.
Η εκπαιδευτική μεθοδολογία που εφαρμόζεται έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Art4Act του οποίο εταίρος στην Ελλάδα είναι το ΣΜουΘ. Το Art4Act είναι ένα έργο Erasmus+ διάρκειας 2 ετών, στο οποίο συμμετέχουν 8 οργανισμοί από 7 χώρες (Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Τυνησία και Ελλάδα) και έχει ως στόχο να προωθήσει την ενσωμάτωση καινοτόμων καλλιτεχνικών μεθόδων και εργαλείων στην εκπαίδευση των νέων, με στόχο την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, τον μετασχηματισμό των στερεοτύπων για το διαφορετικό και την παραγωγή παραστάσεων από τους νέους σε ολόκληρη της Ευρώπη.
Το πρόγραμμα συντάσσεται με την εκπαιδευτική φιλοσοφία των  Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών του Δήμου που προτάσσει  την ανάπτυξη των καλλιτεχνικών, κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων των παιδιών, την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και την ενδυνάμωση της προσωπικότητά τους.
Η συνεργασία αυτή εντάσσεται στο πρόγραμμα του Δήμου «Λάρισα, πόλη που Μαθαίνει» καθώς προάγει την ανταλλαγή εμπειριών γνώσεων και καινοτόμων πρωτοβουλιών.
Επικοινωνία
Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου – ΣΜουΘ: Βενιζέλου 133, Ανδρέας Αλμπάνης, τ. 2410 531778, 6943956171, ώρες: 09:00 π.μ – 17:00 μ.μ., info@smouth.com / www.smouth.com
ΚΔΑΠ - ΚΔΑΠΜΕΑ: Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Λαρισαίων (ΔΗ.Κ.Ε.Λ.) Γαριτσίου & Λευκίππου (Ροδοπούλειο),  Λίνα Μουσιώνη και Χρύσα Παππά,  τ. 2410 661-727, ώρες: 09:00π.μ.– 14:00μ.μ.