Ευθείες βολές κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσαν στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου τα μέλη της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, με αφορμή το πλήγμα που έχουν δεχθεί ο εργαζόμενοι στον χώρο του πολιτισμού, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο Συντονιστής Γραμματέας της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, Β. Ζωγράφος, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει κανένα σχέδιο για την στήριξη των ανθρώπων του πολιτισμού. «Η κυβέρνηση όφειλε να έχει ευαισθησία απέναντι στο ρόλο που παίζουν οι καλλιτέχνες στην κοινωνία μας.

Η Τέχνη δεν είναι μία υπόθεση πολυτελείας γι’ αυτούς που έχουν την οικονομική δυνατότητα να πηγαίνουν σε ακριβά μαγαζιά ή να βλέπουν παραστάσεις. Η Τέχνη είναι βασικό συστατικό στοιχείο της ζωής μας, της ύπαρξής μας, της δυνατότητας να σταθούμε ψυχολογικά υγιείς και όρθιοι, να εμπνευστούμε.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τους ανθρώπους του πολιτισμού για να βγάζουν κάποιες φωτογραφίες και να τις αναπαράγουν, για να τους τραγουδάνε έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, παγιδεύοντας τους κι αυτούς σε επικοινωνιακά σόου. Τους θέλουν για να τους εκμεταλλεύονται και να παίρνουν αίγλη από αυτούς. Αλλά δεν έχουν στρατηγική, δεν έχουν σχέδιο, δεν έχουν όραμα για να τους στηρίξουν».

«Υπάρχουν σήμερα χιλιάδες άνθρωποι, εργαζόμενοι πίσω από τη σκηνή, που έχουν μείνει χωρίς εισόδημα εδώ και πολλούς μήνες. Ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται αλληλέγγυος στο πλευρό αυτών των ανθρώπων, στηρίζει τις κινητοποιήσεις τους και απαιτεί από την κυβέρνηση να τους στηρίξει με άμεσα και ικανά να τους ανακουφίσουν μέτρα.

Θα μπορούσε να υπάρξει ένα ειδικό κοινωνικό πρόγραμμα πολιτισμού για την αγορά βιβλίων, για την στήριξή του κινηματογράφου, ένα πρόγραμμα για τις δημόσιες, τις δημοτικές βιβλιοθήκες, τα βιβλιοπωλεία. Υπάρχουν δυνατότητες και ιδέες, οι οποίες θα μπορούσανε να υλοποιηθούν, αλλά απαιτούν την πολιτική βούληση και την κατανόηση από την πλευρά της κυβέρνησης», κατέληξε ο γραμματέας της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας.

Από την πλευρά της η Συντονίστρια του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, Άννυ Ψάρρα, παρουσίασε τις προτάσεις στήριξης των ανθρώπων του πολιτισμού οι οποίες περιλαμβάνουν τα εξής:

- Αποζημίωση για τους καλλιτέχνες και τους συντελεστές των παραστάσεων που ακυρώθηκαν μετά τις δηλώσεις του υφυπουργού Ν. Χαρδαλιά.

- Πραγματοποίηση των προγραμματισμένων πολιτιστικών εκδηλώσεων και των Φεστιβάλ, με παράλληλη αυστηρή τήρηση των υγειονομικών μέτρων, ώστε να διασφαλίζεται η δημόσια υγεία.

- Έγκαιρη διαμόρφωση πλαισίου υγειονομικών κανόνων για την επερχόμενη χειμερινή περίοδο, που θα είναι εξαιρετικά δύσκολη και για τον Πολιτισμό, τόσο από υγειονομικής όσο και από οικονομικής πλευράς.

- Διαρκές καθεστώς στήριξης για το σύνολο των καλλιτεχνών, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων του Πολιτισμού μέσα στο αναπόφευκτα συρρικνωμένο τοπίο του επόμενου διαστήματος.

Ταυτόχρονα, φέρνουμε το θέμα στη Βουλή, ζητώντας ειδική συνεδρίαση της αρμόδια επιτροπής με την παρουσία των ειδικών επιστημόνων, ώστε να δοθούν οι κατάλληλες λύσεις».

ert.gr