Πλήρης ανυπαρξία αρδευτικών και αντιπλημμυρικών έργων στο νομό της Λάρισας, εδώ και δύο χρόνια κυβέρνησης Ν.Δ., είναι το συμπέρασμα του Αγροτικού Τμήματος της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Λάρισας, μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε κλιμάκιο του Τμήματος, στον ΤΟΕΒ Ενιπέα Φαρσάλων και την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, ενώ αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι οι αγρότες ήδη βιώνουν τις συνέπειες τις κλιματικής κρίσης, όπως με τις περσινές φονικές και καταστρεπτικές πλημμύρες του «Ιανού, αλλά και με τους φετινούς παρατεταμένους καύσωνες, τότε η κατάσταση μπορεί να χαρακτηριστεί δραματική.

Το κλιμάκιο του Αγροτικού Τμήματος της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Λάρισας, το οποίο αποτελούνταν από τον υπεύθυνο του Τμήματος, Χρήστο Παπαδημητρίου, το  μέλος της Γραμματείας του Τμήματος, Χρήστο Αθανασιάδη, τον Γραμματέα της Ο.Μ. Φαρσάλων, Νάσο Νικόπουλο και τα μέλη, Γιώργο Αρσενόπουλο και Θανάση Τσαλόπουλο,  επισκέφθηκε τα γραφεία του ΤΟΕΒ Ενιπέα Φαρσάλων, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του τοπικού Οργανισμού, Τάσο Δραχμάνη, τον Αντιπρόεδρο, Μιλτιάδη Αγγελακόπουλο, τα μέλη του Δ.Σ. Γιώργο Θανόπουλο, Γιώργο Δρόσο, Κώστα Αναγνωστόπουλο, Κων/νο Μπαλατσό και Γρηγόρη Δημόπουλο, καθώς επίσης και τον Διευθυντή του ΤΟΕΒ, Απόστολο Καραϊσκο,  ενώ στη συνάντηση ήταν παρόν και ο εκπρόσωπος τύπου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ), Σωκράτης Αλειφτήρας.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΤΟΕΒ ΕΝΙΠΕΑ ΦΑΡΣΑΛΩΝ ΤΑΣΟΣ ΔΡΑΧΜΑΝΗΣ

Από την πλευρά τους, τόσο ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ενιπέα, Τάσος Δραχμάνης, όσο και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ., έκαναν εκτενή ενημέρωση στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, στον τομέα των αρδευτικών και αντιπλημμυρικών έργων.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Δραχμάνης, αν δεν γίνει το φράγμα της Σκοπιάς, τότε, είναι ορατός ο κίνδυνος να ερημοποιηθεί το 70 με 80%  των εκτάσεων της επαρχίας Φαρσάλων.   

Σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις για την αποκατάσταση των ζημιών και για καθαρισμό των καναλιών αλλά και αποστραγγιστικών επεμβάσεων, που προκάλεσε, πέρυσι στην περιοχή ο «Ιανός», ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ, επισήμανε ότι μέχρι στιγμής δεν χρηματοδοτήθηκε ο Οργανισμός και αναμένει τη χρηματοδότηση περίπου 400 χιλ. ευρώ απευθείας από το υπουργείο Οικονομικών, αναφέροντας χαρακτηριστικά, ότι από τους επτά (7) ΤΟΕΒ στη Θεσσαλία που έπληξε ο «Ιανός», οι 3 έλαβαν τη σχετική χρηματοδότηση και οι τέσσερις (4) - μεταξύ των οποίων και ο ΤΟΕΒ Ενιπέα Φαρσάλων - δεν την έλαβαν ακόμη.

Παράλληλα, τα μέλη του Δ.Σ. του Οργανισμού, ανέφεραν πως περιμένουν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας να τους χορηγήσει το ποσό των 240 χιλ. ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών στα τρία φράγματα και συγκεκριμένα σε Ευύδριο, Πυργάκια και Υπέρεια, με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ να επισημαίνουν, πως αυτό τα χρήματα θα έπρεπε ήδη να τα είχε χορηγήσει η Περιφέρεια.

 Τέλος, σύμφωνα με ενημέρωση του κ. Δραχμάνη, προς το τέλος Οκτωβρίου, αναμένεται να χορηγηθούν από το υπ. Οικονομικών σε δικαιούχους πληττόμενους αγρότες από τον «Ιανό», οι ενισχύσεις για τις ζημιές στο έγγειο κεφάλαιο.

Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΟΑΣΝΛ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΑΛΕΙΦΤΗΡΑΣ

Ακολούθως, ο εκπρόσωπος τύπου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας, Σωκράτης Αλειφτήρας, επισήμανε στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, τις θέσεις της Ομοσπονδίας, αναφορικά με τον ΕΛΓΑ, σημειώνοντας ότι οι αγρότες, ειδικά με την κλιματική κρίση, βρίσκονται σε απόγνωση, αφού τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι πολλά, συνεχόμενα και διαδοχικά και όπως πολύ πρόσφατα, εναλλάσσονται οι πλημμύρες, οι καύσωνες και οι ξηρασίες, καταστρέφοντας τις καλλιέργειες και ζημιώνοντας τις εκτροφές των παραγωγών. 

Με βάση τα παραπάνω ο κ. Αλειφτήρας, ζήτησε να γίνουν ριζικές αλλαγές τον ΕΛΓΑ, με:

θεσμοθέτηση προκαταβολών σε όλους, 

αποζημιώσεων στο 100% της ζημιάς, 

αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, όπου θα συμπεριληφθεί το παράγοντας της κλιματικής κρίσης

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Λάρισας επισημαίνει ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα που όλο και συχνότερα κάνουν την εμφάνισή τους, σηματοδοτούν αυτό που λέμε «κλιματική αλλαγή». Η έλλειψη νερού που παρατηρείται σε κάποιες περιοχές του νομού μας καθιστά αναγκαία τα έργα των τοπικών φραγμάτων, των ταμιευτήρων, τον εξορθολογισμό των αρδεύσεων, ώστε να μπορούν οι αγρότες μας να συνεχίσουν να καλλιεργούν τη γη. Χρειάζεται άμεσα αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και προσαρμογή του στις νέες συνθήκες. Επιπλέον, χρειάζονται μέτρα στήριξης του εισοδήματος των αγροτών. Σε συνεργασία με τους τοπικούς μας βουλευτές, τα θέματα που θίχτηκαν στις συναντήσεις με τους φορείς θα μεταφερθούν και στην Βουλή.