Συνάντηση με την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι απολυμένοι από την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας, ζητά η διοίκηση του ΕΚΛ.
Συγκεκριμένα στη σχετική της επιστολή προς την κα Αχτσιόγλου αναφέρει:
«Κυρία υπουργέ
Ζητάμε την πραγματοποίηση άμεσης συνάντησης μαζί σας, αλλά και με την παρουσία εκπροσώπων των συναρμόδιων υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών, προκειμένου να συζητήσουμε την επίλυση ενός σημαντικού προβλήματος που λιμνάζει εδώ και χρόνια και αφορά την μη εξόφληση των δεδουλευμένων και των αποζημιώσεων απόλυσης 144 πρώην εργαζομένων της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας και ορισμένων επίσης απολυμένων από την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Φαρσάλων.
Η πρώην ΕΑΣ Λάρισας, τέθηκε σε καθεστώς εκκαθάρισης με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των αντιπροσώπων της, τον Νοέμβριο του 2012, με βάση τον τότε ισχύοντα νόμο 4015/2011. Ως εκκαθαριστές ορίσθηκαν λίγους μήνες αργότερα, οι Κούτας Βασίλειος, δικηγόρος Λάρισας και Γκαμπλιάς Νικόλαος, οικονομολόγος.
Το Δ.Σ της ΕΑΣ Λάρισας, απέλυσε του 144 εργαζόμενους που είχε τότε, οι οποίοι δεν αποδέχτηκαν τις απολύσεις τους και στη συνέχεια αυτές τους επιδόθηκαν με δικαστικό επιμελητή κατ’ οίκον, μέχρι και τον Απρίλιο του 2013.
Τα χρέη της ΕΑΣ Λάρισας, προς τους 144 εργαζόμενους που απέλυσε, ανέρχονται στα 6 εκατομμύρια ευρώ περίπου και αφορούν δεδουλευμένα αρκετών μηνών και τις αποζημιώσεις απόλυσης τους.
Τα υπόλοιπα χρέη της ΕΑΣ Λάρισας, σε γενικές γραμμές είναι (6 εκατομμύρια περίπου στο ΙΚΑ, 8 εκατομμύρια στο δημόσιο, 100 εκατομμύρια περίπου στην πρώην ΑΤΕ, σήμερα Τράπεζα Πειραιώς και κάποια ποσά σε προμηθευτές και αγροτοπαραγωγούς για προϊόντα που είχαν παραδώσει και δεν πληρώθηκαν).
Από τις αρχές του 2013, που ανέλαβαν οι εκκαθαριστές, εκποίησαν ένα μικρός μέρος ακίνητης περιουσίας (αποθήκες κυρίως) και έναν αριθμό οχημάτων της πρώην ΕΑΣ Λάρισας.
Παράλληλα ενοικιάζουν δυο εκκοκκιστήρια βάμβακος, στα χωριά Μέλισσα και Αγ. Ανάργυροι Λάρισας, έναντι 300.000 ευρώ περίπου ετησίως και ένα εργοστάσιο επεξεργασίας ελαιών στο χωριό Ευαγγελισμός Λάρισας, έναντι 240.000 ευρώ ετησίως. Συνολικά εισπράττονται από τα ενοίκια 540.000 ευρώ ετησίως.
Από το 2013 έως σήμερα, στους 144 απολυμένους της ΕΑΣ Λάρισας, έχει δοθεί από τους εκκαθαριστές, το ποσό του 1.000.000 ευρώ περίπου, περίπου 6.000 ευρώ στον καθένα και υπολείπονται άλλα 5.000.000 ευρώ περίπου, που αναλογούν σε 35.000 περίπου κατά μέσο όρο σε κάθε απολυμένο.
Πρόθεση των εκκαθαριστών, ήταν να εξοφλήσουν σταδιακά και τους 144 απολυμένους για το σύνολο των οφειλόμενων, από τα έσοδα ενοικίασης περιουσιακών στοιχείων της ΕΑΣ Λάρισας.
Αυτό όμως δεν κατέστη δυνατόν, γιατί :
Α) έχουν μπλοκαρισθεί τόσο ο λογαριασμός εκκαθάρισης της ΕΑΣ Λάρισας, που έχει αυτή τη στιγμή περίπου 300 χιλιάδες ευρώ, όσο και ο λογαριασμός στο ταμείο παρακαταθηκών και δανείων με 1 εκατομμύριο ευρώ, από την πλευρά του ελληνικού δημοσίου και της πρώην ΑΤΕ, νυν Τράπεζας Πειραιώς, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν πληρωμές οι εκκαθαριστές στους εργαζόμενους.
Β) με βάση το νόμο περί συνεταιρισμών που ψήφισε η παρούσα κυβέρνηση το 2015, δεν επιτρέπεται η πώληση παραγωγικών μονάδων των πρώην ΕΑΣ και συνεταιρισμών.
Να σημειώσουμε ότι η διαδικασία της εκκαθάρισης της ΕΑΣ Λάρισας, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε ως Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, από τον εκκαθαριστή δικηγόρο κ. Κούτα, στις αρχές του 2018 και θα μπορούσε να πλειστηριάσει περιουσιακά στοιχεία για τα οποία υπάρχει ενδιαφέρον αγοράς τους, αλλά δεν μπορεί να το κάνει λόγω της απαγόρευσης που προαναφέραμε για τις παραγωγικές μονάδες.
Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, εκφράζοντας όλους τους απολυμένους της πρώην ΕΑΣ Λάρισας, προσπαθούμε όλα αυτά τα χρόνια να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της εξόφλησης όλων των οφειλόμενων, χωρίς όμως να βλέπουμε να υπάρχει πολιτική βούληση για να λυθεί αυτό το θέμα.
Να σημειώσουμε ότι από τους 144 απολυμένους, ορισμένοι συνταξιοδοτήθηκαν, ορισμένοι εργάζονται περιστασιακά και αρκετοί παραμένουν το περισσότερο διάστημα άνεργοι, ωστόσο όλοι τους βρίσκονται σε άσχημη οικονομική κατάσταση, με δεδομένο ότι όλα αυτά τα χρόνια δημιούργησαν μεγάλες υποχρεώσεις και χρωστάνε σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και άλλες υποχρεώσεις. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα είχαμε παρέμβει ως Εργατικό Κέντρο Λάρισας και αποτρέψαμε διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, φυσικού αερίου σε σπίτια απολυμένων.
Επειδή αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο, ζητάμε να γίνει άμεσα η συνάντηση αντιπροσωπείας του Δ.Σ του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και των απολυμένων της ΕΑΣ Λάρισας, μαζί σας και με την παρουσία των συναρμόδιων υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών, προκειμένου να δοθεί λύση στο πέρα για πέρα δίκαιο αίτημα των απολυμένων να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις απόλυσής τους.
Ζητάμε άμεσα:
1. Επειδή στις περιπτώσεις επιχειρήσεων που βρίσκονται σε καθεστώς εκκαθάρισης, η σειρά κατάταξης των απολυμένων εξακολουθεί να έπεται των τραπεζών, δημοσίου, ασφαλιστικών ταμείων, ζητάμε να αλλάξει αυτό και να τεθούν σε προτεραιότητα οι απολυμένοι έναντι όλων των άλλων πιστωτών, όπως ίσχυε όταν μπήκε σε καθεστώς εκκαθάρισης η ΕΑΣ Λάρισας.
2. Με παρέμβαση της κυβέρνησης να ξεμπλοκαριστούν οι λογαριασμοί (εκκαθάρισης της ΕΑΣ και στο παρακαταθηκών και δανείων), ώστε να μπορέσουν να δοθούν τα χρήματα κατά προτεραιότητα στους 144 απολυμένους.
3. Να αρθεί η απαγόρευση πώλησης των παραγωγικών μονάδων της πρώην ΕΑΣ Λάρισας ώστε από το τίμημα που θα εισπραχθεί να εξοφληθούν όλα τα οφειλόμενα στους απολυμένους.
4. Να δοθεί ένα έκτακτο βοήθημα 1.000 ευρώ σε όλους τους απολυμένους της ΕΑΣ Λάρισας για τις γιορτές του Πάσχα»