Με το στήσιμο ενός ισχυρού πανθεσσαλικού μπλόκου, σήμερα μετά το μεσημέρι, στον κόμβο της Νίκαιας, στην Εθνική οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης, έξω από τη Λάρισα, αλλά με τις πολύμορφες δράσεις και τα μπλόκα που ετοιμάζονται σε διάφορες περιοχές της χώρας, κλιμακώνεται και συντονίζεται πανελλαδικά ο αγώνας των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων.

Στις διεκδικήσεις τους ξεχωρίζουν τα αιτήματα για ανακούφιση από το υψηλό κόστος παραγωγής, με κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ρεύμα, αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση των ζωοτροφών, κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια, προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%.

Επίσης, για κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης.

Στη Θεσσαλία, εκατοντάδες τρακτέρ που βρίσκονται ήδη στις πλατείες των χωριών, θα ανάψουν τις μηχανές τους και θα κατευθυνθούν συντεταγμένα και οργανωμένα στον κόμβο της Νίκαιας, όπου θα στήσουν το μπλόκο που αναμένεται να αποτελέσει κεντρικό αγωνιστικό μετερίζι και πανελλαδικό σημείο αναφοράς.

Τα τρακτέρ των αγροτών της Καρδίτσας θα προσυγκεντρωθούν στις 12 το μεσημέρι στο Δέλτα Ιτέας κι από κει το κομβόι θα ξεκινήσει για το μπλόκο.

Για τις 12 το μεσημέρι στο Βασιλί Φαρσάλων και στον κόμβο Πλατύκαμπου έχει οριστεί το ραντεβού των αγροτών του νομού Λάρισας.

Ρίζος Μαρούδας

Το αυξημένο κόστος παραγωγής και οι χαμηλές τιμές στα προϊόντα βγάζουν στους δρόμους του αγρότες, τόνισε στην ΕΡΤ το πρωί της Παρασκευής ο Ρίζος Μαρούδας πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας.

Ανέφερε ότι το πετρέλαιο έφτασε τα 1,60 ευρώ το λίτρο, το ηλεκτρικό ρεύμα έχει αυξηθεί πολύ με την "ρήτρα αναπροσαρμογής" και οι τιμές στα λιπάσματα έχουν διπλασιαστεί και σε κάποιες περιπτώσεις τριπλασιαστεί. Επίσης ανέφερε ότι οι αγρότες από τις φυσικές καταστροφές δεν αποζημιώνονται στο 100%.

Κάλεσε τους αγρότες με τα τρακτέρ να βγουν στο δρόμο διότι έτσι έχουν καταφέρει να κερδίσουν αιτήματα και να πιέσουν για λύσεις.

Με πληροφορίες από 902.gr