Να υπάρξει έμπρακτη στήριξη των παραγωγών επιτραπέζιου σταφυλιού που έχουν πληγεί λόγω της πανδημίας, ζητά ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης με αναφορά του προς τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη.

Επικαλούμενος υπόμνημα που συνυπογράφεται από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό  Επιτραπέζιου Σταφυλιού Λάρισας, ο κ. Κόκκαλης τονίζει πως οι παρενέργειες του κορωνοϊού έχουν οδηγήσει στην απώλεια ενός σημαντικού μέρους του εισοδήματος των σταφυλοπαραγωγών, οι οποίοι δραστηριοποιούμενοι σε μια δύσκολη και κοστοβόρα καλλιέργεια, βλέπουν το εισόδημα τους να συμπιέζεται σε επικίνδυνο βαθμό, θέτοντας σε κίνδυνο το μέλλον της».

Αναλυτικότερα η επιστολή των σταφυλοπαραγωγών: «Κύριε Υπουργέ, σας γνωρίζουμε ότι εκατοντάδες παραγωγοί επιτραπέζιου σταφυλιού τον τελευταίο χρόνο, όπως και πολλοί άλλοι συνάδελφοι, πλήττονται από την πανδημία του COVID-19 αντιμετωπίζοντας πολλά προβλήματα στην παράγωγη και διακίνηση ενός πολύ δυναμικού αλλά και ευαίσθητου προϊόντος καθώς και στη γενικότερη διαχείριση της καλλιέργειας.

Μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας και εν αναμονή του δεύτερου και πιθανά ισχυρότερου κύματος, οι εισαγωγείς φρούτων ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί αφού ανησυχούσαν για τη διάθεση του προϊόντος μη γνωρίζοντας αν θα μπορέσουν να διατεθούν τα προϊόντα σε ξένες αγορές, αλλά και σε τι ποσότητες θα κυμανθούν οι παραγγελίες λόγιο ενδεχόμενου lockdown σε super-markets και άλλων καταστημάτων πώλησης φρούτων. Σε παρόμοια κατάσταση κινήθηκε η εγχώρια αγορά αφού το κλείσιμο των λαϊκών αγορών μείωσε σε μεγάλο βαθμό τις πωλήσεις, ιδιαίτερα τις όψιμες ποικιλίες οι οποίες διατίθενται στην αγορά μέχρι την περίοδο των Χριστουγέννων.

Προβλήματα όμως εντοπίστηκαν και λόγω της έλλειψης διαθέσιμων εργατών οι οποίοι λόγω του κλεισίματος των συνόρων δεν ήρθαν φοβούμενοι ότι δε θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην χωρά τους ή να μετακινηθούν σε άλλη περιοχή εντός της χώρας για να απασχοληθούν σε άλλες αγροτικές εργασίες και καλλιέργειες. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού και κατά συνέπεια την αύξηση του κόστους παραγωγής αλλά και σε πολλές περιπτώσεις την καθυστέρηση συγκομιδής με αποτέλεσμα την ποιοτική υποβάθμιση ή και απώλειας μέρους της παραγωγής λόγιο έλλειψης συνεργειών συγκομιδής.

Οι παραπάνω λόγοι οδηγούν στην απώλεια ενός σημαντικού μέρους του εισοδήματος των σταφυλοπαραγωγών, οι οποίοι δραστηριοποιούμενοι σε μια δύσκολη και κοστοβόρα καλλιέργεια, βλέπουν το εισόδημα τους να συμπιέζεται σε επικίνδυνο βαθμό, θέτοντας σε κίνδυνο το μέλλον της.

Στα πλαίσια αυτά, αιτούμαστε την έκτακτη προσωρινή στήριξη των σταφυλοπαραγωγών από τις επιπτώσεις της πανδημίας του COV1D-19μ προκειμένου να διασφαλισθεί η συνέχιση της αμπελοκαλλιέργειας και διατηρηθεί η βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων και των παραγωγών, καθώς και όλων των υπόλοιπων που απασχολούνται άμεσα και έμμεσα σε αυτή.

Βασιζόμενοι στην κατανόηση του δίκαιου αιτήματος μας, ευελπιστούμε στην άμεση ανταπόκριση σας και βρισκόμαστε στη διάθεση σας για ότι άλλο χρειαστείτε.»