Με τη σύσταση ενός ακόμη αποκεντρωμένου τμήματος ελέγχου στα Τρίκαλα, που μαζί με το τμήμα του Βόλου θα επικεντρωθούν στην πάταξη της εισφοροδιαφυγής εγκρίθηκε προ ημερών από το διοικητικό συμβούλιο του ΕΦΚΑ, το oργανόγραμμα του νέου ασφαλιστικού φορέα. 

Το οργανόγραμμα που επαναβεβαίωσε τη συγκρότηση μιας Περιφερειακής Υπηρεσίας Συντονισμού και Υποστήριξης (ΠΥΣΥ) που θα εδρεύει στη Λάρισα (στο πρώην εμπορικό κέντρο Gaea), επαναπροσδιορίζοντας επί της ουσίας τον ρόλο και την παρουσία στη Θεσσαλία, αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους να λάβει την τελική του μορφή ώστε να υπογραφεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

Η αρμόδια διεύθυνση του νέου υπερταμείου επεξεργάζεται επισταμένως το πλάνο μετάβασης από το υφιστάμενο στο νέο οργανωτικό σχήμα του φορέα καθώς πρόκειται για δύσκολο εγχείρημα που προϋποθέτει τη συγκατάθεση-ανοχή των εργαζομένων οι οποίοι από την πρώτη στιγμή στάθηκαν με επιφύλαξη απέναντι στη νέα συγκεντρωτική οργανωτική δομή του, διαβλέποντας κινδύνους για τις θέσεις εργασίας και ανατροπές στις σχέσεις εργασίας τους.

 Και αυτό γιατί όπως λένε αφήνει ανοικτά ζητήματα τοποθετήσεων, μετακινήσεων, μεταθέσεων, αποσπάσεων και μετατάξεων προσωπικού… ενώ ο κίνδυνος της διαθεσι- μότητας για τους «πλεονάζοντες» δεν μπορεί να αποκλειστεί, μέχρι να προσδιοριστούν οι νέες θέσεις. 

Οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων εκτιμούν επίσης, ότι υπάρχουν σοβαρότατα ανοιχτά ζητήματα σχετικά με τις γενικότερες προϋποθέσεις και τους όρους που αφορούν ακόμη και στη δυνατότητα ή στη σκοπιμότητα άμεσης κατάθεσης σχεδίου οργανογράμματος του ΕΦΚΑ. 

Πάντως βάσει του οργανογράμματος στη Λάρισα θα δημιουργηθούν επίσης δύο τοπικά υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ. Το ένα θα καλύπτει τον Δήμο Λάρισας και το δεύτερο το υπόλοιπο του νομού. Υποκαταστήματα επίσης θα υπάρχουν, 1 στην Καρδίτσα, 1 στα Τρίκαλα και 2 στον Βόλο με άλλες δύο αποκεντρωμένες υπηρεσίες σε Σκόπελο και Σκιάθο.

Γιώργος Νούλης (Ελευθερία)