«Μην μας αντιμετωπίζετε σαν πολίτες β' κατηγορίας. Είμαστε πάντα Έλληνες. Είτε ζούμε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Πάντα όποτε χρειαστεί η πατρίδα, στεκόμαστε δίπλα της. Οι Έλληνες της Διασποράς είμαστε μια άλλη Ελλάδα. Το παράλογο είναι ότι στην Ελλάδα είμαστε ξένοι, πολίτες δεύτερης
κατηγορίας και στο εξωτερικό είμαστε Έλληνες».

«Αυτό είναι διαχρονικά το παράπονο των Ελλήνων της ομογένειας, το οποίο και εκφράστηκε από τους εκπροσώπους της, στην κοινή συνεδρίαση της επιτροπής τώρα, αλλά και πριν ενάμιση χρόνο κατά τη συζήτηση του προηγούμενου νομοσχεδίου το Δεκέμβριο του 2019.

Δεν θα κουραστούμε να συζητάμε το ζήτημα αυτό μέχρι να δικαιωθεί το πάγιο και διαχρονικό και δίκαιο αίτημα των Ελλήνων του εξωτερικού για ψήφο χωρίς περιορισμούς, χωρίς επιφυλάξεις. Για τη Νέα Δημοκρατία ήταν και είναι ένα ζήτημα κεντρικής πολιτικής προτεραιότητας, όπως κατ’ επανάληψη έχει δηλώσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης».

Τα παραπάνω τόνισε από το βήμα της Βουλής η βουλευτής Λάρισας της ΝΔ κα Στέλλα Μπίζιου, μιλώντας επί του νομοσχεδίου που καθορίζει το δικαίωμα της ψήφου των αποδήμων Ελλήνων.

«Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η χώρα έχει αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις και δυσκολίες. Η Τουρκία μας προκαλεί, παραβιάζει και απειλεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Το μεταναστευτικό αποτελεί μια διαρκή πηγή πιέσεων τόσο  εξαιτίας γεγονότων όπως αυτό του Έβρου, όσο και με τη διαχείριση όσων παράνομα εισήλθαν στη χώρα κατά τα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Το δημογραφικό είναι πάντα εδώ, μια πραγματική και διαχρονική απειλή για το μέλλον του ελληνισμού. 

Δεν έχουμε ούτε το περιθώριο ούτε το δικαίωμα να αγνοούμε τον παγκόσμιο ελληνισμό. Οι Έλληνες της διασποράς είναι παιδιά της πατρίδας
και αυτό ενεργοποιεί το συναίσθημά μας, είναι όμως και πυλώνας στήριξης των εθνικών μας συμφερόντων σε κάθε γωνιά της γης. Και αυτό ενεργοποιεί την λογική μας.

Η Νέα Δημοκρατία διαχρονικά στηρίζει τη διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν από τη χώρα στην οποία κατοικούν. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά είχαν προσπαθήσει αλλά δεν είχαν καταφέρει με τις προτάσεις τους να συγκεντρώσουν την απαραίτητη πλειοψηφία προκειμένου να γίνει πράξη η ψήφος των αποδήμων», σημείωσε η κα Μπίζιου χαρακτηριστικά.

«Το δικαίωμα ψήφου των εκλογέων εκτός επικράτειας είναι κατοχυρωμένο ήδη από το 1975. Η συζήτηση σήμερα δεν αφορά τη διεύρυνση της εκλογικής βάσης, αλλά τη διευκόλυνση αυτών που ήδη έχουν δικαίωμα ψήφου. Δεν είναι δυνατόν υπό το πρόσχημα τυπικών προϋποθέσεων να ακυρώνουμε το θεμελιώδες αυτό δικαίωμα του κάθε Έλληνα και κάθε τέτοια προσπάθεια ακύρωσης της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος προσκρούει ξεκάθαρα στις θεμελιώδεις αρχές της λαϊκής κυριαρχίας και καθολικής ψηφοφορίας.

Η πολιτεία έχει υποχρέωση να διασφαλίζει την όσο το δυνατόν ευρύτερη συμμετοχή στην άσκηση των συνταγματικών δικαιωμάτων του εκλογικού
σώματος.

Πολύ περισσότερο οφείλει να διευκολύνει εκείνους τους πολίτες που έχουν το δικαίωμα, αλλά λόγω συνθηκών δυσκολεύονται να το ασκήσουν. Και σε αυτή την κατηγορία υπάγονται οι πολίτες που βρίσκονται εκτός επικράτειας», επεσήμανε η Λαρισαία βουλευτής, η οποία κατέληξε στην ομιλία της επισημαίνοντας πως «η σημερινή νομοθετική πρωτοβουλία λύνει τα περισσότερα από τα προβλήματα που προκύπτουν από τον ισχύοντα νόμο, καταργώντας περιορισμούς που χαρακτηρίστηκαν και από στελέχη της αντιπολίτευσης ακόμη ως άδικοι, απαράδεκτοι και υποτιμητικοί.
Την τελευταία δεκαετία στον αριθμό των Ελλήνων που ζούσε και εργαζόταν ήδη στο εξωτερικό προστέθηκαν 500.000 τουλάχιστον νέοι άνθρωποι που η κοινωνική και οικονομική συγκυρία τους οδήγησε στη μετανάστευση.

Όλοι αυτοί, οι Έλληνες, οι καλύτεροι πρεσβευτές της πατρίδας μας στον πλανήτη, έχουν για μια ακόμη φορά τα μάτια τους στραμμένα σε αυτή την αίθουσα, γιατί ποτέ δεν έπαψαν να έχουν τα μάτια τους στραμμένα στην Ελλάδα. Αυτοί οι Έλληνες έχουν δικαίωμα να συναποφασίζουν, μαζί με εμάς, το μέλλον που θέλουν για τον εαυτό τους και τα παιδιά τους.

Και το δικαίωμα τους αυτό δεν μπορεί να εξαρτάται από οικονομικές ή φορολογικές προϋποθέσεις. Τέτοιες διακρίσεις είναι τόσο αντιδημοκρατικές όσο και διχαστικές και δεν συνάδουν με τις κατοχυρωμένες συνταγματικές αξίες της πατρίδας μας. Η αγάπη για την πατρίδα, οι ανησυχίες για
το μέλλον του τόπου και το δικαίωμα στην διαμόρφωση του μέλλοντος αυτού δεν μπορεί να υπόκειται σε επιφυλάξεις και αστερίσκους.

Δεν έχουμε ούτε το δικαίωμα ούτε την πολυτέλεια να διακρίνουμε τους Έλληνες σε πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Και σίγουρα δεν έχουμε το δικαίωμα να τους αποσυνδέουμε από την πατρίδα. Αυτό το νομοσχέδιο αξίζει 300 ναι».