«Το σημερινό νομοσχέδιο είναι τις τελευταίες εβδομάδες στις συζητήσεις όλων μας, σε όλη την Ελλάδα. Ο αντικαπνιστικός νόμος που τόσα χρόνια μένει ανεφάρμοστος, δείχνει την παθογένεια που έχουμε ως κοινωνία και τη συνολική νοοτροπία μας. Ο αντικαπνιστικός νόμος είναι ένας νόμος εμβληματικός, ένας νόμος που σηματοδοτεί τη βούληση του Έλληνα να κάνει τα πράγματα διαφορετικά αυτή τη φορά».

Τα παραπάνω τόνισε, μιλώντας στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής η βουλευτής Λάρισας της ΝΔ κα Στέλλα Μπίζιουκαι στη συζήτηση για το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας.   

“Αν θέλουμε όντως κάποια στιγμή η λέξη «κανονικότητα» να ηχήσει εντελώς φυσιολογικά στη χώρα μας και να μην επιδέχεται καμία ένσταση ή αμφισβήτηση, τότε οφείλουμε ως κράτος να θέσουμε ένα πλαίσιο που να ρυθμίζει τις μεταξύ μας σχέσεις, σεβόμενοι τις ανάγκες όλων.  

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που συζητάμε σήμερα κινείται προς αυτή ακριβώς την κατεύθυνση: θέτει το πλαίσιο ώστε το αυτονόητο να εφαρμόζεται στην καθημερινότητα μας.

Ο αντικαπνιστικός νόμος είναι ένας νόμος που αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισονομία. Είναι το αυτονόητο δικαίωμα όλων των πολιτών στην υγεία και την υποχρέωση της πολιτείας να διασφαλίσει το δικαίωμα αυτό.

Όσες ενστάσεις έχουν ακουστεί μέσα στην αίθουσα αυτή και όσες, ενδεχομένως, ακουστούν για το εν λόγω ζήτημα, οφείλουμε να τις λάβουμε υπόψη, χωρίς ωστόσο να απομακρυνόμαστε από τον πυρήνα του ζητήματος: οι προσωπικές ελευθερίες του καθενός μας δεν μπορούν να αποτελούν ανελευθερία για τους υπόλοιπους συμπολίτες  μας”, τόνισε η Λαρισαία πολιτικός.

Στην αρχή της ομιλίας της, ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής, η κα Μπίζιου στάθηκε στο διακύβευμα της γενιάς της και στην προσωπική της απόφαση για την εμπλοκή με τα κοινά.

“Εκπροσωπώ κι εγώ ως νέα βουλευτής και η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται με τη Νέα Δημοκρατία στη Λάρισα, μια γενιά η οποία χαρακτηριζόταν παλιότερα ως αυτή «που τα είχε όλα».

Η γενιά που έπαιζε την τεχνολογία και το διαδίκτυο στα δάχτυλα της και που μπορούσε να έρθει σε επαφή με όλους τους λαούς της υφηλίου. Η γενιά που θα έβαζε την σφραγίδα της στην Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση.

Ήρθε όμως η κρίση και  όλα αυτά άλλαξαν.  Μέσα σε λίγο καιρό  η «γενιά που τα είχε όλα» μετατράπηκε στη «γενιά που έχασε τα πάντα». Αυτή η κρίση ήταν που ενεργοποίησε και το δικό μου κίνητρο στην πολιτική.

Ήταν ακριβώς τότε που συνειδητοποίησα την ανάγκη μου να συμμετέχω ενεργά στην προσπάθεια ανοικοδόμησης της χώρας μας. Παρακολουθώντας την χώρα να φτάνει κυριολεκτικά ένα μόλις βήμα πριν την  καταστροφή του 2015, αρνήθηκα να αποδεχθώ πως θα ήμασταν μια “χαμένη γενιά”.
Όλα αυτά ανήκουν πλέον στο παρελθόν, χωρίς όμως να τα ξεχνάμε. Πριν λίγους μήνες ο ελληνικός λαός έδωσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη την εντολή να εφαρμόσει τη Συμφωνία Αλήθειας.

Η χώρα μας αλλάζει σελίδα. Η Ελλάδα θα γίνει ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κράτος, θα αποκτήσει στιβαρούς θεσμούς, ανεξάρτητη δικαιοσύνη, αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο που να εναρμονίζεται με την κοινωνική πραγματικότητα. Κυρίως όμως θέλω κι εγώ να παλέψω ώστε η πατρίδα μας να αλλάξει νοοτροπία”, σημείωσε η κα Μπίζιου.