Σε επ΄ αόριστον επίσχεση εργασίας και αναστολή εκτέλεσης παραπεμπτικών του ΕΟΠΥΥ, προχώρησαν από σήμερα οι Μικροβιολόγοι- Βιοπαθολόγοι Ιδιώτες νομού Λάρισας.

Οι μικροβιολόγοι ζητούν από τον ΕΟΠΥΥ την άμεση πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών ενώ την ίδια ώρα ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας με ανακοίνωση του συμπαραστέκεται στον αγώνα τους. Στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε το μεσημέρι στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας τόσο ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας κ. Ντίνος Γιαννακόπουλος όσο και η πρόεδρος του Συλλόγου Μικροβιολόγων – Βιοπαθολόγων Ιδιωτών Νομού Λάρισας κα. Ράνια Σουλτούκη αναφέρθηκαν στην απόφαση του αιτιολογώντας την στάση τους, λέγοντας ότι οδηγήθηκαν στην ακραία αυτή κινητοποίηση εξαιτίας της τελευταίας υποκοστολόγησης των εργαστηριακών εξετάσεων. Αναλυτικά οι δηλώσεις τους έχουν ως εξής:

Ντίνος Γιαννακόπουλος (πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας): « Πρώτη μέρα έναρξης της επίσχεσης με το ΑΟΠΥΥ, την αναστολή της εκτέλεσης των παραπεμπτικών τηλεργαστηριακών εξετάσεων από τους μικροβιολόγους, βιοπαθολόγους σε ασφαλισμένους πολίτες του ΕΟΠΥΥ. Οι συνάδελφοι μέλη του συλλόγους μας, μικροβιολόγοι, βιοπαθολόγοι οδηγήθηκαν στην ακραία αυτή κινητοποίηση γιατί τα ιατρεία τους πλέον μετά και την τελευταία υποκοστολόγηση των εργαστηριακών εξετάσεων είναι επισφαλή η λειτουργία τους και η βιωσιμότητα τους. Ο ΕΟΠΥΥ οργανισμός που δημιουργήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια αποδείχθηκε ένας γίγαντας με πύρινα πόδια. Από την μια δεν μπορεί να μαζέψει τα έσοδα του από τις εισφορές των ασφαλιστικών ταμείων και να κάνει τον προϋπολογισμό του και να πληρώσει τους παρόχους, από την άλλη μεριά η διαχρονική ανεπάρκεια των διοικήσεων δεν μπόρεσε να εξορθολογήσει τις δαπάνες.

Από εδώ και πέρα εμείς ως ιατρικός σύλλογος Λάρισας στεκόμαστε δίπλα στους συναδέλφους μας, κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες με το υπουργείο Υγείας και με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ και ευελπιστούμε ότι πολύ γρήγορα να αναθεωρήσουν και θα επανακοστολογήσουν τις εργαστηριακές εξετάσεις. Δεν μπορεί οι συνάδελφοι να δουλεύουν έξι μήνες με ελάχιστα έσοδα και τους υπόλοιπους έξι μήνες να δουλεύουν τζάμπα για τον ΕΟΠΥΥ».

Ράνια Σουλτούκη (πρόεδρος Μικροβιολόγων –Βιοπαθολόγων Ιδιωτών Νομού Λάρισας): « Η επίσχεση των εργαστηρίων του νομού Λάρισας που ξεκίνησε σήμερα, έχει διαφορετική χροιά από άλλες φορές που ίσως ακούσατε να κάνουμε, ο ΕΟΠΥΥ μας χρωστά από το 2010 ληξιπρόθεσμα τα οποία δεν πλήρωσε αλλά αυτή η υποκοστολόγηση που έγινε αναδρομικά από τον Δεκέμβριο είναι υποτιμολόγηση που φτάνει μέχρι το 57%, το ΦΕΚ θα επανεξεταστεί στα τέλη του Φεβρουαρίου και με επόμενη υποτιμολόγηση 68%. Οι τιμές όπως καταλαβαίνεται είναι πολύ χαμηλές, δεν μπορούμε να τις δεχτούμε και δεν καταλαβαίνουμε και τον λόγο. Εξυπηρετήσαμε 365 ημέρες το χρόνο 9 εκατομμύρια ασφαλισμένους. Δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ παραπάνω από τον προϋπολογισμό, υπέρβαση έχει γίνει αλλά όχι από τους μικροβιολόγους ιατρούς. Εμείς δεν συνταγογραφούμε, εκτελούμε. Είμαστε υποχρεωμένοι να εκτελέσουμε κάθε εξέταση που ζητά ο ασφαλισμένος, οι εξετάσεις όμως δεν είναι θέμα γνώσεων αλλά υλικοτεχνικού εξοπλισμού που κοστίζει, γιατί λοιπόν έγινε υποκοστολόγηση τη στιγμή που δεν κοστίζαμε παραπάνω χρήματα. Φυσικά πίσω από όλα αυτά κρύβονται συγκεκριμένα συμφέροντα γιατί ενώ έχουμε βρει συγκεκριμένες λύσεις για να μειωθεί κι άλλο ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ δεν εφαρμόστηκαν ποτέ. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον κόσμο που τόσα χρόνια εμπιστευόταν τα εργαστήρια αλλά καταγγέλλουμε το γιατί ενώ δεν κοστίζουμε περισσότερο έγινε υποτιμολόγηση και έπεται νέα υποτιμολόγηση.

Αυτή τη φορά δηλώνουμε ότι βρισκόμαστε στα όρια κινδύνου και για τους ασφαλισμένους αλλά και για εμάς».

ert.gr