Διεργασίες ιστορικών διαστάσεων κυοφορούνται το τελευταίο διάστημα στο χώρο της Θεσσαλικής επιχειρηματικότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες του kosmoslarissa.gr, μεγάλα ονόματα του χώρου, με πρωταγωνιστές γνωστούς βιομηχάνους, προετοιμάζουν την αποχώρησή τους από τους δύο Θεσσαλικούς Συνδέσμους (ΣΘΕΒ – ΣΒΘΚΕ), προχωρώντας στην δημιουργία ενός νέου φορέα ο οποίος θα αποτελείται από μεταποιητικές επιχειρήσεις- κυρίως βιομηχανίες και βιοτεχνίες.

Η απόφασή τους οριστικοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης σε κλειστή σύσκεψη, μετά δείπνου, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα.

Πρόκειται για επιχειρηματίες οι οποίοι έχουν απόλυτη συνείδηση ότι αν η χώρα δεν ανακάμψει παραγωγικά ώστε να παραχθεί πλούτος, που θα φέρει στις επιχειρήσεις κερδοφορία και μέσα από αυτή θέσεις εργασίας στην κοινωνία και ζωτικούς πόρους στο ελληνικό κράτος, δεν πρόκειται να υπάρξει επιστροφή σε καλές μέρες.

Ο νέος φορέας θα έχει έδρα τη Λάρισα και μέλη προερχόμενα από τους τέσσερις Θεσσαλικούς νομούς. Ήδη εξουσιοδοτήθηκε για τα διαδικαστικά θέματα (καταστατικό, διαδικασία Πρωτοδικείου κ.λ.π.), γνωστός βιομήχανος της Λάρισας με ισχυρή οικογενειακή παράδοση στα επιχειρηματικά πράγματα της πόλης, ενώ παράλληλα θα ξεκινήσει και η εγγραφή των επιχειρήσεων – μελών.

Οι πρωταγωνιστές της κίνησης εκτιμούν ότι οι δύο παραδοσιακοί σύνδεσμοι βιομηχανιών της Θεσσαλίας, μετά και το άνοιγμά τους σε επιχειρήσεις που προέρχονται από το χώρο τον υπηρεσιών, δεν μπορούν πλέον να εκπροσωπήσουν αποτελεσματικά το δυναμικό κομμάτι της Θεσσαλικής παραγωγής, είτε αυτό είναι τα βιομηχανικά «φουγάρα» είτε οι μεταποιητικές βιοτεχνίες.

«Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τους συναδέλφους των δύο άλλων συνδέσμων τους οποίους πάντα εκτιμούμε», μας διευκρίνισε ένας εκ των πρωταγωνιστών της πρωτοβουλίας: «στόχος μας είναι η δημιουργία ενός συνδικαλιστικού φορέα που θα εκπροσωπήσει τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα των επιχειρήσεών μας, μακριά από καρέκλες και ψηφοθηρίες».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μια από τις βασικές προδιαγραφές του νέου συνδέσμου είναι να μην υπερβεί τα 30-40 μέλη, ενώ μια από τις ελάχιστες προϋποθέσεις για την συμμετοχή μιας επιχείρησης σε αυτόν είναι ένας μίνιμουμ ετήσιος τζίρος ύψους 2 εκ. ευρώ και ένας αριθμός εργαζομένων που να φτάνει τουλάχιστον τα 20 άτομα.

Κώστας Τόλης