Τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας σεμινάριο για ομάδα σπουδαστών της ειδικότητας «Φύλακες μουσείων και αρχαιολογικών χώρων» του 1ου Δ. ΙΕΚ ΛΑΡΙΣΑΣ.

Αρχικά έγινε ξενάγηση στη μόνιμη έκθεση του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας στο πλαίσιο της πρακτικής εφαρμογής της φύλαξης ενός μουσείου νεότερου ελληνικού πολιτισμού.

Η δομή του σεμιναρίου ήταν η εξής:

1. Παρουσίαση-εισήγηση σχετική με τη διαχείριση μουσειακού υλικού (καταγραφή,μεταφορά, αποθήκευση, συντήρηση).

2. Εργαστήριο με θέμα : Αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών σε μια πολιτισμική μονάδα εν ώρα φύλαξης-Ανάλυση συγκεκριμένων περιστατικών.

3. Έρευνα κοινού. Ποσοτική και ποιοτική έρευνα. Τρόποι Κατάρτισης ερωτηματολογίου – Θεωρητική προσέγγιση και πρακτική εφαρμογή.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, η διευθύντρια του Μουσείου, έδωσε κατευθύνσεις σχετικά με το πώς πρέπει οι φύλακες να διαχειρίζονται τα εκθέματα προκειμένου να μεταφέρονται, να αποθηκεύονται και να εκτίθενται με ασφάλεια στο μουσειακό χώρο και παράλληλα τους επεσήμανε τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να συμβάλλουν στη συντήρησή τους.

Επιπλέον,  δόθηκε έμφαση στο εύρος των γνώσεων, των δεξιοτήτων και των καθηκόντων που είναι αναγκαία για την αρτιότητα της ιδιότητας ενός φύλακα ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία ενός σύγχρονου Μουσείου.

Ακολούθησε συζήτηση με τους σπουδαστές, κατά τη διάρκεια της οποίας είχαν την ευκαιρία να δουν βιβλία καταγραφής μουσειακών αντικειμένων και δελτία δωρεών προκειμένου να ενημερωθούν για τη διαδικασία εισαγωγής του υλικού στο Μουσείο.

Τους σπουδαστές συνόδευε η καθηγήτριά τους κ. Ελένη Παπανικολάου.

Το σεμινάριο σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τη διευθύντρια του ΛΙΜΛ κα Φανή Καλοκαιρινού, με τη συμβολή των: Έφης Στατήρα και Ελένης Φούκου.