Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε  στο Μουσικό Σχολείο της Λάρισας σεμινάριο του σχολικού συμβούλου μαθηματικών, Δ. Ντρίζου, με τη συμμετοχή καθηγητών που διδάσκουν μαθηματικά  σε ορισμένα γυμνάσια της περιφέρειας της Λάρισας.
Το σεμινάριο είχε ως θέμα τα Μαθηματικά στο Γυμνάσιο: προνομιακό πεδίο άσκησης της δημιουργικής σκέψης και ανάπτυξης της ικανότητας των μαθητών να ερμηνεύουν πραγματικές καταστάσεις.
Ο εισηγητής του σεμιναρίου επεσήμανε ότι για να οργανώσουμε και να αναπτύξουμε μια ποιοτική και αποτελεσματική διδασκαλία είναι ανάγκη πριν απ’ όλα να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον των μαθητών μας, και μάλιστα το ενδιαφέρον τους αυτό να το ενισχύουμε με το μάθημά μας.
Προς την κατεύθυνση αυτή, εκτός από την ανάλυση της θεωρίας και την επίλυση τυπικών ασκήσεων, η διδασκαλία θα πρέπει να εστιάζει και σε καλά συγκροτημένες δραστηριότητες και προβλήματα μαθηματικών, που είτε φαίνονται οικεία και ενδιαφέροντα στους μαθητές, παρμένα από το άμεσο περιβάλλον τους, είτε δέχονται απρόσμενες προεκτάσεις που προκαλούν τους μαθητές να ασχοληθούν μαζί τους.
Το καλό παιδαγωγικό περιβάλλον είναι αυτό που πριν απ’ όλα προϊδεάζει θετικά και παροτρύνει εσωτερικά τους μαθητές μας να συμμετέχουν ουσιαστικά στο μάθημα. Και τα υπόλοιπα έρχονται μέσα από την ανάπτυξη μιας δημιουργικής επικοινωνίας με όλη την τάξη. Με εύστοχες και κατάλληλα διαβαθμισμένες ερωτήσεις που κινητοποιούν το ενδιαφέρον των παιδιών και εξελίσσουν τη σκέψη τους. Κι όλα να “βγαίνουν” μέσα από έναν καλά συντονισμένο διάλογο με την τάξη. Μια τάξη που πρέπει να προσομοιάζει με “εργαστήριο μάθησης”, όπου οι μαθητές αναζητώντας λύσεις στα διάφορα ερωτήματα, συνεργάζονται δημιουργικά μεταξύ τους, ανταλλάσουν απόψεις, επινοούν και συνθέτουν επιχειρήματα, εξετάζουν εναλλακτικές προσεγγίσεις και στη συνέχεια τις παρουσιάζουν στην τάξη.
Κι όλα αυτά μέσα σε μια παιδαγωγική ατμόσφαιρα που ενθαρρύνει τους μαθητές να υποβάλλουν και οι ίδιοι τα δικά τους ερωτήματα, να θέτουν για συζήτηση και τις δικές τους απόψεις.
Και βέβαια, το ενδιαφέρον μας θα πρέπει να εστιάζεται σε όλα τα παιδιά της τάξης, εφαρμόζοντας όπου κρίνεται σκόπιμο πρακτικές διαφοροποιημένης διδασκαλίας.
Μόνο έτσι υποβοηθούμε την ανάπτυξη της δημιουργικής σκέψης των μαθητών μας, συμβάλλοντας στην καλλιέργεια της ικανότητάς τους να αναλύουν και να συνθέτουν δεδομένα, να διερευνούν ερωτήματα και να ερμηνεύουν πραγματικές καταστάσεις.
Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου αναλύθηκαν και εξετάστηκαν επίσης ερωτήματα και λεπτομέρειες που αφορούν τη διδασκαλία επιμέρους ενοτήτων των μαθηματικών ανά τάξη του Γυμνασίου.
Στους συμμετέχοντες καθηγητές διανεμήθηκαν ενδεικτικές δραστηριότητες και προβλήματα μαθηματικών προσανατολισμένα στη λογική της διερευνητικής και ανακαλυπτικής διδασκαλίας.