Στην πόλη Lugo, πρωτεύουσα της περιοχής Bassa Romagna της Ιταλίας, έγινε στις 20-23 Ιανουαρίου 2020 η συνάντηση των εταίρων για τον απολογισμό και το κλείσιμο της πρώτης φάσης του δικτύου URBACT ΙΙΙ «Rurban food» (που θα συνεχίσει με το όνομα  FOOD CORRIDORS), που έχει στόχο μέσα από την εμπειρία ενός δικτύου πόλεων να σχεδιάσει την διαδρομή της τροφής από τις αγροτικές προς τις αστικές και περιαστικές περιοχές.

Όλες οι προσεγγίσεις θα βασίζονται στην δημιουργία του περιβάλλοντος τόσο της παραγωγής όσο και της κατανάλωσης βασιζόμενα όμως στην οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Οι πόλεις που συμμετέχουν είναι η Coimbra από την Πορτογαλία (που είναι και επικεφαλής του δικτύου), η Λάρισα από την Ελλάδα, η Cordoba από την Ισπανία, η Kran από την Σλοβενία, το Tartu από την Εσθονία, η Bassa Romagna από την Ιταλία,  η Szécsény  από την Ουγγαρία και η Alba Iulia από την Ρουμανία.

Στην συνάντηση στο Lugo το Δήμο Λαρισαίων εκπροσώπησαν η Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης & Δημ. Ενοτήτων κ. Ρίτα Απρίλη, η Προϊσταμένη του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αγγελική Παπαδοπούλου, καθώς και ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος Καθηγητής Δρ. Γεώργιος Νταλός.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι εταίροι είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τοπικά οινοποιεία με πρότυπες καλλιέργειες τοπικών ειδών σταφυλιού αλλά και με ιδιαίτερες τεχνικές προώθησης των προϊόντων τους, μονάδες παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων που παρήγαγαν και διέθεταν οι ίδιοι στους τελικούς καταναλωτές χωρίς την μεσολάβηση τρίτων.

Την τελευταία ημέρα πήραν μέρος σε ανοιχτή συζήτηση με κατοίκους από την περιοχή που οργανώθηκε από τον Δήμο Bassa Romagna και συμμετείχαν Δήμαρχοι της περιοχής, σχετικά με την κατάσταση αλλά και το μέλλον που υπάρχει στους κλάδους παραγωγής τροφίμων στις διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Κατά τη διάρκεια των πολύωρων συναντήσεων επίσης ρυθμίστηκαν όλα τα θέματα για την ομαλή μετάβαση στην επόμενη φάση του προγράμματος και έγινε η παρουσίαση των ιδιαίτερων δράσεων που θα αναπτυχθούν από κάθε Δήμο.

Ο Δήμος Λαρισαίων κατέκτησε τις καλύτερες εντυπώσεις με το εγχείρημα που ανέλαβε να υλοποιήσει, με την αποτύπωση στο χάρτη μικρών καταστημάτων πώλησης τοπικών προϊόντων, τόσο σε έντυπη μορφή όσο και στην ανάπτυξη εφαρμογής στα κινητά τηλέφωνα για την εύκολη εύρεσή τους.

Η επόμενη συνάντηση του προγράμματος «Food Corridors» θα γίνει στο Tartu της Εσθονίας, με τη συμμετοχή και ατόμων από τον κλάδο παραγωγής του Δήμου Λάρισας.