Σε επίσχεση επ'αόριστον με τον ΕΟΠΠΥ προχωρούν από αύριο οι μικροβιολόγοι της Λάρισας και τα μικροβιολογικά εργαστήρια της περιοχής θα παραμείνουν κλειστά με απόφαση της Ένωσης Μικροβιολόγων- Βιοπαθολόγων Λάρισας.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: " Τα τελευταία 4 χρόνια έχουμε υποστεί μια ανήθικη και δόλια επίθεση με κορύφωση την τρίτη κατά σειρά υποκοστολόγηση κατά 50 – 52 % των τιμών των εξετάσεων και με απώτερο στόχο το 68 %. Η εργαστηριακή εξέταση έφτασε να αξίζει λιγότερο από ένα κουτί τσίχλες!!!!!!!! Κι όλα αυτά δεν έγιναν για να εξοικονομηθούν χρήματα, διότι το κονδύλι που διαθέτει ο ΕΟΠΥΥ για τα εργαστήρια είναι κλειστός λογαριασμός και κάθε υπέρβασή του μετατρέπεται αυτόματα σε claw back και rebade. Mε απλά λόγια όλοι οι ασφαλισμένοι κάνουν εξετάσεις όποτε κι όσες χρειάζονται καιτα εργαστήρια δεν τις πληρωνόμαστε ποτέ!!!! 

Είναι απαραίτητο να γίνει σε όλους γνωστό ότι την υπέρβαση δεν την κάνουν οι Μικροβιολόγοι διότι δεν συνταγογραφούμε εξετάσεις, αντίθετα είμαστε υποχρεωμένοι να εκτελούμε όποια εξέταση αναγράφεται στο παραπεμπτικό. Αυτή η βίαιη επιβολή της οικονομικής εξόντωσής μας είναι οργανωμένη κι αδικαιολόγητη. Βρήκε συμμάχους τους δανειστές και υποβλήθηκε ως 13ο προαπαιτούμενο μέτρο για τη δόση του Δεκέμβρη. Εξαντλήσαμε όλα αυτά τα χρόνια τους όποιους οικονομικούς πόρους διέθεταν τα εργαστήριά μας. Δεν είμαστε επιχειρήσεις που τις συντηρούν οι τράπεζες με συνεχή κόκκινα δάνεια, που στην ουσία τα πληρώνει ο κάθε Έλληνας πολίτης. Η ΔΕΗ δεν κλείνει τα μάτια στους απλήρωτους λογαριασμούς μας... Χρηματοδοτήσαμε ουσιαστικά την κοινωνική πολιτική των κυβερνήσεων, γιατί μέχρι σήμερα δεν είχε κανείς το πολιτικό θάρρος να ομολογήσει ότι η χώρα δεν διαθέτει πλέον πόρους για την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη. Υποβάλλαμε πολλές αξιόπιστες κι εφικτές προτάσεις ώστε και τα χρήματα που διαθέτει ο ΕΟΠΥΥ να επαρκούν, αλλά και η ποιότητα των εξετάσεων να παραμείνει σε ασφαλή για τη δημόσια Υγεία επίπεδα. Ζητήσαμε να ελεγχθεί η κατευθυνόμενη υπερσυνταγογράφηση από επιχειρήσεις του κλάδου και να επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις. Ζητήσαμε να μπουν στο ηλεκτρονικό σύστημα διαγνωστικά πρωτόκολλα όπως συμβαίνει διεθνώς. Ζητήσαμε την καθιέρωση ιατρικής αμοιβής. Οι Μικροβιολόγοι είμαστε ιατροί και η λήψη και διαχείριση βιολογικών δειγμάτων απαιτεί ιατρικές γνώσεις και εργαστηριακή συσχέτιση κι αξιολόγηση. Όλα αυτά ξεπερνούν κατά πολύ τα μηχανήματα και τις αυτοματοποιήσεις τους. Η εργαστηριακή διάγνωση δεν είναι τυποποιημένο προϊόν !!! Είναι ιατρική πράξη κι ευθύνη. Η υποκοστολόγηση κλείνει τα εργαστήριά μας για να τα παραδώσει στα ολιγοπώλια, τα οποία σύντομα θα γίνουν μονοπώλια . Ο καλά σχεδιασμένος οικονομικός αφανισμός μας φέρει την υπογραφή σας !!!”