Η 1η επιτυχημένη επέμβαση περιστροφικής αθηρεκτομής (rotablation), διενεργήθηκε από την εξειδικευμένη ιατρική ομάδα του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου της ThoraxHeart - ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, με επικεφαλής τον Επεμβατικό Καρδιολόγο κ. Νικόλαο Μαγκούτη, MD,MSc,PhD, Επιστημονικά Υπεύθυνο του Τμήματος.

Ο ασθενής είχε ομαλή ανάρρωση και άμεση επιστροφή στην καθημερινότητά του.

Η περιστροφική αθηρεκτομή διενεργείται από τον Επεμβατικό Καρδιολόγο, όταν διαπιστωθεί κατά τη διενέργεια της  στεφανιογραφίας, ότι υπάρχει σοβαρή στένωση ή απόφραξη των στεφανιαίων αγγείων σε ειδικές περιστάσεις.

Πιο συγκεκριμένα, η μέθοδος αυτή επιλέγεται για τη διάνοιξη  της στένωσης, κυρίως όταν τα άλατα ασβεστίου που έχουν συσσωρευθεί  στο στεφανιαίο αγγείο έχουν σχηματίσει μία σκληρή πλάκα η οποία δεν είναι εφικτό να διανοιχτεί με την αγγειοπλαστική.

Για τη διενέργεια επεμβάσεων περιστροφικής αθηρεκτομής, απαιτείται τελευταίας γενιάς περιστροφικός εξοπλισμός Rotablationκαι η αντίστοιχη εμπειρία από πλευράς ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού.

Το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο της ThoraxHeartCenter - ΙΑΣΩ Θεσσαλίας διαθέτει τον απαιτούμενο εξοπλισμό καθώς και εξειδικευμένο και πεπειραμένο Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό για τη διενέργεια των επεμβάσεων αυτών σε 24ώρη ετοιμότητα.

Καλύπτει τις ανάγκες εκτέλεσης σύνθετων διαγνωστικών και επεμβατικών πράξεων στα πεδία της επεμβατικής καρδιολογίας, της ηλεκτροφυσιολογίας και της ακτινολογίας.