Τα αποτελέσματα του Αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών για τη διαμόρφωση της έκτασης 240 στρεμμάτων του ΕΘΙΑΓΕ, ανακοίνωσαν ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης και στελέχη της δημοτικής αρχής.
Ο κ. Καλογιάννης, εμφανίστηκε χαρούμενος για την εξέλιξη, αφενός για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και τις εμπνευσμένες προτάσεις που κατατέθηκαν στο πλαίσιο του διαγωνισμού και αφετέρου για την ολοκλήρωση, εντός της τρέχουσας δημοτικής περιόδου, της σημαντικής διεκδίκησης της πόλης για την πρόσκτηση της έκτασης του ΕΘΙΑΓΕ, που χρονολογείται από την δεκαετία του ’80.
«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που μια διεκδίκηση 30 χρόνων ολοκληρώνεται και μπαίνει στις ράγες της υλοποίησης», τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, ο οποίος ευχαρίστησε τις αρχιτεκτονικές ομάδες που συμμετείχαν και  τις υπηρεσίες του Δήμου Λαρισαίων για την συνεργασία και την ολοκλήρωση του διαγωνισμού. Ο κ. Καλογιάννης τόνισε ότι αυτή τη θητεία όχι μόνο καταφέραμε να προσκτηθεί στην πόλη μια σημαντική έκταση 240 περίπου στρεμμάτων, που θα αποτελέσει ένα μεγάλο πνεύμονα πρασίνου – ένα μεγάλο πάρκο, με έκταση σχεδόν διπλάσια του πάρκου Αλκαζάρ, αλλά καταφέραμε να ολοκληρώσουμε και τον Αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών.
Περιγράφοντας τα επόμενα βήματα, ο δήμαρχος τόνισε ότι με βάση τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα προχωρήσουμε στην εκπόνηση μελετών και σε αναζήτηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων, ώστε σταδιακά αυτός ο χώρος να διαμορφώνεται.
Σε ό,τι αφορά στον διαγωνισμό, η Γενική Διευθύντρια του Δήμου Λαρισαίων και μέλος της επιτροπής κ. Ευαγ. Γιοβρή τόνισε πως η επιτροπή αποφάσισε  ομόφωνα την βράβευση των τριών συμμετοχών με κωδικούς αριθμούς με ισότιμο τρίτο βραβείο σύμφωνα με την δυνατότητα που τους δίνει ο Νόμος περί διεξαγωγής των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών ιδεών (ΦΕΚ ΦΕΚ1427/Β΄/16.06.2011).
Επίσης αποφάσισε την βράβευση με τρεις ισότιμους επαίνους λόγω των αξιόλογων σχεδιαστικών προσεγγίσεων. 
Σημειώνεται πως η επιτροπή αποτελούνταν από τους εξής:
•    Τσολάκης Γεώργιος, Αρχιτέκτονας Μηχανικός, ελεύθερος επαγγελματίας ως πρόεδρος της επιτροπής
•    Λεφάκη Στυλιανή του Σταματίου, Αρχιτέκτονας Μηχανικός, Επίκουρος Καθηγητής Αρχιτεκτονικής Σχολής Α.Π.Θ.
•    Κανταρτζής Μιχάλης του Νικολάου, Αρχιτέκτονας Μηχανικός, ελεύθερος επαγγελματίας
•    Κωτσόπουλος Σοφοκλής του Χρήστου, Αρχιτέκτονας Μηχανικός, Εντεταλμένος Επίκουρος Καθηγητής Αρχιτεκτονικής Σχολής Α.Π.Θ.
•    Γιοβρή Ευαγγελία, Αρχιτέκτονας Μηχανικός, Γενική Διευθύντρια  του Δήμου Λαρισαίων
Σύμφωνα με το πρακτικό της απόφασης, η  επιτροπή έκρινε ότι «παρόλο την σαφή ιεραρχική κατάταξη που διαπιστώθηκε, δεν προκύπτει κάποια πρόταση που να πληροί τα κριτήρια τόσο του αγωνοθέτη, όσο και της ίδιας προκειμένου να βραβευτεί με πρώτο και δεύτερο βραβείο. Πρόκειται για αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών στον οποίο ζητούνται επιλύσεις αρχιτεκτονικής τοπίου και αστικού σχεδιασμού συγχρόνως . Από μόνο του το εγχείρημα μοιάζει ιδιαίτερα απαιτητικό και αυτό μαζί με το μέγεθος του πεδίου, ενέτειναν τη δυσκολία του θέματος. Παρόλα αυτά υπήρξαν λύσεις οι οποίες προσπάθησαν να ανταποκριθούν σε όλα τα μέτωπα χωρίς να μπορέσουν να ολοκληρώσουν την προσπάθεια στο σύνολο της, και να διατυπώσουν προτάσεις με δυνατότητα υλοποίησης. Οι διαγωνιζόμενοι κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν ένα πολυδιάστατο προγραμματικό σύνολο και να δημιουργήσουν μια περιβαλλοντική ενότητα που να λαμβάνει υπόψη της το σύγχρονο τοπίο αλλά και να εισάγει μια νέα δημιουργική σχέση καθημερινού χρήστη και φυσικού περιβάλλοντος με ευαισθησία και ενσυναίσθηση ως προς αυτό. Οι υποβολές δεν ανταποκρίθηκαν στο παραπάνω κριτήριο και παρουσίασαν προτάσεις που ενώ είχαν ενδιαφέρουσες σχεδιαστικές προσεγγίσεις, παρέμειναν αποσπασματικές.»

ΒΡΑΒΕΙΑ

 

3ο ΒΡΑΒΕΙΟ:

Συμμετοχή με κωδικό 31224791ZX

ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ:   ΖΟΥΠΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

 

3ο ΒΡΑΒΕΙΟ:

Συμμετοχή με κωδικό 05032011FA

ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ:   ΑΔΑΜΑΚΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ  (34%)

                             ΜΠΟΥΡΑΖΑ ΧΡΥΣΑΝΘΗ  (25%)

                             ΜΟΥΝΤΡΙΧΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ  (25%)

                             ΚΟΥΖΟΥΠΗ ΑΣΠΑΣΙΑ  (16%)

 

3ο ΒΡΑΒΕΙΟ:

Συμμετοχή με κωδικό  18041502OE

ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ:   ΓΟΥΡΔΟΥΠΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (100 %)

                             ΤΡΥΦΩΝΙΔΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

 

ΕΠΑΙΝΟΙ

 

ΕΠΑΙΝΟΣ:

Συμμετοχή με κωδικό 29092909AA

ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ:   ΧΕΛΙΔΩΝΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ  (55%)

                             ΚΑΤΣΑΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ  (45%)

 

ΕΠΑΙΝΟΣ:

Συμμετοχή με κωδικό  11112228XY

ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ:   ΤΕΛΛΙΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ  (45%)

                              ΖΑΒΡΑΚΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ  (45%)

                              ΝΑΝΗ ΘΕΟΔΩΡΑ-ΡΑΦΑΕΛΑ  (10%)

 

ΕΠΑΙΝΟΣ:

Συμμετοχή με κωδικό  20190101DT

ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ:    ΤΑΜΠΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ  (50%)

                               ΓΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ  (50%)

Εκδήλωση – έκθεση των αρχιτεκτονικών προτάσεων
Τέλος, όπως ανακοινώθηκε την Μεγάλη Τρίτη 23 Απριλίου, στον Μύλο του Παππά, θα γίνει εκδήλωση – έκθεση όλων των προτάσεων που υποβλήθηκαν με την συμμετοχή των μελών της κριτικής επιτροπής και των αρχιτεκτόνων που συμμετείχαν στον διαγωνισμό.

Δείτε φωτογραφίες από τις προτάσεις για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό: