Οδοιπορικό στα φυλάκια της συνοριακής γραμμής του 1912 πραγματοποίησαν οι νέοι του Μεγάλου Ελευθεροχωριου μαζί με τον π. Αντιπεριφερειάρχη κ. Θανάση  Παιδή.
Το ιστορικό
Στην παραμεθόριο του 1912 υπάρχουν δεκάδες φυλάκια τα οποία αποτελούσαν την αμυντική γραμμή της Τουρκίας . 
. Τα ξημερώματα της 5ης Οκτωβρίου του 1912 το ιππικό των Ελλήνων κατέλαβε μετά από αιφνιδιαστική επίθεση τα συγκεκριμένα φυλάκια ξεκινώντας τις πολεμικές επιχειρήσεις του Α Βαλκανικού Πολέμου με τις οποίες διπλασιάστηκε η Ελλάδα. Ο Τουρκικός Στρατός  έντρομος μπροστά στην αποφασιστικότητα των Ελλήνων εγκατέλειψε τις θέσεις του. Ακολούθησαν η Απελευθέρωση της Ελασσόνας, η μάχη του Σαρανταπόρου και σε λιγότερο από 20 ημέρες η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Θέλοντας να τιμήσουν όλους τους ήρωες που έδωσαν την ζωή τους για την ελευθερία της Ελλάδας, οι εθελοντές ύψωσαν σε υψόμετρο 900 μέτρων την Ελληνική  σημαία με διαστάσεις 6 Χ 5 μέτρα .
«Λαός που δεν γνωρίζει το παρελθόν του δεν μπορεί να οικοδομήσει το μέλλον του» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Θανάσης Παιδής, ενώ σε επόμενες εξορμήσεις η ομάδα  των εθελοντών έχει ως στόχο τον καθαρισμό των συγκεκριμένων κτισμάτων αφού αποτελούν μια σημαντική ιστορική κληρονομιά της περιοχής.