Με χιλιάδες επισκέπτες άρχισαν την Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη στην Κοίτη του Πηνειού, στη Λάρισα, οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ  100 Χρόνια ΚΚΕ - 50 Χρόνια ΚΝΕ με κεντρικό σύνθημα: «Ήταν μακρύς ο δρόμος ως εδώ… Δύσκολος δρόμος!... Σίγουρος δρόμος!... Τώρα είναι δικός σου αυτός ο δρόμος!». 
Οι πύλες του φεστιβάλ άνοιξαν λίγο μετά τις 8.00 μ.μ. και το ενδιαφέρον των επισκεπτών τράβηξε η έκθεση για τα 100 χρόνια του Κόμματος και τα 50 χρόνια της ΚΝΕ όπου εκτίθενται φωτογραφίες, ντοκουμέντα και αντικείμενα ιστορικής αξίας.
Επίσης πολλοί επισκέφτηκαν το μαθητικό στέκι με το διαδραστικό παιχνίδι «Escape Room», την έκθεση στο Στέκι ΑΕΙ - ΤΕΙ με θέμα τη συμβολή της ΚΝΕ διαχρονικά στο φοιτητικό κίνημα, αλλά και το Εργατικό στέκι με τα ταμπλό που καταγράφουν ιστορικές στιγμές του εργατικού κινήματος, στο συγκεκριμένο χώρο παρουσιάστηκε και η συλλογική εργασία «Οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς». Ακόμα ιδιαίτερο χώρο αποτέλεί ο παιδότοπος για τους πιο μικρούς φίλους της ΚΝΕ.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με χαιρετισμό από στέλεχος της ΚΝΕ. Στη μικρή σκηνή δραστηριοτήτων πραγματοποιήθηκε συζήτηση με θέμα «Οι αναδιαρθρώσεις στα ΤΕΙ και τα ΑΕΙ, και η θέση του ΚΚΕ», με ομιλήτρια τη Ζωή Χαχάμη μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
Στην κεντρική σκηνή πραγματοποιήθηκε αφιέρωμα στα 100 χρόνια του ΚΚΕ μέσα από τη μελοποιημένη ποίηση κομμουνιστών ποιητών. Τη μουσική επιμέλεια είχε ο Δημήτρης Φωτιάδης, ενώ συμμετείχε μια πλειάδα καταξιωμένων μουσικών της πόλης.
Στη συνέχεια ακολούθησε μεγάλη Πολιτική συγκέντρωση, με ομιλία από τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.
Μετά την συγκέντρωση ακολούθησε συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, με τίτλο «Το παιχνίδι παίζεται ακόμα… 44 χρόνια Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ», «Είναι ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα με τραγούδια από τις συνεργασίες του με τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Μάνο Λοΐζο, το Θάνο Μικρούτσικο και άλλους, με μελοποιημένα ποιήματα μεγάλων ποιητών όπως ο Τάσος Λειβαδίτης, ο Νίκος Καββαδίας, ο Άλκης Αλκαίος, ο Κώστας Καρυωτάκης καθώς και κομμάτια σπουδαίων στιχουργών όπως ο Κώστα Τριπολίτης και ο Οδυσσέας Ιωάννου.» Το Πρόγραμμα της Κεντρικής Σκηνής έκλεισε με λαϊκό γλέντι από τους laτρεις.

902.gr