Ένας ακήρυχτος, αλλά «σκληρός» πόλεμος μεταξύ εταιρειών φύλαξης, μαίνεται εδώ και μερικά χρόνια στη Λάρισα. Αναζωπυρώνεται σχεδόν κάθε φορά που προκηρύσσεται από τον Δήμο Λαρισαίων (ή άλλους φορείς του δημοσίου) η φύλαξη μιας δομής ή ενός χώρου. Φύλαξη η οποία ανατίθεται άλλοτε με μειοδοτικό διαγωνισμό, συχνά όμως με απευθείας ανάθεση. Και μάλιστα στην ίδια εταιρεία! 

Η αδυσώπητη αυτή «μάχη» περιλαμβάνει καταγγελίες, ενστάσεις, αλλά και προσφορές που προκαλούν ερωτήματα, καθώς κινούνται ή πέφτουν ακόμη και κάτω του ελάχιστου εργοδοτικού κόστους. Με πολλούς να αναρωτιούνται: πώς και γιατί εταιρείες «σεκιούριτι» διεκδικούν και παίρνουν έργα, όχι μόνο χωρίς να κερδίζουν, αλλά φτάνοντας στο σημείο να προσφέρουν -οι ιδιοκτήτες τους- δωρεάν εργασία!

Tα ερωτήματα για τις ακολουθούμενες πρακτικές του Δήμου Λαρισαίων διατυπώθηκαν πρόσφατα στο Δημοτικό Συμβούλιο από την αξιωματική αντιπολίτευση σύμφωνα με τις καταγγελίες της οποίας, από το 2014 μέχρι το 2017, δόθηκαν 15 έργα φύλαξης (παζάρι, κέντρο αστέγων, Φρούριο, αισθητικό άλσος κ.α.) εκ των οποίων τα 13 με απ΄ευθείας ανάθεση και τα 2 με διαγωνισμό, όλα στην εταιρεία “Power Security”.

Μάλιστα στις αρχές του προηγούμενου μήνα η ίδια εταιρεία κέρδισε έναν ακόμα διαγωνισμό του Δήμου Λαρισαίων, ύψους 150.000 ευρώ, έχοντας την δεύτερη καλύτερη προσφορά καθώς ο πρώτος μειοδότης απορρίφθηκε. Ο διαγωνισμός αφορά στη φύλαξη δομών του Δήμου Λαρισαίων όπως είναι το κολυμβητήριο της Νέας Πολιτείας, ο ξενώνας γυναικών, το υπνωτήριο αστέγων, τα μαγειρεία και το αισθητικό άλσος. Η πρώτη καλύτερη προσφορά δεν έγινε δεκτή καθώς κρίθηκε ότι δεν πληρούσε τις απαιτούμενες ώρες φύλαξης, απόφαση που επικυρώθηκε και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Στο χορό των καταγγελιών που έχουν εκτοξευτεί και εγγράφως, πρωταγωνιστεί η η εταιρεία του χώρου “Nanisecurity” η οποία, μεταξύ άλλων, καταγγέλλει επαγγελματική σχέση αντιδημάρχου με φοροτεχνικό ανταγωνίστριας εταιρείας.

Από την πλευρά του Δήμου Λαρισαίων, ο δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης, δηλώνει ότι πρόκειται για πόλεμο εταιρειών security και πως όλες οι αναθέσεις και οι διαγωνισμοί από την πλευρά του Δήμου έγιναν νόμιμα και με διαφάνεια.

Δημήτρης Χατζηευθυμίου (Ελευθερία)