Την παρουσίαση του βιβλίου του Μένιου Καλυβιώτη “ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ -Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΡΙΝ ΤΟ 1912 - Η διασκέδαση -Τα μουσικά καταστήματα - Οι ηχογραφήσεις δίσκων” διοργανώνουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών ν. Λάρισας και το βιβλιοπωλείο Παιδεία σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών Δήμου Λαρισαίων, την Πέμπτη 17 Μαρτίου στις 19:30 στο θέατρο ΟΥΗΛ.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Θεόφιλος Αναστασίου φιλόλογος-συγγραφέας και ο Βασίλης Τσολάκης αρχιτέκτονας-συγγραφέας. Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος και πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών ν. Λάρισας Δέσποινα Θεοδώρου.

Θα διαβαστούν αποσπάσματα του βιβλίου και θα ακολουθήσει ζωντανό πρόγραμμα με τραγούδια της εποχής. Παίζουν και τραγουδούν οι μουσικοί: Παναγιώτης Τσιούμαρης-κιθάρα, Λίνα Νούτσου-τραγούδι και Γιάννης Λίταινας -μπουζούκι.

Το βιβλίο

Η Θεσσαλονίκη των αρχών του 20ού αιώνα, ήταν πόλη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αλλά και κέντρο των Βαλκανίων. Πόλη πολυεθνική, σταυροδρόμι πολιτισμών, υπήρξε τόπος συνύπαρξης Μουσουλμάνων, Χριστιανών και Εβραίων, που άφησαν τα ίχνη τους χαρίζοντας της μία ξεχωριστή γοητεία.

Στην παρούσα μελέτη, επιχειρείται μια νοσταλγική ματιά στο μουσικό παρελθόν της. Παρατίθενται παραδείγματα που δείχνουν, ως ένα βαθμό, τον τρόπο διασκέδασης των κατοίκων της πόλης και ιδίως των μικρομεσαίων στρωμάτων. Καταγράφονται οι χώροι διασκέδασης που λειτουργούσαν τα έτη 1910 - 1911, όπως αυτοί απαριθμούνται στον Οδηγό της Ελλάδος του Ιγγλέση. Γίνεται αναφορά στην πρώτη εμφάνιση γραμμοφώνου στη Θεσσαλονίκη και καταγραφή των καταστημάτων που πουλούσαν δίσκους και φωνόγραφους. Παρουσιάζονται ηχογραφήσεις που έκαναν το 1909 - 1912 επί τόπου στην πόλη οι νεοσύστατες εταιρείες δίσκων και ανθολογούνται χαρακτηριστικά παραδείγματα τούρκικων, σεφαραδίτικων και ελληνικών τραγουδιών.

Μετά το 1912, η Θεσσαλονίκη χάνει σταδιακά το ανατολίτικο χρώμα της. Ο πληθυσμός της αλλάζει. Εγκαθίσταται μεγάλος αριθμός προσφύγων και οι τελευταίοι Μουσουλμάνοι φεύγουν το 1923. Με την εξόντωση του Εβραϊκού στοιχείου κατά τη διάρκεια της Κατοχής, η αλλαγή του χαρακτήρα της πόλης ολοκληρώνεται. Η Θεσσαλονίκη του 1945, είναι πλέον μία πόλη αμιγώς ελληνική. 

ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗΣ ΑΧΙΛΛΕΑ ΚΑΛΥΒΙΩΤΗΣ

Γεννήθηκε και ζει στην Καρδίτσα. Είναι απόφοιτος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π. Από σαράντα χρόνια περίπου ασχολείται με τη συλλογή και μελέτη λαογραφικού υλικού, σχετικού με τη μουσική μας παράδοση. Η συλλογή του περιλαμβάνει: Αυθεντικά ελληνικά λαϊκά μουσικά όργανα και ηχητικά αντικείμενα, δίσκους γραμμοφώνου της περιόδου 1900-1960, δίσκους LP και CD. Επίσης, καρτ-ποστάλ, χαρακτικά – γκραβούρες, παρτιτούρες, έγγραφα, φωτογραφίες, γραμματόσημα, ντοκουμέντα κλπ, που έχουν θέμα την λαϊκή μας μουσική. 

Επίσης ντοκουμέντα Καρδιτσιώτικου ενδιαφέροντος όπως, παλιά καρτ-ποστάλ, φωτογραφίες, έγγραφα, τιμολόγια κλπ.

Πήρε μέρος σε πολλά επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες, με ανακοινώσεις σχετικές με την παραδοσιακή και τη λαϊκή ελληνική μουσική.