Δια ζώσης απάντηση από τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας στη Βουλή ζητεί, με επίκαιρη ερώτησή της, η βουλευτής ΚΙΝ.ΑΛ. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, σχετικά με το ζήτημα του ενδημικού πλέον προβλήματος της αδυναμίας προμήθειας των αναγκαίων φαρμάκων για ογκολογικούς και αιματολογικούς ασθενείς στο Π.Γ.Ν. Λάρισας.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως τα τελευταία χρόνια και συνήθως κατά το μήνα Σεπτέμβριο παρουσιάζονται οι πρώτες σημαντικές ελλείψεις, γεγονός που έχει άμεση σχέση με τους εξαιρετικά «σφιχτούς» προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, με συνέπεια βέβαια να μην επαρκούν τα προϋπολογισμένα κονδύλια, για την κάλυψη των αναγκών όλου του έτους.

«Παρότι ο νέος ΔΥΠΕάρχης υπέγραψε μόλις πριν από λίγες ημέρες απόφαση που απελευθερώνει κονδύλιο ύψους 2.000.000 ευρώ, για την κάλυψη της προμήθειας των αναγκαίων φαρμάκων, δυστυχώς, αυτή η απόφαση δεν αποτελεί τίποτα άλλο παρά λύση ανάγκης, καθώς το ποσό αυτό δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες έως το τέλος του έτους, αλλά μόνο προσωρινά για το μήνα Σεπτέμβριο» σημειώνει στο κείμενο της ερώτησης η Ευαγγελία Λιακούλη.

Κατόπιν αυτών των επισημάνσεων η βουλευτής Λάρισας ρωτά τον Υπουργό Υγείας, αν προτίθεται σε συνεργασία με την 5η ΥΠΕ να αναζητήσει τρόπο εξορθολογισμού του προϋπολογισμού ενός νοσοκομείου αυξημένου φόρτου θεραπείας αιματολογικών και ογκολογικών ασθενών όπως το Π.Γ.Ν. Λάρισας, προκειμένου να μην παρατηρηθούν παρόμοιες καταστάσεις κατά την επόμενη περίοδο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Υγείας 

Θέμα: «Αδυναμία  προμήθειας αναγκαίων φαρμάκων για ογκολογικούς και αιματολογικούς ασθενείς του Π.Γ.Ν. Λάρισας»

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος παρουσιάστηκε το ενδημικό πλέον πρόβλημα της αδυναμίας  προμήθειας των αναγκαίων φαρμάκων για ογκολογικούς και αιματολογικούς ασθενείς στο Π.Γ.Ν. Λάρισας.

Συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια και συνήθως κατά το μήνα Σεπτέμβριο παρουσιάζονται οι πρώτες σημαντικές ελλείψεις, γεγονός που έχει άμεση σχέση με τους εξαιρετικά «σφιχτούς» προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, με συνέπεια βέβαια να μην επαρκούν τα προϋπολογισμένα κονδύλια, για την κάλυψη των αναγκών όλου του έτους.

Ειδικά φέτος, το πρόβλημα επιτάθηκε, καθώς στις ήδη υπάρχουσες αντικειμενικές δυσκολίες προστέθηκε και ο καθυστερημένος ορισμός των προσώπων που θα αναλάμβαναν τις Διοικήσεις των 7 ΥΠΕ, συμπεριλαμβανομένης της 5ης ΥΠΕ, στην οποία εντάσσεται το Π.Γ.Ν.Λ.

Μια ημέρα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στις 19/9/2019, ο νέος ΔΥΠΕάρχης υπέγραψε την αναγκαία απόφαση που απελευθερώνει κονδύλιο ύψους 2.000.000 ευρώ, για την κάλυψη της προμήθειας των αναγκαίων φαρμάκων για τους ογκολογικούς και αιματολογικούς ασθενείς του Π.Γ.Ν. Λάρισας.

Δυστυχώς, όμως αυτή η απόφαση δεν αποτελεί τίποτα άλλο παρά λύση ανάγκης, καθώς το ποσό αυτό δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες έως το τέλος του έτους, αλλά μόνο προσωρινά για το μήνα Σεπτέμβριο.

Δεδομένου ότι η μη ορθολογική και έγκαιρη κατανομή κονδυλίων για το ΠΓΝΛ οδηγεί σε  αναβολές θεραπειών ογκολογικών και αιματολογικών ασθενών, στους οποίους χορηγούνται φάρμακα υψηλού κόστους, χωρίς να υπάρχει ουσιαστική πρόβλεψη για τις δυσμενείς εξελίξεις στην ήδη επιβαρυμμένη υγεία τους.

Δεδομένου ότι στο Π.Γ.Ν. Λάρισας έχει παρατηρηθεί αύξηση του αριθμού των χημειοθεραπειών κατά 30%, λόγω της προσωπικής επιλογής πολλών ασθενών που το προτιμούν, έναντι άλλων νοσοκομείων που βρίσκονται εγγύτερα στον τόπο κατοικίας τους.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.    Αν προτίθεται σε συνεργασία με την 5η ΥΠΕ να αναζητήσει τρόπο εξορθολογισμού του προϋπολογισμού ενός νοσοκομείου αυξημένου φόρτου θεραπείας αιματολογικών και ογκολογικών ασθενών όπως το Π.Γ.Ν. Λάρισας, προκειμένου να μην παρατηρηθούν παρόμοιες καταστάσεις κατά την επόμενη περίοδο;                                                                                                           

Η ερωτώσα βουλευτής

Ευαγγελία Λιακούλη Ν. Λάρισας