Η ΕΙΝΚΥΛ με ανακοίνωσή της που υπογράφει η πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου, αναφέρει τα εξής:

"Η διαδικασία λήψης των δειγμάτων για ανίχνευση προσβολής από τον ιό SARS-Cov-2, που έλαβε χώρα στην περιοχή της Νέας Σμύρνης της Λάρισας έγινε σύμφωνα με τους καθορισμένους επιστημονικούς κανόνες και υπό την καθοδήγηση του υπεύθυνου καθηγητή κ Χατζηχριστοδουλου.

Οι γιατροί οι οποίοι συμμετείχαν, είναι γιατροί πρώτης γραμμής, οι οποίοι εργάζονται με αυτοθυσία στα επείγοντα και στις κλινικές και αντιμετωπίζουν ασθενείς με covid-19.

Οι γιατροί αυτοί έχουν ονοματεπώνυμο που σκόπιμα δεν τους αναφέρουμε, επειδή ποτέ δεν επεδίωξαν τα εύσημα για την προσφορά τους. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αμφισβητήσει το έργο αγωνιστών γιατρών της πρώτης γραμμής.

Οι πρώτες δηλώσεις του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας (ΙΣΛ) δίκαια προκάλεσαν την αγανάκτηση των μελών της ΕΙΝΚΥΛ και οδήγησαν στην άμεση παρέμβαση του Προέδρου της ΕΙΝΚΥΛ στο Πρόεδρο του ΙΣΛ για την άμεση αποκατάσταση της αλήθειας.

Η ανασκευή των δηλώσεων του Προέδρου του ΙΣΛ στο σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Ελευθερία είναι το λιγότερο που θα μπορούσε να έχει γίνει.

Ο ΠΙΣ και το ΔΣ του ΙΣΛ δεν εξέδωσε καμία ανακοίνωση συμπαράστασης στις 7 Απρίλη, όταν διεκδικήσαμε τα αυτονόητα και η κυβέρνηση μας έστειλε τα ΜΑΤ.

Η καραντίνα που έχει τεθεί σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας εντάσσεται στο γενικότερο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Δεν θα πρέπει αυτό το απαραίτητο μέτρο να αποτελέσει αφορμή για εκδηλώσεις ρατσισμού σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού.

Πρέπει να στηριχτούν πολύπλευρα οι κάτοικοι της Νέας Σμύρνης, η οποία μαστίζεται από χρόνια προβλήματα συνθηκών διαβίωσης, σοβαρές ελλείψεις σε υποδομές, ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση και αποχέτευση, χρόνια κατάσταση για την οποία ευθύνονται ο Δήμος,η Περιφέρεια και οι εκάστοτε κυβερνήσεις.

Είμαστε απέναντι σε κάθε ρατσιστική φωνή που επιδιώκει να αξιοποιήσει τέτοια ζητήματα.

Διεκδικούμε:

•    μαζικές προσλήψεις μονίμων γιατρών και υγειονομικών. Δεν μπορεί οι γιατροί του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας την μια μέρα να είναι στο Νοσοκομείο ή το ΚΥ, την άλλη σε συνεργείο του ΕΟΔΥ και την επόμενη με δίωρα γιατροί στην «Αρωγή».

•    αυξημένα και κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΠΟΥ και τις αρχικές οδηγίες του ΕΟΔΥ και όχι την εφαρμογή του πρωτοκόλλου σε περίπτωση ελλείψεων.

Εχθές ο Κοντοζαμάνης κάτω από τις πιέσεις της ΟΕΝΓΕ ανέφερε, ότι αν υπάρξει ανάγκη, θα επιταχτεί ο ιδιωτικός τομέας υγείας.

Τι περιμένετε κ Κοντοζαμάνη; Πόσα θύματα θα πρέπει να θρηνήσουμε για να καταλάβετε ότι δεν επαρκούμε; Κύριε Κοντοζαμάνη ο ιδιωτικός τομέας υγείας θα έπρεπε να είχε επιταχτεί εχθές."