Αναφορά στον αρμόδιο υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκο Χαρδαλιά, κατέθεσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Λάρισας κ. Βασίλης Κόκκαλης, ζητώντας την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων επαναπατρισμού Ελλήνων πολιτών, με αφορμή την πανδημία του covid19.

Αναλυτικά στην αναφορά του ο Λαρισαίος πολιτικός τονίζει τα εξής: «Στην από 20.3.2020 Π.Ν.Π. στο άρθρο 67 με τίτλο «Επαναπατρισμός Ελλήνων πολιτών» προβλέφθηκε ότι «Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει τη διενέργεια του συνόλου των επιχειρησιακών, διοικητικών και οιωνδήποτε άλλων πράξεων και ενεργειών απαιτηθούν, για τον άμεσο και ταχύ επαναπατρισμό, λόγω της διασυνοριακής εξάπλωσης του κορονοϊού COVID-19, των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στο εξωτερικό και αιτούνται να επιστρέψουν στην Ελλάδα».

Περαιτέρω, εκ μέρους της Πολιτικής Προστασίας ετέθησαν οι ειδικότερες προϋποθέσεις επαναπατρισμού Ελλήνων πολιτών, οι οποίες αφορούσαν σε όσους χρήζουν άμεσης υγειονομικής φροντίδας, που δεν μπορεί να τους παρασχεθεί στον τόπο, όπου βρίσκονται (π.χ. έγκυες, άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας), σε όσους δεν έχουν κατοικία στην αλλοδαπή λόγω απώλειας εργασίας ή λήξης της μίσθωσης της κατοικίας τους και τέλος σε όσους είναι εγκλωβισμένοι από πτήσεις transit.

Για το χρονικό διάστημα από την έναρξη των μέτρων περιορισμού πτήσεων από και προς την Ελλάδα έως και σήμερα, επαναπατρίστηκαν μόνοι οι Έλληνες πολίτες, που ανήκαν αποδεδειγμένα σε μια από τις παραπάνω κατηγορίες, ενώ αποκλείστηκε ο γενικός επαναπατρισμός.

Όμως, από τον χρόνο θέσπισης των εν λόγω προϋποθέσεων επαναπατρισμού μεσολάβησε ικανό χρονικό διάστημα, κατά το οποίο τα επιδημιολογικά δεδομένα έχουν μεταβληθεί και οδήγησαν στην παρούσα σταδιακή άρση των περιορισμών στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες.

Εντούτοις, παρά την μεταβολή των υγειονομικών δεδομένων και την εξ αυτής άρση των περιορισμών και επιστροφής στην κοινωνική, επαγγελματική ζωή των πολιτών, δεν έχουν μεταβληθεί οι προϋποθέσεις επαναπατρισμού, με σκοπό την διεύρυνση των δικαιούμενων Ελλήνων σε επαναπατρισμό.

Συνέπεια αυτού, είναι πλήθος Ελλήνων να παραμένουν ακούσια στην αλλοδαπή, και έως την πλήρη απελευθέρωση των πτήσεων να μην υπάρχει καμία πρόβλεψη εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτικής Προστασίας για αυτούς.

Αφορμή για την ανάδειξη του ζητήματος αυτού, στάθηκε η επιστολή Ελλήνων συμπολιτών μας, που διαμένουν στην Κύπρο, και λαμβάνουν από την Ελληνική Πρεσβεία την ενημέρωση, ότι δεν δύνανται να επαναπατριστούν, εξαιτίας των αυστηρών προϋποθέσεων εκ μέρους του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Είναι πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι καθίσταται επιτακτική ανάγκη, και συγχρόνως είναι δίκαιο και σύμφωνο με τις αρχές της ισότητας, να προβεί η Πολιτική Προστασία σε τροποποίηση και διεύρυνση των όρων επαναπατρισμού, ώστε οι Έλληνες πολίτες να επιτρέψουν στην πατρίδα τους και να απολαύουν του δικαιώματος της ελευθερίας στο ίδιο βαθμό με τους λοιπούς Έλληνες πολίτες.

Κατόπιν τούτων, παρακαλώ για τις δέουσες ενέργειές σας».