Η διάβαση του πλανήτη Ερμή μπροστά από τον ηλιακό δίσκο παρατηρήθηκε και φωτογραφήθηκε από το Δημοτικό Αστεροσκοπείο Λάρισας.

Επίσης, το φαινόμενο παρατήρησαν συμπολίτες, που επισκέφθηκαν το Δημοτικό Αστεροσκοπείο Λάρισας την ημέρα εκείνη, με τη βοήθεια των τηλεσκοπίων του και ανάμεσα από τα κενά της διάχυτης νέφωσης που επικρατούσε το απόγευμα της Δευτέρας 11 Νοεμβρίου 2019.

Η παρατήρηση του πλανήτη Ερμή, ως μικρή μαύρη σιλουέτα να κινείται αργά μπροστά από τον ηλιακό δίσκο, αποτέλεσε βιωματική εμπειρία, σε πραγματικό χρόνο, της συνειδητοποίησης του μικροσκοπικού μεγέθους που έχουν οι βραχώδεις πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος σε σχέση με τον Ήλιο, το άστρο γύρω από το οποίο περιφέρονται.

Μεταξύ των επισκεπτών στο Δημοτικό Αστεροσκοπείο Λάρισας ήταν οι κ.κ. Ιωαννίδης Δημήτριος, Πρόεδρος του τοπικού Παραρτήματος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, Μπιρσιάνης Γεώργιος, Υπεύθυνος της ΚοιΣεπ Έναστρον, και Σοφολόγης Στέφανος, Πρόεδρος του Αστροπαρατηρησιακού Ομίλου Λάρισας μαζί με μέλη του Ομίλου.

Τους επισκέπτες υποδέχτηκε ο κ. Χουϊνάβας Ιωάννης, φυσικός και υπεύθυνος λειτουργίας του Δημοτικού Αστεροσκοπείου Λάρισας, ο οποίος τους μετέφερε τις ευχές και τους χαιρετισμούς του κ. Βούλγαρη Σωτήρη, Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής και Εκπαιδευτικών Δράσεων και της κας. Μπαξεβάνου Σταυρούλας, Διευθύντρια της Διεύθυνσης Παιδικών Σταθμών και Εκπαιδευτικών Δράσεων στην οποία υπάγεται το Δημοτικό Αστεροσκοπείο Λάρισας.

Το ενδιαφέρον και ο ενθουσιασμός που προκάλεσε η παρατήρηση του φαινομένου ήταν τέτοιος που έκανε τους παρευρισκομένους να ανανεώσουν το ραντεβού για το Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2032 στις 08:40 το πρωί, όταν θα ξανασυμβεί η επόμενη διάβαση του πλανήτη Ερμή μπροστά από τον ηλιακό δίσκο.