Περιφερειακή  σύσκεψη - Ημερίδα Ο.Λ.Μ.Ε. με θέμα :«Νέο Λύκειο – Σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση» πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα, την  Παρασκευή  17-03-2017. 

Σε ομιλία του ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Λάρισας Νίκος Παναγιώτου τόνισε τα εξής:

"Το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας κατά τον 20ο αιώνα παρουσιάζει χαρακτηριστικές ιδιαιτερότητες και ιδιομορφίες. Αν και από τη μεταπολίτευση και μετά  έχουμε παρακολουθήσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων οι οποίες  άλλαξαν δομικά στοιχεία του εκπαιδευτικού συστήματος, εν τούτοις σύμφωνα με την άποψη μελετητών δεν μπόρεσαν να αλλάξουν τρία δομικά χαρακτηριστικά του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος

1. ο συγκεντρωτικός χαρακτήρας υπό τον ασφυκτικό έλεγχο του Υπουργείου Παιδείας

2. η οργάνωση του εκπαιδευτικού συστήματος με άξονα τις εισαγωγικές εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο και με κεντρική βαθμίδα αναφοράς το Λύκειο (όχι το δημοτικό ούτε καν την υποχρεωτική εκπαίδευση)

Και τρίτον αυτό που ονομάζουμε ο εξετασιοκεντρικός χαρακτήρας της εκπαίδευσης με τον πολλαπλασιασμό των εξετάσεων και μάλιστα πανελλαδικού χαρακτήρα 

Ένα  νέο   κύκλο  μεταρρυθμίσεων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης ανοίγει το 2017 η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας υπό το  βλέμμα των Θεσμών και με άρωμα ΟΟΣΑ. Το σχέδιο, το οποίο θα αναπτυχθεί σε βάθος τριετίας, προβλέπει 

αναβάθμιση των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου και νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ από το 2020 με «διαβατήριο» το αναβαθμισμένο Εθνικό Απολυτήριο, 

αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και του εκπαιδευτικού έργου, καθώς και 

ενιαίο χώρο ανώτατης εκπαίδευσης. Όσο για το πολυσυζητημένο θέμα των 20.000 μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση, αυτό παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες.

Οι έννοιες εκσυγχρονισμός, ανανέωση ,μεταρρύθμιση είναι από τις πιο κακομεταχειρισμένες στο δημόσιο διάλογο. Κάθε φορά που επιχειρείται μεταρρύθμιση στην παιδεία μάλλον εξελίσσεται σε μια ωδή στις πανελλαδικές εξετάσεις και ως ανέκδοτο εκλαμβάνεται από τους εμπλεκόμενους θεωρώντας την μια επιπλέον εκπαιδευτική «μεταρρύθμιση που δεν έγινε» ποτέ. 

«Μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος δεν είναι η νομοθετική αντικατάσταση μιας διδακτικής μεθόδου με μιαν άλλη. Δεν είναι ούτε το χτίσιμο σχολικών κτιρίων, ούτε η αύξηση των αποδοχών των δασκάλων, ούτε και η μεταβολή του ωρολογίου και του αναλυτικού προγράμματος. Αυτά όσο σημαντικά και αν είναι, μπορεί να αποτελούν στοιχεία μιας μεταρρύθμισης ή να είναι απλές αλλαγές στα χαρακτηριστικά ενός συστήματος που στην ουσία του παραμένει αμετάβλητο. Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση είναι κάτι βαθύτερο• Είναι η αλλαγή προσανατολισμού, είναι η κυριάρχηση ενός νέου πνεύματος» δηλώνει ο μεγάλος παιδαγωγός και ιστορικός της εκπαίδευσης, Αλέξης Δημαράς.  

Η μεταρρύθμιση είναι ζητούμενο, αλλά και έργο όλων. Η δημιουργία ενός αποτελεσματικού σχολείου έγκειται στην αλλαγή, αλλαγή για διευθέτηση προβλημάτων και αντιμετώπιση προκλήσεων ή και αλλαγή οράματος και προσανατολισμού.  

Ιδιαίτερα τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, κάτω από τις δύσκολες συνθήκες που περνά η χώρα μας, είναι ανάγκη να διαμορφώσουμε σήμερα το σχολείο του αύριο.

Εγκαινιάζουμε σήμερα την έναρξη του διαλόγου στο επίμαχο θέμα των αλλαγών που προωθούνται στην παιδεία και συγκεκριμένα στο νέο λύκειο και το σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. 

Ο διάλογος για τις αλλαγές αυτές και γενικά για την εκπαίδευση οφείλει πρώτιστα να είναι ουσιαστικός και έντιμος, να είναι διαλεκτικός και εποικοδομητικός, αλλά και κυρίως κριτικός, διαφορετικά πολύ γρήγορα θα οδηγηθούμε στην συνειδητοποίηση της γυμνότητας του βασιλιά. Ο διάλογος επιβάλλεται να διεξαχθεί με σωφροσύνη  και σε κλίμα μέγιστης συναίνεσης, μακριά από στενόμυαλες και  δογματικές τοποθετήσεις, χωρίς προκαταλήψεις και προδιαθέσεις ή στενά μικροκομματικά συμφέροντα. 

Είμαι πεπεισμένος ότι κοινή  πεποίθηση όλων είναι ότι έχει έρθει η ώρα της ουσιαστικής –κατά τον ορισμό– μεταρρύθμισης και κοινή προσδοκία όλων μας είναι ότι μετά από αυτόν τον διάλογο θα διαμορφωθούν οι βάσεις για το σχολείο του 21ου αι., για την Ελλάδα του μέλλοντος και για το μέλλον των παιδιών μας.

Οι οιωνοί δεν είναι άριστοι, αλλά φαντάζομαι πως όλοι όσοι συμμετέχουμε στην σημερινή ενημερωτική εκδήλωση γνωρίζουμε ότι «οι καιροί ου μενετοί»

Σας καλωσορίζω λοιπόν, στην πόλη μας και χαιρετίζω την πρωτοβουλία του Δ.Σ. της Ο.Λ.Μ.Ε., να διοργανώσει συσκέψεις – ημερίδες στην επαρχία, δίνοντας τη δυνατότητα σε δεκάδες συναδέλφους να εκφράσουν την άποψή τους πάνω στα εκπαιδευτικά  ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο μας.

Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της Ημερίδας και είμαι βέβαιος ότι όλοι θα βγούμε πολλαπλά ωφελημένοι!

Σας ευχαριστώ".