Την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης που επιβλήθηκε στο κρασί το φθινόπωρο του 2015 προωθεί το υπουργείο Οικονομικών και προς την κατεύθυνση αυτή αναζητά ήδη άλλα μέτρα “για την αντικατάσταση των εσόδων που θα χαθούν”.
Την επισήμανση αυτή έκανε η υφυπουργός Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου μιλώντας χθες το απόγευμα στο Περιφερειακό Συνέδριο της Θεσσαλίας. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η υφυπουργός, η κατάργηση του Ε.Φ.Κ. στο κρασί “είναι ένα ζήτημα που επεξεργαζόμαστε .... και αναζητούμε ισοδύναμα μέτρα για την αντικατάσταση των εσόδων που θα χαθούν”.
Όσον αφορά το τσίπουρο, η κα Παπανάτσιου ξεκαθάρισε ότι “η πολιτική βούληση και θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να παραμείνει η κατάσταση ως έχει, δηλαδή μειωμένος φόρος 50% για τσίπουρο και τσικουδιά και 5,9 ευρώ ανά χιλιόγραμμο για τους μικρούς παραγωγούς, τους «διήμερους» αποσταγματοποιούς”, παρά το γεγονός ότι “η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι παραβιάζεται η νομοθεσία της ΕΕ και έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο”. Όπως διευκρίνισε η υφυπουργός, “θα υποστηρίξουμε τις θέσεις μας εκεί και πιστεύουμε ότι θα κερδίσουμε, εξάλλου η Οδηγία της ΕΕ για τα αποστάγματα βρίσκεται σε στάδιο αλλαγής και είναι λίγο περίεργο που η Επιτροπή έσπευσε να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο”.
Ήδη, όπως πρόσθεσε η υφυπουργός, “νομοθετήσαμε την παραγωγή και διακίνηση του χύμα τσίπουρου με την υποχρεωτική τήρηση βιβλίων και στοιχείων από τους διήμερους αποσταγματοποιούς με σκοπό τον καλύτερο έλεγχο της αντίστοιχης αγοράς, την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου αλλά και την προστασία της δημόσιας υγείας”.
Η κα Παπανάτσιου τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται “και πρόσθετους τρόπους για την καλύτερη ρύθμιση της αγοράς του χύμα τσίπουρου”, προκειμένου να προστατευτεί το δημόσιο συμφέρον αλλά και ταυτόχρονα η εθνική μας παράδοση.
Αναφερόμενη στο σχέδιο της κυβέρνησης για τη Θεσσαλία τόνισε ότι: “Το σχέδιο της κυβέρνησής μας για τη Θεσσαλία είναι η συνολική ανάπτυξη της παραγωγικής δραστηριότητας στις τοπικές συνθήκες, αξιοποιώντας την αγροτική παραγωγή ως πυλώνα για δραστηριότητες με προστιθέμενη αξία που δημιουργείται σε τοπικό επίπεδο και ενισχύει τη δραστηριότητα σε δεύτερο και τρίτο επίπεδο. H μεταποίηση και η βιομηχανία έχουν κεντρικό ρόλο στο σχέδιο της κυβέρνησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και ιδιαίτερα ο Βόλος έχει παράδοση και έχει δυναμισμό σε αυτόν τον τομέα. Θέλουμε την δυναμική ανασύνταξη της βιομηχανίας μέσα από τις επενδύσεις και δίνουμε κίνητρα για αυτές αλλά προϋπόθεση είναι ο σεβασμός της εργασίας και των εργαζομένων και της νομοθεσίας για το περιβάλλον”.
Η υφυπουργός παρέθεσε αναλυτικά όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την υποστήριξη της αγροτικής παραγωγής. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στα εξής μέτρα:
Στην επαναφορά του αφορολογήτου για τους αγρότες, το οποίο καταργήθηκε το 2013 με τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, “για να μειωθεί κατά 10 εκατοστιαίες μονάδες ο ανώτατος συντελεστής για τα πολύ ψηλά εισοδήματα”. Το αποτέλεσμα είναι ότι φέτος η συντριπτική πλειονότητα των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών πληρώνουν λιγότερο φόρο για τα εισοδήματα του 2016 και παίρνουν και επιστροφή της προκαταβολής φόρου του προηγούμενου έτους.
Στην εξαίρεση των επιδοτήσεων του 2ου πυλώνα και των αποζημιώσεων από το φορολογητέο εισόδημα, όπως και της πράσινης και των συνδεδεμένων μ’αυτήν έως του ποσού των 12.000 ευρώ.
Στην μεταφορά των αγροτικών εφοδίων από τον συντελεστή ΦΠΑ 24% στον συντελεστή 13%.
Στην παροχή της δυνατότητας να επιστρέφεται άμεσα ο ΦΠΑ χωρίς προληπτικό έλεγχο στους αγρότες που έχουν επιστροφή κάτω από 10.000 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται η ρευστότητα των αγροτών και αποδεσμεύονται τα χρήματά τους ώστε να χρησιμοποιηθούν στην καλλιέργεια.
Στην βελτίωση της διαδικασίας για την επιστροφή ΦΠΑ των εξαγωγών, το οποίο αφορά άμεσα και αγροτικές επιχειρήσεις, δεδομένου ότι οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων παρουσίασαν σημαντική αύξηση κατά 7,6% το 2016. Το 2009 το έλλειμμα στο αγροτικό ισοζύγιο της χώρας ήταν στα -2,4 δισ. ευρώ αλλά σταδιακά μειώνεται και σχεδόν μηδενίζεται έως το 2016 και είναι πλέον έτοιμο να γυρίσει ακόμη και σε πλεόνασμα φέτος.
Στην εξαίρεση των αγροτεμαχίων από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ μέχρι το 2018.
Στην εξαίρεση από τον κύριο ΕΝΦΙΑ των αγροτικών και κτηνοτροφικών κτισμάτων. Τα ακίνητα αυτά συνυπολογίζονται μόνο στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ
Η υφυπουργός επεσήμανε εξάλλου ότι: “Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δίνει συνεχώς αόριστες υποσχέσεις με στόχο να βγάλει ωραία σλόγκαν. Πρόσφατα υποσχέθηκε «εισαγωγικό φόρο 9%» χωρίς βέβαια να διευκρινίζει αν αυτό σημαίνει και μείωση του αφορολόγητου για τους αγρότες. Δεν του βγαίνουν τα νούμερα, όπως έχουμε αποδείξει πολλές φορές, και οι υποσχέσεις του συνεπάγονται μειώσεις μισθών και συντάξεων, πράγμα το οποίο αποκρύπτει”.