Με την αίσθηση πως «θα σπάσουν τα μολύβια της Νέας Δημοκρατία το βράδυ των Ευροεκλογών» και πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει την εικόνα που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις κόντρα στην αξιωματική αντιπολίτευση, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υπ. ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης συνεχίζει σήμερα την περιοδεία του στη Θεσσαλία και τη Λάρισα.
Ο ίδιος βρίσκεται στη Λάρισα συνοδευόμενος από τους υπ. ευρωβουλευτές Θεοδόση Πελεγρίνη και Όλγα Νάσση και το πρωί της Τετάρτης παρέθεσε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας.
Στην τοποθέτηση του ανέφερε: «Οι επόμενες ευρωεκλογές είναι η πιο κρίσιμες στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς πρέπει να φτιάξουμε πλειοψηφία ικανή να αποτρέψει την οπισθοδρόμηση που την οδηγούν οι νεοφιλελεύθεροι και η ανερχόμενη ακροδεξιά. Το πρώτο παράγει ανισότητα και ανασφάλεια και μαζί με το φόβο που δημιουργούν τα τρομοκρατικά φαινόμενα τρέφεται η άκρα δεξιά. Τώρα αυτά τα δύο πάνε να παντρευτούν και να δημιουργήσουν μία νέα συμμαχία.
Όλα αυτά εμφανίζονται στην υποψηφιότητα Βέμπερ. Είναι πολύ πιο δεξιός από τον Γιούνκερ και τον Σόιμπλε. Ο πρώτος που μίλησε για Grexit, οπαδός των περικοπών για τις αγροτικές επιδοτήσεις. Με μία λέξη θα τον έλεγα ανθέλληνα.
Είμαι αισιόδοξος πως με μια ισχυρή προοδευτική συμμαχία που προωθείται στο Ευρωκοινοβούλιο θα καταφέρουμε να έχουμε μία τέτοια πλειοψηφία. Υπάρχει το όχι της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων και εργαζόμαστε εντατικά για να προστεθεί των Φιλελευθέρων και του Μακρόν.
Θα προσπαθήσουμε να οχυρώσουμε την Ευρώπη από ένα κακό σενάριο και εφιαλτικό για την Ελλάδα. Ειδικά για την Ελλάδα που το τελευταίο διάστημα η κατάσταση στη χώρα έχει βελτιωθεί από τη στιγμή που βγήκαμε από τα μνημόνια.
Η Ελλάδα όμως βγαίνει από το πηγάδι της κρίσης τη στιγμή που η Ευρώπη πηγαίνει προς τα πίσω. Ο Αλέξης Τσίπρας μου πρότεινε να είναι στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και οργώνουμε όλη την Ελλάδα. Το μήνυμα που μπορώ να μεταφέρω είναι πως το κλίμα που εισπράττουμε από το κόσμο, ιδιαίτερα μετά τη συγκρότηση της προοδευτικής συμμαχίας δεν έχει καμία σχέση με τις δημοσκοπήσεις που μιλάνε για διψήφια διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία. Σ’ αυτές τις ευρωεκλογές οι Έλληνες θεωρώ πως θα πουν ένα μεγάλο όχι στην οπισθοδρόμηση της Ευρώπης και στην Ελλάδα. Η Νέα Δημοκρατία είναι αυτή που εκφράζει το νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά στην Ελλάδα. Δύο σε ένα και σαμπουάν και κοντίσιονερ».
Για την προοδευτική συμμαχία: «Η προοδευτική συμμαχία είναι στην αρχή της κι αναμένουμε να προστεθούν κι άλλες δυνάμεις. Σε κάθε πόλη και κάθε χωριό να δημιουργηθούν αντίστοιχες επιτροπές. Όλες οι συγκεντρώσεις ήταν μαζικές και περισσότεροι από τους μισούς που βρέθηκαν δεν ανήκαν στο ΣΥΡΙΖΑ και πολλοί δεν ήταν γνωστοί στα τοπικά στελέχη.
Θεωρώ πως ο κόσμος δεν θέλει την οπισθοδρόμηση που εκφράζει η Νέα Δημοκρατία. Όσον αφορά το Ποτάμι ξέρουμε πως έχει επιλέξει να κατέβει αυτόνομα. Εμείς θέλουμε σε όσα θέματα μπορούμε να ενώσουμε δυνάμεις είμαστε σαν ΣΥΡΙΖΑ ανοικτοί σε διάλογο. Αυτό δεν είναι μία στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ.
Όσοι ήρθαν από την Ευρώπη ταυτίστηκαν με αυτό το πλάνο κι έδωσαν ευγενικά μαθήματα στη Φώφη Γεννηματά πως χρειάζεται μέτωπο εναντίον της ακροδεξιάς κι όχι κόντρα στο ΣΥΡΙΖΑ. Να της θυμίσω πως ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο πατέρας της ο αείμνηστος Γιώργος Γεννηματάς έλεγαν πως πάντα στρατηγικός αντίπαλος είναι η δεξιά κι όχι η αριστερά».
Για τη δύναμη την Ευρωκοινοβουλίου: «Η παρουσία του Ευρωκοινοβουλίου έπαιξε σημαντικό ρόλο τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Στη διάρκεια των δύο πρώτων μνημονίων όλα γίνονταν πίσω από κλειστές πόρτες αν θυμάστε καλά. Ας μην ξεχνάμε πως φωνάξαμε σε ανοιχτές συνεδριάσεις τον Ντάισεμπλουμ το ΔΝΤ ζητώντας να απολογηθούν. Η παρουσία του λοιπόν βοήθησε με μικρότερα μέτρα λιτότητας, χωρίς να βγάζουμε την ουρά μας απέξω».
Για την υπόθεση Novartis: «Ας αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και να εφαρμοστούν τα νόμιμα. Είναι απαράδεκτες οι επιθέσεις, οι ύβρεις, οι προπηλακισμοί και οι απειλές εναντίον της δικαιοσύνης. Ντροπή του Ανδρέα Λοβέρδου να αποκαλεί συμμορίτισσα μία Ελληνίδα ανακρίτρια.
Δεν είναι δουλειά των κομμάτων να δικάζουν. Είναι δουλειά να σέβονται τη διάκριση των εξουσιών. Η Novartis είναι ένα σκάνδαλο και το λέει το FBI και η ίδια η Novartis που διαπραγματεύεται να πληρώσει γι’ αυτό.
Με εντυπωσιάζει που βγήκε η Νέα Δημοκρατία για να στηρίξει πρώτη το Λοβέρδο και όχι το ΚΙΝΑΛ. Προφανώς κάτι φοβούνται. Επίσης περιμένω από τη λαλίστατη Ένωση Εισαγγελέων να βγει και να στηρίξει».
Για τις Εθνικές εκλογές: «Η γνώμη μου είναι πως θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Αυτό έχω πει και στον Πρωθυπουργό και αυτή είναι και η θέση του και της Κυβέρνησης. Έχουμε διαβάσει από τη μέρα που είναι στην εξουσία της Νέας Δημοκρατία ο Κυριάκος Μητσοτάκης δημοσιεύματα και δηλώσεις που ζητά εκλογές. Υπάρχει μία έρευνα στο Όσλο που του δίνει το ρεκόρ Γκίνες. Ξεχάστε το σενάριο όμως ταυτόχρονων εκλογών».
Παράλληλα μίλησαν και οι υπ. ευρωβουλευτές Όλγα Νάσση και Θεοδόσης Πελεγρίνης, με την πρώτη να αναφέρει σχετικά με τον αγροτικό τομέας: «Χαίρομαι που ως μέλος της  διασποράς της Ιταλίας μας δίνεται το βήμα για να έχουμε φωνή η ομογένεια στη μάχη που θα δώσουμε για την Ευρώπη των ανθρώπων. Έχω ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα του αγροτικού τομέα και τους συνεταιρισμούς, όπως και στον αγροδιατροφικό τομέα και πρέπει να παρθούν αποφάσεις για όλη την Νότια Ευρώπη κι όχι μόνο την Ελλάδα».
Ενώ από την πλευρά του ο Θεοδόσης Πελεγρίνης μίλησε για την κρισιμότητα των ευρωεκλογών: «Πρόκειται για τις πιο κρίσιμες εκλογές για το ευρωκοινοβούλιο και από το 2014. Τότε η Ευρώπη δεχόταν την απειλή της ακροδεξιάς και της λιτότητας. Και σήμερα η ακροδεξιά είναι παρούσα και η λιτότητα μας απειλεί. Επίσης σήμερα δεν κάνει έντονη την εμφάνισή της μόνο στη Γαλλία, αλλά σε όλη την Ευρώπη και η λιτότητα όσο παρατείνεται κάνει μεγαλύτερη ζημιά. Σήμερα πρέπει να σταλούν πρόσωπα που έχουν μία αντίθετη στάση σ’ αυτά τα δύο. Αν θέλουμε να διατηρήσουμε το όραμα της Ευρώπης ζωντανό ο λαός θα πρέπει να σκεφτεί προοδευτικά και να σταθεί δίπλα στο ΣΥΡΙΖΑ και στο μέτωπο της προοδευτικής συμμαχίας».

Χρίστος Τζίκας (tinealarissa.gr)