Τη Νομαρχιακή Επιτροπή του Σύριζα Λάρισας επισκέφτηκε ο Υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζαλας τονίζοντας τον κοινό βηματισμό που αποκτά η Κυβέρνηση με το κόμμα σε καίρια θέματα, ένα από τα οποία είναι και το προσφυγικό.

Ο κ. Μουζαλας μιλώντας στη ΝΕ είπε ότι η προσφυγική ροή ήταν η μεγαλύτερη που σημειώθηκε μετά το Παγκόσμιο πόλεμο, τόνισε ότι η Ευρώπη ήταν απροετοίμαστη για κάτι τέτοιο και ότι μαζί με τους πρόσφυγες στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη  έφτασαν και παράτυποι μετανάστες .Κατόπιν αναφέρθηκε στη δουλειά που έγινε από το Σύριζα στο προσφυγικό , καθώς έδωσε χώρο να αναπτυχθεί η αλληλεγγύη ,στήριξε αυτούς τους ανθρώπους αλλά και την κοινωνία ισορροπώντας  την κατάσταση όπως χαρακτηριστικά είπε .Επιτύχαμε ισορροπία δικαιωμάτων, προφυλάξαμε τη ζωή των ανθρώπων μέσα στον καταυλισμό-γινόταν συνεχώς επιδημιολογική έκθεση,δεν έγιναν επιδημίες ,δεν είχαμε θανάτους, δεν πείνασε κανείς και στην κοινωνία δεν υπήρξε εγκληματικότητα .Ανοίγαμε δρόμο ώστε η αλληλεγγύη να εκφράζεται όπως χαρακτηριστικά είπε .

O κ. Μουζαλας ανακοίνωσε ότι με χρηματοδότηση από την ΕΕ ξεκινά το πρόγραμμα όπου θα κλείσουν σιγά σιγά η θα μειωθούν τα άτομα που μένουν στους καταυλισμούς  και σε τοπικό επίπεδο, καθώς 10.000 κυρίως οικογένειες  που έχουν ζητήσει άσυλο θα χρηματοδοτούνται για να νοικιάσουν διαμερίσματα ώστε να ζουν μέσα στον ιστό της πόλης. .

Στη χώρα μας εγκλωβίστηκαν 60.000 άνθρωποι ,δεν είχαμε καμία εμπειρία στην υποδοχή και μέχρι να γίνει Κυβέρνηση ο Σύριζα οι πλατείες ήταν γεμάτες .Όταν έγινε Κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ είχαμε 1000 θέσεις  φιλοξενίας  είχαμε καταδικαστεί ως κράτος διότι από το 2012 έως το 2014 είχαμε υποχρέωση να κάνουμε άλλες 1000 θέσεις .Μέσα σε τρεις  μήνες φτιάξαμε 50.000 θέσεις φιλοξενίας άδειασε ο Πειραιάς και η Ειδομένη χωρίς βία .

Ιδιαίτερη αναφορά – ανάμεσα σε πολλά άλλα -έκανε στην υπηρεσία ασύλου ,τώρα έχει 850 άτομα άλλα  το πλάνο είναι  να αυξηθεί κατά 30%. Τόνισε ότι δεν είχαμε βοήθεια από την Ευρώπη πάνω σ αυτό το θέμα παρά τα όσα είχαν υποσχεθεί. Επίσης  αναφέρθηκε στις μικροπολιτικές που έγιναν από τους τοπικούς φορείς  και στα εμπόδια που τοποθέτησαν .

Πηγή: leftview.gr (Κατερινα Ανδρεου)