Σε ανακοίνωση της Πολιτικής Κίνησης «Οικολόγων Πράσινων» νομού Λάρισας αναφέρονται τα εξής:

Από τις πρωινές ώρες του περασμένου Σαββάτου 30 Ιανουαρίου 2021, ξεκίνησε να συντελείται ένα περιβαλλοντικό-πολιτισμικό έγκλημα στην πλαγιά του μικρού βουνού με την ονομασία προσήλιο- Γιδομάντρι, το οποίο βρίσκεται, απέναντι ακριβώς και σε πολύ μικρή απόσταση, από την πάλαι ποτέ, εξορυκτική περιοχή του πράσινου λίθου στο γνωστό Γκεντίκη.

Είναι το σημείο ακριβώς μόλις τελειώνει η ανηφόρα του γκεντικιού και βγαίνουμε στη λεκάνη της Δημοτικής Ενότητας Νέσσωνος στην αριστερή πλευρά.

Επρόκειτο για ένα πανέμορφο, έως πρότινος (Σάββατο 30-1-2021) σημείο, που αντίκριζαν κάτοικοι της περιοχής και επισκέπτες, το οποίο άρχισε να ισοπεδώνεται από σκαπτικά μηχανήματα, ώστε να εγκατασταθεί φωτοβολταϊκός σταθμός ("Πάρκο"), εν αγνοία κάθε ντόπιου πολίτη και κυρίως των τοπικών αρχών, των υπευθύνων της τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η παρέμβαση, αν και «αδειοδοτημένη», είναι αυθαίρετη, καθώς ξεκίνησε χωρίς καμία ενημέρωση και δίχως την τήρηση κανενός προβλεπόμενου μέτρου, όσον αφορά τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας και προφανώς παράνομη, αφού πραγματοποιείται σε μια περιοχή, το ιδιοκτησιακό καθεστώς της οποίας είναι υπό καθορισμό, μετά την προσφυγή του οικείου Δήμου Τεμπών να περιέλθει εκ νέου στην κατοχή του, όπως ανέκαθεν υφίστατο.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες, εφαρμόζοντας το νέο περιβαλλοντοκτόνο Νόμο, αναγκάστηκαν να δώσουν, λοιπόν, άδεια σε έναν άγνωστο επενδυτή, χωρίς να διερευνηθούν σε βάθος βασικές και ουσιαστικές πτυχές της υπόθεσης, όπως το ιδιοκτησιακό κλπ, καθόσον ο νόμος, με τον οποίο διαφωνήσαμε απολύτως, δεν προβλέπει κάτι τέτοιο.

Όλα αυτά γίνονται, ακριβώς απέναντι από το σημείο που υπάρχει ο ξακουστός, μοναδικός, παγκοσμίως Πράσινος Λίθος(που συναντάται στα σημαντικότερα παγκόσμια μνημεία, Αγιά Σοφιά, Βατικανό, Σεβίλλη κλπ), ο οποίος θα μπορούσε να αποτελέσει μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και να γίνει ο βασικός αναπτυξιακός μοχλός της εγγύτερης αλλά και ευρύτερης περιοχής, και τώρα επιχειρείται να έρθει μια παρέμβαση, της οποία η αισθητική ρύπανση, πρόκειται να ακυρώσει κάθε τέτοια δυνατότητα.

Επιπλέον, η κατασκευή του πάρκου, προβλέπεται να γίνει πλησίον του οδικού άξονα, κατά μήκος του οποίου δεν επιτρέπονταν σε κανέναν Δημότη ή άλλον πολίτη να κάνει οποιαδήποτε επένδυση, αποκλείοντας, λόγω προβλέψεων του εγκεκριμένου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, κάθε δραστηριότητα, και τώρα δίνεται απλόχερα σε έναν άγνωστο «επενδυτή» γη και ύδωρ, χωρίς καμία, σχεδόν διατύπωση και διαδικασία.

Κανείς δεν νοιάστηκε αν υπάρχουν ζητήματα βιοποικιλότητας, που προκύπτουν με πόρους που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, ενδεχομένως, οι οποίοι με την κατασκευή θα αφανιστούν, άπαξ δια παντός.

Οι αρμόδιες δασικές υπηρεσίες δέχθηκαν την παρέμβαση με την υποχρέωση αναδάσωσης αντίστοιχης έκτασης. Άραγε υπάρχει τέτοια ανάγκη σε μια τέτοια περιοχή, όπου τα χαρακτηριστικά της βλάστησης είναι πολύ ιδιαίτερα; Περιμένουμε να απαντήσουν.

Καμία έγνοια επίσης για την απώλεια μοναδικής δυνατότητας τροφοδοσίας των μελισσών, χάρις στην ειδική και σημαντικότατη ανθοφορία του φυτού που ονομάζεται μπουρντένι και τις επιπτώσεις στην επικονίαση των δενδρωδών καλλιεργειών της λεκάνης και κυρίως του αμυγδάλου, το οποίο αντιπροσωπεύει το 1% περίπου της παγκόσμιας παραγωγής.

Ούτε βέβαια καμία μέριμνα για τη συμβατότητα των διάφορων χρήσεων και κυρίως τη βόσκηση των αιγοπροβάτων, αφού δεν άφησαν ανέγγιχτο ούτε το βοσκήσιμο έδαφος το οποίο και ισοπεδώνουν.

Υπάρχουν και πολλά άλλα ζητήματα, με κυριότερο αυτό της αποτροπής ή των απαγορευτικών προϋποθέσεων τοποθέτησης φωτοβολταϊκών σε δομημένους χώρους και κυρίως σε στέγες, με δυνατότητα ιδιοπαραγωγής και ιδιοκατανάλωσης για να επιτευχθούν οι στόχοι, προς όφελος των πολιτών και όχι επενδυτών που θα κάνουν «Μπίζνες» και θα χρεώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος του κάθε πολίτη. Όπως επίσης και των ενεργειακών κοινοτήτων που εξασφαλίζουν το μέγιστο δυνατό κοινωνικό όφελος.

Δεν θα επεκταθούμε. Απλά ζητάμε από την Δημοτική Αρχή να προβεί στην κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων ΤΩΡΑ. Να ζητήσει να διακοπούν, αμέσως οι εργασίες, καθώς δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας του εργοταξίου, όπου δεν υπάρχει καμία σχετική σήμανση.

Η δημοτική Αρχή, εάν δεν προβεί σήμερα Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021 στην κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων, θα θεωρήσουμε ότι απεμπολεί το δικαίωμα στην ιδιοκτησία του χώρου για την οποία έχει, ήδη, προσφύγει στα αρμόδια δικαστικά όργανα και ως εκ τούτου δεν μπορεί παρά να είναι συνένοχη στο έγκλημα που πρόκειται να διαπραχθεί.

Η Δημοτική Αρχή έχει καταθέσει σχέδιο για την αξιοποίηση της Περιοχής του Πράσινου Λίθου, στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (Ο.Χ.Ε.), ως μέρος της πολιτισμικής διαδρομής Αγχίαλος - Μετέωρα, αναδεικνύοντας την περιοχή του Πράσινου Λίθου, ως βασικό αναπτυξιακό σημείο της παρέμβασής του στην Δημοτική Ενότητα Νέσσωνος, επ' ωφελεία όλων των οικισμών της. Έχει υποχωρήσει από αυτή; Έχει αναθεωρήσει αυτήν της τη θέση;

Αν ισχύουν τα παραπάνω. Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Τεμπών δεν έχει καμία δικαιολογία να ολιγωρεί μπροστά στην ανήκεστο βλάβη που πάει να συντελεστεί.

Την καλούμε να δράσει χωρίς καμία καθυστέρηση."